Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Φεύγει από πρωθυπουργός ο Νταβούτογλου – Πλήγμα στην οικονομία

Στις 22 Μαΐου θα είναι γνωστός ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να κάνει δηλώσεις, αφού νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του δεύτερου για απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού.

Πράγμα που σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν». Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του κ. Ερντογάν, απόφαση με την οποία έπαυε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Το αποτέλεσμα είναι η απόφαση για έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ. Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Ερντογάν και Νταβούτογλου και ακολούθησε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και θα πορευθεί με «ασφάλεια» μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019, δήλωσε, την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ.

Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Ερτέμ σε ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελεί παρελθόν από τη θέση του πρωθυπουργού.

Η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, είπε.

Ο για την ώρα πρωθυπουργός δεν συμφωνεί εσχάτως με ενέργειες και πράξεις του κ. Ερντογάν, που πλήττουν σε όλα τα διεθνή μέτωπα την Τουρκία. Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου, στην πρωθυπουργία, Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Πλήγμα στην τουρκική οικονομία από τις εξελίξεις

Απώλειες σχεδόν 2% κατέγραφαν σήμερα οι τουρκικές μετοχές, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων με τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών να αυξάνονται, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να αποχωρήσει μετά την σύγκρουσή του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Δεκέμβριο του 2013, με απώλειες άνω του 8% μέχρι στιγμής, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη των 30 μονάδων βάσης, σχεδόν σε υψηλό μηνός. Τα πενταετή ασφάλιστρα έναντι κίνδυνου αθέτησης πληρωμών (CDS) ανήλθαν σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά 1,3%, ανακτώντας μόνο μέρος των χθεσινών απωλειών, όταν υποχώρησε κατά 3,8%. «Ενώ η πολιτική κατάσταση σταθεροποιήθηκε αφού το κόμμα AKP ανέκτησε την πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου, οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά βασικός κίνδυνος για τη λίρα, η οποία είναι πιθανό να εξακολουθήσει να είναι ευάλωτη τις επόμενες ημέρες», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί για την Ουκρανία

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες...

Η οικονομία κατέβασε ταχύτητα πέρυσι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% και όχι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το 2023, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε...