Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

ΕΟΠΥΥ: Μετά την κατακραυγή τροποποιεί τα έγγραφα έγκρισης αντικαρκινικών φαρμάκων

Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι προχωρεί εσπευσμένα στην τροποποίηση των εντύπων γνωμάτευσης που προϋπέθεταν για την έγκριση φαρμάκου ασθενών τον υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσής τους. 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι:
«Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.
Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου  – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.
Ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου  (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης.
Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την πλήρη κάλύψη των αναγκών κάθε πολίτη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο “κόκκινο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα, Tετάρτη 17 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία του Αγαπητού πάπα Ρώμη και του Μάρτυρος Αδριανού.

Σαν σήμερα 17 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παγκόσμιες ημέρεςΠαγκόσμια Ημέρα Αγροτικής ΠάληςΠαγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας Γεγονότα στις 17 Απριλίου 1492 Η Ισπανία...

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Στον Εισαγγελέα ο εργολάβος και άλλοι 8 για την τραγωδία...

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛΑΣ για τη χθεσινή τραγωδία στον Πειραιά, όταν κατά τη διάρκεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

Ξεκινά η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ- Η διαδικασία

Τις λεπτομέρειες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεψε €540.000 από τον ΕΟΠΥΥ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης της οποίας τα μέλη διέπρατταν...