Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Η κυβέρνηση επισπεύδει την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου

Με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να προαναγγέλλει αλλαγές στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και με το θέμα της καταδίκης των γεγονότων της Marfin να προκαλεί ένταση μεταξύ του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ξεκίνησε, την Πέμπτη, στις συναρμόδιες Επιτροπές της βουλής η επί των άρθρων συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση φέρεται να επισπεύδει την ψήφιση του νομοσχεδίου, κι ενώ η διαπραγμάτευση εκκρεμεί, με πρώτο κρίσιμο σταθμό το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στις 3.00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής χωρίς να αποκλείεται η επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μεταβεί ο υπουργός οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένα κάποια από τα συμφωνημένα μέτρα. Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.

Στον λογαριασμό του ασφαλιστικού, το νομοσχέδιο φέρνει μείωση έως 30% των νέων συντάξεων και έως 40% των επικουρικών και των αναπηρικών συντάξεων. Περαιτέρω απώλειες ως και 35% στο εισόδημα προκαλεί η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται σταδιακά έως το 2020. Η εθνική σύνταξη καθορίζεται στα 384 ευρώ, με 20 έτη εργασίας και στα 346 ευρώ με 15ετία.

Στο σκέλος του φορολογικού, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ύψος του αφορολόγητου, και στην κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων, ενοικίων και μερισμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγγαλος, κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

«Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, «ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας και της Δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Ένταση, πάντως, επικράτησε όταν η ΝΔ, μέσω του Γιάννη Βρούτση, ζήτησε με αφορμή την 6η επέτειο από τα θλιβερά γεγονότα της Marfin να υπάρξει ομόφωνη καταδική των γεγονότων εκείνων στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις συνάνθρωποί μας.

«Σας διακόπτω γιατί πήρατε το λόγο να μιλήσετε επί της διαδικασίας και αναφέρεστε σε άλλα πράγματα», τον διέκοψε ο προεδρεύων Μάκη Μπαλαούρας ζητώντας να μην γράφεται τίποτα στα πρακτικά απ’ όσα λέει ο βουλευτής της ΝΔ.

«Σας ενοχλεί, αυτή είναι η ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους που κάηκαν ζωντανοί», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βρούτσης με τον κ. Μπαλαούρα να εγκαλεί τη ΝΔ ότι πετάει πυροτεχνήματα για λόγους εντυπώσεων.

Για θέατρο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε κι εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Ανατροπή και στον προγραμματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, αν εισαχθεί νωρίτερα στην ολομέλεια το νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, νέο γύρο κινητοποιήσεων έχουν προαναγγείλει τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων προχωρά από την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό. Ήδη, υπό κατάληψη τελεί το δημαρχείο Νίκαιας – Ρέντη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας...