Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Βρισκόμαστε ακόμα σε πολιτικό αδιέξοδο με την Ελλάδα

Βρισκόμαστε ακόμα σε πολιτικό αδιέξοδο με την Ελλάδα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος και μεταδίδει το MNI. O ίδιος χαρακτηρίζει «κακό συγχρονισμό» το άρθρο του ΔΝΤ και θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός και σκηνικό σύγκρουσης με το Ταμείο.

Μπροστά σε νέους κινδύνους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να πάει μέχρι το Μάρτιο, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδέει τη «13η σύνταξη» με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μάλιστα μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα ήρθε να προστεθεί και η απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ελεγχθούν γρήγορα οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

«Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη DW το γερμανικό υπ. Οικονομικών συνδέει την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας».

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Απάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσαν κύκλοι της ελληνικής πλευράς. «Προφανώς όλα τα θέματα, οι μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 19 έως 22 Μαρτίου

Ποσό 90.223.745 ευρώ θα καταβληθεί σε 96.786 δικαιούχους από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...

Καθαρά Δευτέρα: Δεν πέφτει «καρφίτσα» στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα περάσουν το τριήμερο...

“Προθέρμανση” ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς του 2024 θα κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ελληνικοί προορισμοί τα δυο τριήμερα, της Καθαράς Δευτέρας και...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο...

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη εφορία , μέσω διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, έθεσε...

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 6,3 δισ. ευρώ για το 2023 – Με κατασχέσεις απειλούνται 2...

Σε 106,302 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται αύριο και ποια την Παρασκευή

Μια σειρά από επιδόματα θα πληρώσει αύριο, 14 Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους.  Πρόκειται για τα επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας τα οποία θα...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει POS με ταμειακές...

Ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή τους μηχανή, απέστειλε η Ανεξάρτητη...

Tιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως και 42 % στο α’ τρίμηνο

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αξιωματούχος στο Reuters: Η ΕΕ δεν συνδέει Σκοπιανό και χρέος

Την εκτίμηση πως η επίτευξη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ μπορεί να ενισχύσει τις...

Σύντομα η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 5,7 δισ....