Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Η Κως μετρά τις πληγές της – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Στην ύπαιθρο και σε δημόσιους χώρους αναμένεται να περάσουν το βράδυ οι κάτοικοι της Κω λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται μετά τον μεγάλο σεισμό 6.6 της κλίμακας Ρίχτερ στις 01:31 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Συνολικά σημειώθηκαν πάνω από 200 μετασεισμοί.

Από τον σεισμό δύο τουρίστες έχασαν τη ζωή τους ενώ 115 τραυματίστηκαν – εκ των οποίων οι 12 σοβαρά.

Σε επιφυλακή ο μηχανισμός

Το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Twitter, εκφράζοντας παράλληλα, τα βαθιά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Στο πλευρό της Ελλάδας και των σεισμοπαθών της Κω βρίσκεται η Ευρωπαική Επιτροπή όπως δήλωσε ο πρόεδρος , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλευρό των σεισμοπαθών σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αλλά και η Περιφέρεια Αττικής . Στο νησί αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Κως, μετρά, πληγές, μετασεισμοί,

Τραυματίες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «από τις 02:30 έως τις 04:00 προσήλθαν ή διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρα περί τα 115 άτομα Έλληνες και αλλοδαποί κυρίως νεαρής ηλικίας με διάφορους τραυματισμούς. Επίσης προσκομίστηκαν 2 άντρες αλλοδαποί νεκροί.
Περί τους 103 τραυματίες αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. Δώδεκα άτομα έχρηζαν νοσηλείας. Για τους 7- εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής.
Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες – 2 αλλοδαποί και 1 Έλληνας) και 1 γυναίκα Ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (2 άντρες 1 Έλληνας και 1 αλλοδαπός και 1 γυναίκα αλλοδαπή).

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν το πρωί στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση

Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν 5 άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση. Το προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς και το προσωπικό του τομέα ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ ευχαριστεί και συγχαρεί τις διοικήσεις και το προσωπικό του νοσοκομείου της Κω, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, της 2ης ΥΠΕ καθώς και την Πολεμική Αεροπορία για τον άψογο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγχαίρει για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν το Ιατρικό – Νοσηλευτικό – Τεχνικό – Διοικητικό – Λοιπό Προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Κω, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής που έκαναν ότι μπορούσαν για να διακομίσουν άμεσα τους τραυματίες του σεισμού, και τον Ερυθρό Σταυρό.

Τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά το σεισμό όσοι εργαζόμενοι ήταν στο νησί σε ρεπό ή άδεια βρέθηκαν άμεσα στο Νοσοκομείο. Ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω παρά τον πανικό και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ίδιοι με ζημιές ή τραυματισμούς δικών τους ανθρώπων.

Κως, μετρά, πληγές, μετασεισμοί,

Χρ. Σπίρτζης: Οι υποδομές της Κω άντεξαν

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δηλωσε πως το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκταταμένες βλάβες, τονίζοντας ότι οι υποδομές του έχουν αντέξει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των αρμόδιων υπουργών, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε δεν υπάρχουν βλάβες στην οδοποιία καθώς και πως τα κτήρια άντεξαν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στα νεότερα κτήρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή.

Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, λέγοντας πάντως πως οι κάτοικοι της Κω δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τα επόμενα δύο 24ωρα. Πρόσθεσε ωστόσο πως βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους σεισμολόγους, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο αρκετών μηχανικών, ενώ αναφερόμενος στις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, έγινε γνωστό ότι το απόγευμα θα μεταβούν στην Κω τέσσερις μηχανικοί – λιμενολόγοι.

Δ. Τζανακόπουλος: Υπό έλεγχο η κατάσταση – Να αποφύγουμε τη δραματοποίηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ζητώντας να αποφύγουμε τη δραματοποίηση και συστήνοντας ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα:

«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».

«Στη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων», στάθηκε ο κ. Τόσκας, υπογραμμίζοντας ότι, οι έλεγχοι συνεχίζονται σε ένα περιβάλλον ομαλότητας, στο οποίο συνέδραμε η ψυχραιμία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ζημιές στο λιμάνι

Στις ζημιές στο λιμάνι αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι 78 επιβάτες του Blue Star Paros και οι 260 του Blue Star 2 αποβιβάστηκαν ομαλά σε Νίσυρο και Κάλυμνο και μεταφέρθηκαν με μικρότερα πλοία στα λιμάνια της Καρδάμαινας και του Μαστιχαρίου αντίστοιχα.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας πάντως ανακοίνωσε, ότι σε συμφωνία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία που συνδέει την Κω με τον Πειραιά, αποφασίστηκε η προσέγγιση πλοίων στο λιμάνι του Κεφάλου.
«Η Κως είναι ασφαλέστατη», διαβεβαίωσε κλείνοντας ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι μελλοντικοί επισκέπτες μπορούν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στην Κω». Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο του νησιού.

Κως, μετρά, πληγές, μετασεισμοί,

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστοί θα παραμείνουν για το κοινό αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία στην Κω, στα οποία έχουν προκληθεί φθορές από τον σεισμό.Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο της Κω και την Casa Romana (Ρωμαϊκή Οικία). Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το Ασκληπιείο.

Η γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού θα παραμείνει στο νησί, στο οποίο αύριο και τη Δευτέρα φθάνουν τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα.

Αγωνία για τον τουρισμό στο νησί

Την εικόνα ότι δεκάδες Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Κω που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό, μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω έχουν διαφορετική εικόνα, είναι ψύχραιμοι και μιλούν για μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό.
Πάντως ο τουριστικός κόσμος με ανακοινώσεις τους καθησυχάζει τους τουρίστες και σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Λήψη μέτρων ζητούν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Με επιστολή που απέστειλαν στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, ενώσεις των εμπόρων ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους κατοίκους του νησιού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Όσιος Φιλόθεος Σιναΐτης: Να φρουρείς το νου σου

Όταν βρεις άνεση από τον πόλεμο κάποια ώρα ή στιγμή, δόξασε Εκείνον που σε έσωσε και έχε τη μνήμη του θανάτου. Να φρουρείς το νου...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – drones, δορυφόρους και μπουλντόζες κατά των αυθαιρέτων

Αλλάζει το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων,...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Τα μέτρα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον Χρυσοχοΐδη

Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...