Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Eurogroup: Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της Ελλάδας – Δεν αναμένονται αποτελέσματα (βίντεο)

Θετικοί για το μέλλον της Ελλάδας για το μέλλον της Ελλάδας εισέρχονται οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup επισημαίνοντας όμως πως δεν θα παρθούν σήμερα αποφάσεις. Προσερχόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του για την σημερινή συνεδρίαση τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε πως δεν άποψη του πως σήμερα δεν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Σκληρός στην άποψη του πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Σόιμπλε.

Γ.Ντάισελμπλουμ:

Την ώρα που έφτασε στο Eurogroup ο Γερούν Νταίσελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση:

«Σήμερα θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση επ΄αυτού για αν δούμε πότε και ποιες προϋποθέσεις θα χρειαστούν έτσι ώστε να παρθούν μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους» και ξεκαθάρισε:

Σήμερα δεν παίρνουμε αποφάσεις. Πρόκειται περί κάποιον αυτόματων μέτρων.

Για τα επιπλέον μέτρα:
Θα εφαρμοστούν μόνο αν βγούμε εκτός προγραμματισμού. Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει το 3,5 % πλεόνασμα και βάση προβλέψεων είμαστε σε θετικό δρόμο

Για το ΔΝΤ:
Η διαφορά είναι ότι η αξιολόγηση των προτάσεων του ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικές σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Για να καλύψουμε αυτό το κενό δημιουργήσαμε την λίστα των επιπλέον προληπτικών μέτρων. Έτσι αν βγουν τα νούμερα λάθος θα έχουμε μέτρα για να τα καλύψουμε.

Για τη σημερινή συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Θα ακούσουμε τι έχει να πει και η ελληνική πλευρά, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν αλλά όλα είναι υπό συζήτηση
δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις δεσμεύσεις.
Μέχρι τις 24 Μαΐου θα πρέπει να δούμε τα επιπλέον μέτρα που θα παρθούν για την μείωση του χρέους.

Β. Σόιμπλε:

«Αν συμβεί η απαισιόδοξη εκδοχή συμβεί θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα μηχανισμός για να υπάρξει λύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες βεβαίως είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες. Έχουμε δείξει επαρκώς την αλληλεγγύη μας και δεν νομίζω ότι έχω να πω κάτι άλλο. Αυτό είναι προϋπόθεση για το πρόγραμμα. Έτσι συμφωνήσαμε και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Για το ΔΝΤ:

Ο Γερμανός Υπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διαδικασία ως ο τρίτος εταίρος και πρόσθεσε σχετικά με τη συνεδρίαση της Δευτέρας:

«Θα συζητήσουμε πάνω σ΄όλα τα θέματα και η φιλοσοφία των προγραμμάτων περαιτέρω μέτρων είναι να βοηθήσουμε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες. Θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές».

Για τη βιωσιμότητα του χρέους:

«Αν δεν υπάρξει βιώσιμο χρέος δεν θα μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω περαιτέρω συζήτηση. Η βιωσιμότητα είναι απαραίτητη για τη συμφωνία».

Πιέρ Μοσκοβισί:

Μοσκοβισί, Eurogroup,

Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε σχετικά με την κατάσταση της χώρας μας:

Αυτή τη στιγμή όλοι αναγνωρίζουμε ότι πλέον μιλάμε για ουσιαστική πρόοδο της Ελλάδας που κάνει σημαντικές κινήσεις με στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη

Για τα εφεδρικά μέτρα:
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε: «Η Επιτροπή υιοθετεί την άποψη ότι είμαστε ενόψει μιας πρότασης της Ελλάδος που είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ένας αυτοματοποποιημένος οργανισμός που θα είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί».

Για το ελληνικό χρέος:
Θα αρχίσουμε να συζητάμε για το χρέος, από το καλοκαίρι είπαμε ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να τύχει συζήτησης αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια συγκεκριμένη θέση. Νομίζω πως είμαστε στην απαρχή αυτής της συζήτησης και μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην ψήφιση του ασφαλιστικό τονίζοντας:

«Η συνάντηση δεν έχει ξεκινήσει. Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Η Επιτροπή πιστεύει ότι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό και η χθεσινή ψήφιση ήταν πολύ ουσιαστική».

Ενώ επισήμανε πως θετικές βλέπει επίσης και τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων.

Για την προσπάθεια της Ελλάδας:

«Η προσπάθεια έχει γίνει. Η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει και αποστείλει σημαντικό μέρος μέτρων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατεύθυνση της ανάκτησης και της ανάπτυξης».

Σχετικά με την συμφωνία:
Ο Π. Μοσκοβισί είπε: Αν θέλουν συνολική συμφωνία υπάρχουν 3 κομμάτια που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ένα πρώτο κομμάτι έχει σχέση με τις αρχές τις αρχές και η Ελλάδα έχει αρχίσει να συγκροτείται σ’ αυτό το κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή είναι εδώ να βοηθήσει την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη και συμπλήρωσε:

Θα είμαι πολύ προσεκτικός καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Έχω εμπιστοσύνη στον Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρέπει όλοι μαζί να είμαστε στο ίδιο καράβι. Τα θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη και τα μέλη του Eurogroup

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Π. Μοσκοβισί είπε: «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ο μηχανισμός περί των εφεδρικών μέτρων και συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι τρεις πυλώνες του σημερινού Eurogroup.

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την εξής άποψη: «Όπως έχουμε ξαναπεί «κουρέματα» είναι εκτός συζήτησης. Δεν αναμένω θαύματα σήμερα».
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε προσερχόμενος: «Η ελάφρυνση χρέους είναι ένα θέμα που μένει να αποφασιστεί από τους πιστωτές και όχι την Κομισιόν».

Λίγα λεπτά νωρίτερα έφτασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος στο ίδιο θετικό κλίμα με τον Μοσκοβισι είπε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «τήρησε τις δεσμεύσεις της», μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Κατά την είσοδο του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, υπογράμμισε ότι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική Βουλή είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά, αλλά το Eurogroup δεν αναμένεται να δώσει σήμερα το ok για την εκταμίευση της δόσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καμπανάκι κινδύνου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για παραπλανητικά μηνύματα

Tο τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα πολιτικά μηνύματα

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ, τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την...

Τα πολιτικά μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πολιτικά μηνύματα θα εξαχθούν από τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως από το πως...

Κακοκαιρία: Μηνύματα από το 112, προειδοποιητικά

Το 112 ήχησε προειδοποιητικά σε Κοζάνη, Θεσσαλία, Βόρεια Εύβοια, Σποράδες και Φθιώτιδα το απόγευμα...