Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Επώδυνος συμβιβασμός με μακροχρόνιο «κόφτη» και νέα προληπτικά μέτρα

Με μακροχρόνιο κόφτη και προληπτικά μέτρα «ταμπού» όπως η μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων και αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% προσπαθεί να άρει το αδιέξοδο με την αξιολόγηση και να φέρει λίγο πιο κοντά το ΔΝΤ.

Παρότι στην πρόταση που θα στείλει στους ομολόγους και τους θεσμούς μέχρι και την Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά για προληπτικά μέτρα που δεν νομοθετηθούν από τώρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρειαστεί κάποια από αυτά ή και όλα να ενεργοποιηθούν ακόμη και από το 2018.

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πάνω ένα ή δύο χρόνια δεν είναι εύκολος ούτε για οικονομίες που βρίσκονται επί σειρά ετών σε ανάπτυξη και όχι για την Ελλάδα που έρχεται από μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Το «μείγμα» των μέτρων της πρόταση του έλληνα υπουργού θα βασίζεται κυρίως στην μείωσης τους αφορολόγητου ορίου που θεωρείται εδώ και καιρό μια στρέβλωση από τη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και λιγότερο στις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Η ενεργοποίηση των μέτρων θα ακολουθεί την λογική του υφιστάμενου κόφτη με τις ανάλογες μετατροπές.

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την απόκλιση που θα υπάρχει κάθε χρόνο από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ με πρώτη την μείωση του αφορολόγητου μετά την αύξηση του ΦΠΑ και ως ύστατη λύση θα περιλαμβάνεται και η περικοπή συντάξεων.

Ωστόσο το ΔΝΤ στην συζήτηση που θα γίνει στο Eurgroup της Πέμπτης είναι βέβαιο ότι θα δώσει έμφαση και στις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις.

Τούτο διότι οι φορολογικοί συντελεστές σε άμεσους και έμμεσους φόρους έχουν φτάσει στα όρια τους και το νέο ασφαλιστικό περιμένει να κλείσει το τεράστιο έλλειμμα του 11% του ΑΕΠ που παρουσιάζει από τις εισφορές των ήδη υπερφορολογημένων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Στην πρόταση του υπουργού θα περιλαμβάνεται και μια ενδιάμεση λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προσπαθεί να ακουστεί εδώ και καιρό.
Ζητά λοιπόν, ο στόχος να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά το 1% που θα εξοικονομείται να δίνεται για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ως ένα μέρισμα ανάπτυξης.

Στην πρόταση θα υπάρχει και το αίτημα για την έναρξη της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάτι που θέλει το ΔΝΤ για να τοποθετηθεί σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους αλλά ως γνωστό δεν θέλουν για πολιτικού Λόγους Γερμανία και Ολλανδία και ειδικά η τελευταία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η θέση που θα πάρει και το ΔΝΤ το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία ζητώντας από εμάς άμεσα μέτρα και από την Γερμανία ( ποιου πιέζει περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για την συμμετοχή του ταμείου ) για την ελάφρυνση του χρέους.

Πράσινο φως για τα βραχυπρόθεσμα

Στο μεταξύ σήμερα το πρωι αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανσιμού Σταθερότητας για να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να μειώσουν τα ο ύψους του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και το 2060 κατά 21%.

Στην σημερινή πρώτη συζήτηση για την ενεργοποίηση των μέτρων θα εξεταστεί η κοστολόγηση της έναρξης εφαρμογής ώστε να οριστικοποιηθεί το κόστος το οποίο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα ώστε να μην έχουν επιβάρυνση οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε προσωρινό συμβιβασμό κατέληξαν Κασσελάκης – διαφωνούντες

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε η εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον...

Ο συμβιβασμός του Χριστού με τον κόσμο είναι αδύνατος

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Κανείς δεν μπορεί να πλησιάση στον Θεό, παρά μόνον αυτός, που...

«Ο συμβιβασμός με τον Πούτιν, η καλύτερη επιλογή της Αμερικής»

«Ο συμβιβασμός με τον Πούτιν μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή της Αμερικής»: Ο...

Πως φτάσαμε στον Ιερό συμβιβασμό Μαξίμου – Εκκλησίας

Με έναν συμβιβασμό κατασβέστηκε τελικά η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις σχέσεις της κυβέρνησης...