Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Η περίπτωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών αποτελεί μία μικρή υπόθεση Οτσαλάν 

Πονοκέφαλο αποτελεί για την Ελλάδα η έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Η DW υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διπλωματικό δίλημμα και εν μέρει είναι έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοσή τους, ενώ η σύμβαση της Γενεύης το απαγορεύει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;

Ήταν θέμα χρόνου, πότε θα εμπλακεί και η Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι κρατικές αρχές είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού…

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύστηκαν, με την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη και το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατατέθηκε από τους οκτώ επιβαίνοντες Τούρκους στρατιωτικούς.

Η Ελλάδα βιώνει και πάλι τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου διπλωματικού επεισοδίου, καθώς η Τουρκία απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.

Μετά τις εξαγγελίες μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν οτι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει τους τούρκους αξιωματικούς σε καθεστώς ειδικής (επικουρικής) προστασίας και όχι μόνο να τους χορηγήσει άσυλο, αλλά και να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαν να αναγνώριζε ότι η Τουρκία δεν είναι πια μια ασφαλής και ευνομούμενη χώρα, κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής διπλωματίας.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης, αρκεί να ανατρέξει κανείς τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας ότι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:

φυλής

θρησκείας

εθνικότητας

συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα

πολιτικών πεποιθήσεων

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές ότι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος.

Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου “επικουρικής προστασίας”, το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. “Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Εφόσον μάλιστα κάποιο πρόσωπο κριθεί ή χρήζει να ενταχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (διάταξη που ενεργοποιείται μετά την εξαγγελία επαναφοράς της θανατικής ποινής) τότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες, αλλά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα του δοθούν έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι να εγκατασταθεί σε αυτές.

Ιδού λοιπόν το δίλημμα που αντιμετωπίζει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους τούρκους διπλωμάτες να εντείνουν ώρα με την ώρα τις πιέσεις τους για άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών.

Πρόκειται -τηρουμένων των αναλογιών- για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά, η Άγκυρα είναι πολύ πιο νευρική, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα την παραβίαση διεθνών συνθηκών για πρόσωπα που διώκονται για πολιτικά φρονήματα…

 

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

 

Το αίτημα ασύλου οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη φέρνει την Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα, γράφει ο γερμανικός τύπος.

Ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ στελεχών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το πρωί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το άμεσο αίτημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία φέρνει την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον ενός διλήμματος, σημειώνει η Handelsblatt, αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «Δραπέτες πραξικοπηματίες: Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα».

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, «οι αιτήσεις τους θα πρέπει να εξεταστούν βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνεται ότι οι «οκτώ» έχουν παραβιάσει το τουρκικό Σύνταγμα.

Η εξέταση των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες

Αναφορά στο ζήτημα κάνει και ο ιστότοπος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Όπως σημειώνει, «με ένα κλεμμένο στρατιωτικό ελικόπτερο οκτώ τούρκοι στρατιώτες διέφυγαν στην Ελλάδα. Προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εκεί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και συνελήφθησαν».

«Τούρκοι στρατιώτες διαφεύγουν με ελικόπτερο στην Ελλάδα», σημειώνει για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται μεταξύ άλλων δήλωση υπαλλήλου της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Προσθέτει μάλιστα ότι σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων μπορούν οι αιτούντες να την προσβάλουν διοικητικά. Αν αποτύχει δε και αυτή η ενέργεια, τότε οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Μαΐου αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1999.... Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία. Ο...

ΣΑΛΟΣ με νέα υπόθεση πολλαπλών βιασμών 12χρονης…

Θύμα πολλαπλών βιασμών έγινε ένα 12χρονο κορίτσι στην Ιεράπετρα, όπως κατήγγειλε η μητέρα του. Σύμφωνα...

Υπόθεση βιασμού στο Ίλιον: Η ευθύνη της πολιτείας

Η υπόθεση του βιασμού του ανηλίκου στο Ίλιον από, επίσης ανήλικους συμμαθητές του, λαμβάνει...

Κολωνός: Αλαλούμ με τον αστυνομικό που εμπλέκεται στην υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού

«Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο αστυνομικός που φέρεται να...