Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Οι νέοι εταίροι της Μέρκελ και η απειλή του Grexit

Το όπλο της απειλής με Grexit φαίνεται πως θα κρατήσουν πάνω στο τραπέζι οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- φαίνεται πως θα μετέχουν στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, με μεγάλες πιθανότητες να πάρουν και το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρότι έχουν κατεβάσει τους τόνους σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, δεν θάβουν οριστικά την απειλή του Grexit, κάτι πού έγινε ξεκάθαρο και μετά από όσα μας δήλωσε ο Αλεξάντερ-Κόμης Λάμπστορφ, μέλος του προεδρείου του κόμματος των Φιλελευθέρων, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, βουλευτής πλέον και στην ομοσπονδιακή βουλή και ουσιαστικά το νούμερο δύο μετά τον επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ.

Την περασμένη Πέμπτη συναντήσαμε τον Λάμπστορφ στην πρώτη επαφή που είχε με τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, καθώς φαίνεται πως το κόμμα του θέλει να αλλάξει την εικόνα που υπάρχει για τους Φιλελεύθερους στα διεθνή ΜΜΕ, πολλά από τα οποία τους παρουσιάζουν ως ευρω-σκεπτικιστές σε αρκετά ζητήματα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία.

Το real.gr τον ρώτησε να εξηγήσει γιατί οι Φιλελεύθεροι ήταν το κόμμα που στην προεκλογική περίοδο συνέχισε να κάνει λόγο για Grexit, εάν κάτι τέτοιο ισχύει και μετά τις εκλογές και εάν πράγματι το κόμμα του στοχεύει στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως απάντησε «πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι κανείς μας δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως εάν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, τότε θα πρέπει να αποχωρεί. Για εμάς είναι πιο σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες από τον αριθμό των μελών της Ευρωζώνης.

Πρέπει ωστόσο να δημουργήσουμε έναν μηχανισμό ώστε η χώρα που θα εγκαταλείψει την ζώνη του ευρω να μην χρειάζεται να εγκαταλείψει και την ΕΕ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό και να τεθούν κανόνες για το πως θα χειριζόμαστε την χρεοκοπία μιας χώρας εντός της Ευρωζώνης. Θέλουμε την Ελλάδα με μια ισχυρή και δυναμική οικονομία με σταθερότητα και πραγματικά επιθυμούμε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εκτιμούμε τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και σίγουρα η οικονομία δεν βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν πριν μια διετία. Επαναλαμβάνω, δεν θέλει κανείς την έξοδο της Ελλάδας, αλλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται».

Σχετικά με το εάν το κόμμα του με τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ίδιο, ή κάποιον άλλο αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, ο Λάμπστορφ απάντησε «βρισκόμαστε ακόμη στο πολύ πρώιμο στάδιο των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Βεβαίως και το συζητάμε για το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που μένουν ανοιχτά για το ποιά πολιτική θα ακολουθήσουμε σε διάφορα ζητήματα. Τι θα γίνει για παράδειγμα με την Κομισιόν, ποιός θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισεμπλουμ και γενικά μας ενδιαφέρει να υπάρχει αλλαγή πολιτικής, παρά το πρόσωπο που θα γίνει Υπουργός Οικονομικών».

Σχετικά με τον ESM και τον μελλοντικό του ρόλο, δηλαδή τις προτάσεις του Σόιμπλε για μετατροπή του σε πανίσχυρο ευρωπαϊκό ΔΝΤ, το οποίο θα πάρει και πολλές αρμοδιότητες από την Κομισιόν, ο Λάμπστορφ εκτιμά πως «στο εκλογικό μας πρόγραμμα διατυπώνουμε τη θέση πως ο ESMπρέπει να καταργηθεί. Δεν το βλέπω, όμως, να είναι τόσο ρεαλιστικό την στιγμή αυτή. Η βάση των απόψεων Σόιμπλε είναι σωστή, ειδικά στο σημείο πού λέει ότι πρέπει να πάρει αρμοδιότητες από την Κομισιόν. Η Κομισιόν έχει πολλές πολιτικές επιρροές, το βλέπουμε αυτό στην πολιτική Μοσκοβισί, η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματική».

Ο Λάμπστορφ πιστεύει πως κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υπήρξαν και φραστικές υπερβολές σχετικά με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και παραδέχθηκε πως άλλο ο προεκλογικός αγώνας και άλλο η κυβερνητική ευθύνη.

Σχετικά τέλος με τις προτάσεις Μακρόν, ο Λάμπστορφ λέει πως το κόμμα του συμφωνεί σε πολλά σημεία, όπως τα θέματα κοινής ασφάλειας, άμυνας κλπ. Υπάρχει, όμως, σημειώνει, «ένα σημείο στο οποίο διαφωνούμε και αυτό είναι ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός».

Κάτι τέτοιο –σύμφωνα με τον ίδιο- θα οδηγούσε τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες παίρνουν μεγάλα κεφάλαια από την ΕΕ, να φρενάρουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκτροχιασθούν από «την σωστά δομημένη δημοσιονομική πολιτική. Το ότι διαφωνούμε –κατέληξε ο Λάμπστορφ- σε ένα μόνον σημείο με τις προτάσεις Μακρόν, δεν σημαίνει πως είμαστε κόμμα ευρω-σκεπτικιστών».

Βερολίνο, του Παντελή Βαλασόπουλου

Πηγή: real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων...

Ετσι ψήφισαν οι νέοι στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023

Εντυπωσιακά ποσοστά ψήφου στους νέους, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες διπλές εκλογές, την...

Μητσοτάκης: 150 ευρώ στους νέους, αύξηση επιδόματος παιδιού στο Δημόσιο και μείωση του ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις

Για τρεις παρεμβάσεις που αφορούν στη νέα γενιά, στη στήριξη της οικογένειας και στην...

Έκπτωση σε φοιτητές και νέους στα τρένα

Έκπτωση 50% σε φοιτητές αλλά και νέους έως 25 ετών στα εισιτήρια των δρομολογίων...