Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Οι προτάσεις του Τσίπρα για το νέο Σύνταγμα

Σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις ενόψει των αποψινών του εξαγγελιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, στρέφεται στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έπειτα και από τις αντιδράσεις της Κίνησης των 53 στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Realnews της Κυριακής να αποκαλύπτει χθες τη σκέψη του Πρωθυπουργού ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να εκλέγεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 200 βουλευτών, πλην όμως να προβλέπεται προσφυγή στον λαό, στην περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εκλογή του στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία.

Την είδηση επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, υποστηρίζοντας ότι θα ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να λυθεί το θέμα διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «αν δεν εκλεγεί δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή, τότε να πάμε σε δημοψήφισμα».

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους αναμένεται να κινηθεί απόψε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα, έχουν να κάνουν με την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος στην κατεύθυνση:

• Ενδυνάμωσης του λαϊκού παράγοντα και της άμεσης Δημοκρατίας, με βασική πρόταση τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, είτε επί ενός νόμου εθνικής σημασίας, είτε με τη μορφή δημοψηφίσματος αρνησικυρίας. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτικά πράγματα του τόπου ο πολίτης.

• Θωράκισης του Κράτους Δικαίου

• Άρσης των στεγανών μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και κοινωνίας, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση του Κοινοβουλίου.

Στις κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμα η κατοχύρωση στο Σύνταγμα του δημοσίου χαρακτήρα υπηρεσιών που θεωρούνται «αγαθά», όπως η ενέργεια, το νερό και κάποια κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ πιθανή θεωρείται η αναφορά του πρωθυπουργού στην «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας».

Σύμφωνα με αυτήν, ακόμα και αν η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση συγκεντρώνει 151 βουλευτές, η χώρα δεν θα οδηγείται αυτόματα σε εκλογές.

Αντίθετα, για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση. Μόνο τότε, θα αίρεται η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προσδιορίσει και ορισμένες από τις διατάξεις του Συντάγματος, την αναθεώρηση των οποίων επιθυμεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η κοινοβουλευτική ασυλία και άλλα προνόμια των βουλευτών, καθώς επίσης η χρηματοδότηση των κομμάτων.

Πηγή real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...

Αλέξης Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές «λύσεις»

Παρέμβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσσόβου στον Οργανισμό». Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και αύριο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα; Ότι «βγήκαν όλοι νικητές και ΄χάσαν όλοι οι άλλοι» που θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Πάνω από 8.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα: Στελέχη της αντιπολίτευσης δίπλα στα τρακτέρ

Ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με 8.000 χιλιάδες διαδηλωτές να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Ιανουαρίου ψηφίζεται το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1822...Ψηφίζεται από την A' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων,...

Απίστευτη εικόνα: Πάρκαρε το αυτοκίνητό του… πάνω στην πλατεία Συντάγματος

Πρόκειται για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Σύνταγμα κι ανέβηκε στα social media και...