Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την τρίτη αξιολόγηση

Ικανοποίηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εκφράστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους χθες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε χθες η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Εurogroup, ενώ αρχίζει πλέον να ανεβάζει ταχύτητα η συζήτηση για τις αλλαγές στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου διάχυτη ήταν η αίσθηση της απουσίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πρώτη φορά από το 2009. Ο πολιτικός που έβαλε τη σφραγίδα του στις αποφάσεις της Ευρωζώνης των τελευταίων 8 ετών είναι πλέον πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής, ενώ χθες τη Γερμανία εκπροσώπησε ο προσωρινός αντικαταστάτης του Πέτερ Αλτμάιερ.

Από την άλλη, περίεργα πρέπει να αισθανόταν και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Στην Ολλανδία σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση και από χθες ήρθε ο νέος υπουργός της χώρας αυτής.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπ. Οικονομικών της χώρας του.
Μάλιστα, όταν του τέθηκε ερώτηση σε σχέση με θέμα που αφορούσε τη θέση της χώρας του, αρνήθηκε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να μιλήσει ως Ολλανδός υπουργός.

Είναι προφανές ότι για τους παραπάνω λόγους, η συνεδρίαση του Εurogroup ήταν χρήσιμη μεν αλλά μεταβατική, μάλιστα η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από την απουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος παρέμεινε στο Παρίσι λόγω υποχρέωσής του στη βουλή.

Αναφορικά με την ουσία, σχετικά με την Ελλάδα που απουσίαζε από την ημερήσια διάταξη, ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση των υπουργών για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε θετική, ενώ γενικά το κλίμα είναι αισιόδοξο.

Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γάλλος επίτροπος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι με την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες συμφωνούν με την ιδέα ότι το πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει όπως συμφωνήθηκε μέχρι το καλοκαίρι και πως η Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σχετικά με τη διαδοχή του, ο κ. Ντέισελμπλουμ ενεργοποίησε χθες ως όφειλε τη διαδικασία καλώντας τους υπουργούς που ενδιαφέρονται για τη θέση να δηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες την υποψηφιότητά τους. Η εκλογή θα γίνει με ειδική πλειοψηφία στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής ως ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, της Σλοβακίας Πέτερ Κάζεμιρ και της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Επίσης έχει ακουστεί και το όνομα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο χθες ορισμένοι υπουργοί, όπως ο κ. Γκραμένια, υποστήριξαν ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τη συνθήκη να είναι οπωσδήποτε υπουργός, εάν επιμείνουν σε αυτή τη θέση τότε περιορίζονται και οι «εξωτερικές» επιλογές, που σημαίνει ότι τα φαβορί είναι οι κ.κ. Λεμέρ και Γκραμένια, γιατί για διαφόρους λόγους οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλειοψηφία.

 

Για τις αλλαγές Ευρωζώνη, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε καταρχήν το ζήτημα του χωριστού προϋπολογισμού, όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το μέγεθος αλλά και το αν θα είναι χωριστός ή μια γραμμή του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες βδομάδες όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, δεδομένου ότι ο κ. Αλτμάιερ είναι προς το παρόν προσωρινός στη θέση του και προφανώς δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το...

Οι θεσμοί στην Αθήνα – Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη...

H τρίτη αξιολόγηση προαπαιτούμενο για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Οι σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι το «προαπαιτούμενο» για...

Τσακαλώτος: Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως

Για το νέο περιβάλλον που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία, το γρήγορο κλείσιμο της...