Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Γεννηματά: Πείτε επιτέλους την αλήθεια κ. Τσίπρα

Μιλώντας στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κάλεσε ευθέως τον κ. Τσιπρα να πει την αλήθεια.

«Εξηγηθείτε επιτέλους, ένα χρόνο σας ρωτάμε. Το κάνατε πραγματικά; Αλήθεια, διαπράξατε αυτό το ατόπημα;» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενη στο γνωστό πια «plan X».

«Εμείς δεν θα υποκύψουμε στην σεναριολογία ήξερε, δεν ήξερε, ήταν plan A, plan B, plan X, ήταν δόλος ή πλάνη; Αυτά πρέπει να διερευνηθούν και από την Βουλή και από την Δικαιοσύνη», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να μάθει ο λαός «ποιες ήταν οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», προσθέτοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων».

«Στη σχετική – προφητική δυστυχώς όπως αποδείχτηκε – επίκαιρη ερώτηση μου στον Πρωθυπουργό έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα για τους κρυφούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αυτό το μοιραίο για τη χώρα διάστημα» υπενθύμισε η κ. Γεννήματα.
«Τότε ο κ. Τσίπρας με δήθεν αφοπλιστική αφέλεια μου απάντησε ότι « Ναι φυσικά εγώ είχα δώσει τις σχετικές εντολές για την επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου για την περίπτωση που η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης οδηγούσε τη χώρα σε αδιέξοδο. Και θα έπρεπε κ. Γεννηματά να με εγκαλέσετε αν δεν το είχα κάνει, όχι επειδή το έκανα», σημείωσε.

«Έτσι γίνονται οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στις δημοκρατικές χώρες κ. Τσίπρα; Από μηχανισμούς στα όρια παρακρατικής λειτουργίας που στήνονται εν κρυπτώ στις παρακάμερες των υπουργικών γραφείων; Με φίλους, κολλητούς και περαστικούς, πρόσωπα χωρίς καμία θεσμική υπόσταση , λογοδοσία και ευθύνη;», ρώτησε με αυστηρό ύφος τον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Τσίπρας αφελώς πιστεύει πως με το να επικαλείται αυταπάτες και ψευδαισθήσεις απαλλάσσεται και από τις ευθύνες του. Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αυταπάτες ή όχι, μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές που κόστισαν στη χώρα ακριβά», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν χάθηκε απλά χρόνος. Υποθηκεύτηκε η χώρα. Χάθηκε χρήμα. Ελληνικό χρήμα. Μνημόνιο για πάντα με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου. Μόνιμη επιτροπεία και η δημόσια περιουσία ενέχυρο για έναν αιώνα», επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προτού δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος αυτών των τακτικών.

«86 δις ευρώ χάθηκαν από την Ελληνική Οικονομία.
20 περίπου δις χάθηκαν από το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα από την απαξίωση των μετοχών των Τραπεζών.
Παρατεταμένη ύφεση, ανεργία, φοροκαταιγίδα, λουκέτα στις επιχειρήσεις.
26.000 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.
12,5 δις νέα μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Πλήρωσαν το μάρμαρο κυρίως οι φτωχότεροι. Δεν προστατεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους αδύνατους, φτωχαίνει όλο και περισσότερους.

Και ακόμα στον κρισιμότερο παράγοντα ισχύος, ανάπτυξης και ευημερίας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε υποστεί πανωλεθρία μισό εκατομμύριο από το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού έφυγε, ζει και εργάζεται στο εξωτερικό», αποτίμησε η κ. Γεννηματά τη ζημιά αυτού του δρόμου.

«Τρία είναι τα κεντρικά ερωτήματα που μας απευθύνουν καθημερινά οι πολίτες :

– Πώς και γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο ;
– Γιατί οι άλλοι βγήκαν κι εμείς παραμένουμε ;
– Τί συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο με τους πλέον επαχθείς όρους;» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Υπάρχει φυσικά κι ένα τέταρτο ερώτημα, σχετικά με το πότε και πώς θα βγούμε απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Αν προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε ειλικρινά και χωρίς σκοπιμότητες στα τρία πρώτα ερωτήματα, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση και στο τέταρτο».

Σε αυτό το σημείο η κ. Γεννηματά επανέφερε την πρόταση του κόμματος της για διενέργεια εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλα αυτά τα θέματα, συνολικά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επανέρχομαι όμως και σήμερα και σας ρωτώ:

Κύριε Τσίπρα, θα την υπογράψετε ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Καθαρές κουβέντες.

Θα συνταχθείτε με την καθαρτήρια διαδικασία ή θα επιμείνετε στην «προστασία» της περιόδου 2004 – 2009;

Θα αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες για το 3ο Μνημόνιο και τα όσα το συνόδευσαν;

Κύριε Μητσοτάκη, θα υπογράψετε την πρόταση μας, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Καθαρές κουβέντες κι από σας θέλουμε.

Θα συνδιαμορφώσετε μια πλειοψηφία της ειλικρίνειας ή θα συνεχίσετε στην πεπατημένη του χθες με το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό;» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό...

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ»...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου...