Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Φονικός σεισμός στην Κω – Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα 6,5 Ρίχτερ

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες- εκ των οποίων οι 5 σοβαρά- από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανατολικά της Κω, τα ξημερώματα.

Στο νοσοκομείο της Κω παραμένουν συνολικά 17 άνθρωποι για νοσηλεία, ενώ τέσσερις τραυματίες, τρεις αλλοδαποί κι ένας Έλληνας, μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 27 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Το ίδιο αεροσκάφος θα επιστρέψει στην Κω για να μεταφέρει άλλους δύο τραυματίες από το νησί στην Αθήνα για νοσηλεία σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 22 ετών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 70 τραυματίες και στην Αλικαρνασσό, στα τουρκικά παράλια. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανεβάζει το μέγεθος της δόνησης στα 6,7 Ρίχτερ.

Κως, σεισμός, νεκροί, τραυματίες,

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή Breakfast o δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης επιβεβαίωσε ότι οι δύο νεκροί είναι τουρίστες που καταπλακώθηκαν από τοίχο έξω από καφετέρια στο κέντρο της πόλης της Κω. Όπως είπε, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκαν άμεσα από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στους δρόμους για την αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο υδροδότησης. Παράλληλα επιβεβαίωσε ζημιές σε ιστορικά μνημεία και στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. «Η Κως άντεξε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου της Κω Νεκτάριος Γεωργαντής επιβεβαίωσε , μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ότι η κατάσταση πέντε εκ των τραυματιών κρίνεται σοβαρή και θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Κως, σεισμός, νεκροί, τραυματίες,

Αρκετές είναι οι ζημιές στο λιμάνι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέφερε ότι η πρώτη προσπάθεια είναι να βρεθεί λύση για την πρόσδεση των πλοίων, καθώς -όπως είπε- στο νησί υπάρχουν και άλλα μικρά λιμάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή στο νησί μεταβαίνει άμεσα, με εντολή Σπίρτζη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Λιμενικών έργων, προκειμένου να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η λειτουργικότητα του Λιμανιού.Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας συνέστησε ψυχραιμία λόγω και της χρονικής περιόδου καθώς -όπως είπε- το νησί είναι γεμάτο τουρίστες.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm, τόνισε ότι ο έλεγχος της καταλληλότητας των κτιρίων, που έχουν υποστεί ζημίες ξεκινά άμεσα. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε από την Κω ο κ. Καπάκης και διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στο νησί «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι».

Κανονικά ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί η λειτουργία του αεροδρομίου που παρέμεινε κλειστό όλη τη νύχτα.

Κως, σεισμός, νεκροί, τραυματίες,

Στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν νωρίς το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Όπως δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς έως ότου ελεγχθεί καθίσταται προσωρινά ανενεργό. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο, λόγω της μη προσέγγισης πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κω στο Μαστιχάρι και στην Καρδάμαινα.

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και σημειώθηκε μικρό τσουνάμι. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Το να είναι ο κύριος σεισμός είναι το πιο πιθανό, αλλά δεν είναι ακόμα το βέβαιο, δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών . «Υπάρχει αρκετό μέλλον ακόμα για τους μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί σε τέτοιου είδους σεισμούς κρατάνε περίπου ένα μήνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ενεργά ρήγματα στην περιοχή.

«Απόλυτα φυσιολογική «χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού στην Κώ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητής Άκης Τσελέντης με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Το γεγονός όμως, πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των δύο νεκρών εξέφρασε – μέσω twitter- ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε ότι στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της ΝΔ.

«Η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά. Ελπίζω το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Γάζα: Τους 30.410 έφτασαν οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 30.410 νεκρών στη Λωρίδα της...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Δομοκό

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε έξω από τον Δομοκό. Ειδικότερα, το επίκεντρο βρίσκεται 12 χλμ...

Γάζα: Πάνω από 30.000 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πλήγματα από τις...