Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

ΕΝΦΙΑ 2018: Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες – Κερδισμένοι και χαμένοι

 

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί μεν σε τιμές που θα είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές και θα πλησιάζουν τις εμπορικές αλλά παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν και τον επόμενο χρόνο τον ίδιο φόρο που πληρώνουν από το 2016.

Το φαινομενικά οξύμωρο αυτό σχήμα υπαγορεύεται από δύο διαφορετικές αναγκαιότητες που απορρέουν από το μνημόνιο. Η πρώτη είναι η υποχρέωση που έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις ισχύουσες εμπορικές αξίες και η δεύτερη θα είναι η επίσης μνημονική δέσμευση ότι θα πρέπει η καθαρή είσπραξη του βασικού φόρου για τα ακίνητα θα πρέπει να παραμείνει στα 2,65 δις ευρώ τουλάχιστον μέχρι και το 2020 με προοπτική να μειωθεί ελάχιστα κατά 200 εκατ. ευρώ αν τελικά εφαρμοστεί το σχετικό αντίμετρο της χρονιάς.

Η αρμόδια υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου είπε πρόσφατα στην Βουλή ότι το ΕΝΦΙΑ του επόμενου χρόνου θα υπολογιστεί σε νέες αντικειμενικές αξίες κοντά στις εμπορικές. Το ερώτημα όμως παραμένει πως θα επιτευχθεί η είσπραξη των 2,65 δις ευρώ.

Με τη ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η επεξεργασία των διαφορετικών σεναρίων για την διατήρηση του στόχου για έσοδα 2,65 δις ευρώ.

Κατ αρχήν δεν είναι δεδομένο ότι οι αντικειμενικές θα μειωθούν σε όλη την χώρα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι στα αστικά κέντρα είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μειώσεις της τάξης του 25-30%.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην επαρχία όπου οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω αφού πλέον οι εμπορικές αξίες υπερβαίνουν την αντικειμενικές έστω και μετά από 8 χρόνια κρίσης.

Στην μεγάλη εικόνα όμως η επίτευξη του υψηλού εισπρακτικού στόχου στόχου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι να προστεθούν περισσότεροι συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Η μέθοδος αυτός έχει τον κίνδυνο να υπάρξει μερίδα των περίπου 6,3 ιδιοκτητών ακινήτων που αντί για μικρότερο θα πληρώσει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για το 2018 δημιουργώντας νέα πολιτικά προβλήματα.

Ο δεύτερος και μάλλον πιο πρόσφορος τρόπος που εξετάζεται είναι να υπάρχει μια οριζόντια αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου για όλους τους ιδιοκτήτες ώστε αν όχι λιγότερο κανείς να μην πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ για τον επόμενο χρόνο.

Την δυσκολία επανυπολογισμού του φόρου αυξάνει και η αναβολή της διεύρυνσης της βάσης του φόρου και τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα εκτός σχεδίου μέχρι και το 2018.

Μια διεύρυνση της βάσης του φόρου θα έδινε την ευκαιρία ακόμη και για κάποιες ελαφρύνσεις ειδικά για τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες με μικρής αξίας ακίνητες περιουσίες.

Ωστόσο το θέμα του επανυπολογισμού του φόρου θα αρχίσει να απασχολεί το οικονομικό επιτελείο από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Την περίοδο αυτή όμως θα ξεκινήσει η συζήτηση με το ΔΝΤ για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 35% του ΑΕΠ το 2018 με το Ταμείο να βλέπει από τώρα την ανάγκη νέων μέτρων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα μειωθεί και ποιους αφορά

Μείωση κάτω από 10% στον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία θα...

Στους δήμους περνάει ο ΕΝΦΙΑ

Όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε...

Προϋπολογισμός 2020: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της...

ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, λόγω καλύτερης εισπραξιμότητας που υπήρξε φέτος...