Εύη Καρακώστα: Η συμφωνία TTIP προστατεύει τις εταιρείες σε βάρος των καρτών-μελών της Ε.Ε.

37
Εύη Καρακώστα, συμφωνία, TTIP, εταιρείες,

Μια πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία με άμεσο αντίκτυπο στη διατροφή, το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητείται με σκοπό να υπογραφεί, μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε .

Πρόκειται για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) που βρίσκεται υπό συζήτηση από το 2013 και είχε τον ευγενή στόχο, που δεν προλαβαίνει, να υπογραφεί στο τέλος του 2016. Όμως η πρωτοφανής μυστικότητα και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαδικασία, πυροδοτεί την προσπάθεια.

«Θεωρώ την αδιαφάνεια σαν το πρώτιστο και κυριότερο εμπόδιο που πρέπει άμεσα να αρθεί» λέει η βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εύη Καρακώστα και επισημαίνει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα κεκτημένα που έχει κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Να προασπίσουμε το δικό μας νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, να στηρίξουμε τα δικά μας προϊόντα Π.Ο.Π., τις γεωγραφικές ενδείξεις και πάνω από όλα τη θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας». Για όλους αυτούς τους λόγους η κ. Καρακώστα υποστηρίζει ότι πρέπει να δηλώσουμε αντίθετοι προς το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.

«Γιατί θα πρέπει να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί; «ρωτήσαμε την εισηγήτρια και η απάντησή της ήταν απόλυτα σαφής.

Διαβάστε επίσης:  Νέα χαλάρωση των capital controls

«Γιατί η συμφωνία φαίνεται να προστατεύει τις εταιρείες και να αφήνει εκτεθειμένα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η Ευρώπη έχει αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από ότι οι Η.Π.Α. Αν οι περιορισμοί αρθούν τότε γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, φυτοφάρμακα αλλά και συγκεκριμένες ορμόνες για τα βοδινά θα μπουν στη διατροφική αλυσίδα. Επίσης σύμφωνα με τις μετρήσεις η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί με 11 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να προσφεύγουν εναντίον των κρατών- μελών κάθε φορά που δεν τηρείται η συμφωνία, με αποτέλεσμα να αποζημιώνονται οι πολυεθνικές εταιρίες από φορολογούμενους πολίτες» .

Η Διατλαντική Συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη εμπορίου στον κόσμο. Ήδη ορισμένοι την παρουσιάζουν ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Όμως, λέει η κ. Καρακώστα » η συμφωνία αυτή φαίνεται να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα, το τρωτό σημείο σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών»