Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Έντονες διεργασίες στο Αμβούργο: Οικονομία, εμπόριο, κλίμα, Ουκρανία και Συρία στο επίκεντρο της G20

Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο Αμβούργο στη Γερμανία, όπου πραγματοποιείται από χθες η Σύνοδος της G20.

Οι διαπραγματευτές των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) έχουν συμφωνήσει στις βασικές γραμμές της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί μετά το πέρας της Συνόδου τους στο Αμβούργο, όμως μένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα που αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως εξέφρασαν αισιοδοξία ότι και αυτό θα λυθεί σήμερα.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ανακοίνωση», επεσήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα αναφορικά με το κλίμα»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα στηρίζεται από όλα τα μέλη της G20, ενώ σε αυτή θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση 19 κρατών να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το κομμάτι της ανακοίνωσης που εκκρεμεί αφορά το κλίμα και έχει σχέση με την επιθυμία των ΗΠΑ να γίνεται αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, εξήγησε η πηγή αυτή, καθώς «κρίσιμος αριθμός χωρών» δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά σε αυτά.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της G20 θα περιλαμβάνεται η δέσμευσή τους να «καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό».

Οι ΗΠΑ κέρδισαν έναν συμβιβασμό στο θέμα του εμπορίου

Η Σύνοδος της G20 θα καταδικάζει στην τελική της ανακοίνωση σήμερα τον προστατευτισμό, όμως θα αναγνωρίζει παράλληλα στις χώρες το δικαίωμα της εμπορικής άμυνας σε περίπτωση παράνομων πρακτικών, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που κέρδισαν οι ΗΠΑ στο ευαίσθητο θέμα του εμπορίου.

Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε να δεσμευθεί «στην καταπολέμηση του προστατευτισμού» στο πλαίσιο της G20 εξαιτίας της επιθυμίας της να προστατεύσει τους μισθούς των Αμερικανών από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί να περιλαμβάνεται η λέξη στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20, που συνεδρίασαν τον Μάρτιο στο Μπάντεν-Μπάντεν, όμως την είχαν δεχθεί στη σύνοδο της G7 τον Μάιο, στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Κίνα.

Στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο οι ΗΠΑ κέρδισαν αυτή την υποχώρηση.

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου, που αναμένεται σήμερα περίπου στις 15:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας), θα αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας χώρας να χρησιμοποιεί «νόμιμα μέσα εμπορικής άμυνας».

Ωστόσο η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή» στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο όπως ορίζεται από τη G20. Στόχος ήταν «να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο υπάρχων σύστημα», τόνισε.

Οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν σε όλα για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με εξαίρεση στην αναφορά για το κλίμα –

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις, αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 που συμμετέχουν στην διάσκεψη του Αμβούργου, έχουν συμφωνήσει σε κάθε πτυχή του κοινού ανακοινωθέντος με εξαίρεση την αναφορά για το κλίμα.

Στο σημείο αυτό, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να υπάρχει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ομάδες υποστήριξης της διάσκεψης εργάστηκαν μέχρι τις 02¨00 τα ξημερώματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την διάσκεψη της G20.

Οι δυσκολίες για το εμπόριο ξεπεράστηκαν μετά την συμφωνία των Αμερικανών αξιωματούχων για την υιοθέτηση φρασεολογίας κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

“Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ένα τελικό ανακοινωθέν. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει κι αυτό είναι το κλίμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός,” δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

“Έχουμε όλα τα βασικά. Έχουμε ένα ανακοινωθέν για την ομάδα χωρών G20 κι όχι για την G19,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μετά τις συναντήσεις του Πούτιν στο Αμβούργο, με Μέρκελ και Μακρόν, το Κρεμλίνο βλέπει ότι υπάρχει κατανόηση για την λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε πραγματική εκεχειρία στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άγγελλα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στο Αμβούργο, υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια πραγματική εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ αναμένει την υπογραφή πολλών εμπορικών συμφωνιών με την Ινδονησία, μετά την συνάντησή του με τον Τζόκο Γουιντόντο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν πολλές εμπορικές συμφωνίες με την Ινδονησία, στην διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Τζόκο Γουιντόντο, στο περιθώριο της διάσκεψης της ομάδας χωρών G20 στο Αμβούργο.

Ο Τραμπ συνεχάρη την Άγγελα Μέρκελ για τη “καταπληκτική” σύνοδο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο για την «καταπληκτική» διοργάνωση της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, αν και δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους της πόλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ για όσα έχει κάνει εδώ, ήταν πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα πράγματα (…) και τόσο επαγγελματικός, χωρίς πολλές διακοπές παρά τους αρκετούς ανθρώπους (στο Αμβούργο). Φαίνεται να ακολουθούν τα μέλη της G20, όμως κάνατε μια εκπληκτική δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ.

Χθες Παρασκευή η σύζυγός του Μελάνια δεν κατάφερε χθες να βγει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους των διαδηλωτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Άρης μπορεί να επηρεάζει το κλίμα της Γης

Είναι γνωστό ότι τα διαστημικά σώματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους αλληλεπιδρούν...

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί για την Ουκρανία

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες...

Η οικονομία κατέβασε ταχύτητα πέρυσι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% και όχι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το 2023, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε...