Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Η σοκολάτα είναι το superfood που πρέπει να τρως κάθε μέρα!

Καλά νέα… Ναι, η σοκολάτα ή για να είμαστε πιο ακριβείς το κακάο μπορεί πραγματικά να σου κάνει καλό κάθε μέρα.

Το χρονικό της σοκολάτας
Η σοκολάτα παρασκευάζεται από ψημένους σπόρους κακάο. Βγάζεις το λεπτό κέλυφος των σπόρων, τα σπας σε μικρά κομμάτια και έχεις το πρώτο παράγωγο – cocoa nibs ή μπουκίτσες κακάο. Το συγκεκριμένο είναι το πιο αγνό προϊόν του κακάο, οπότε έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των διατροφικών του οφελών.

Η ωμή σοκολάτα είναι ψημένη σε πολύ πιο χαμηλή θερμοκρασία διατηρώντας θεωρητικά πολύ περισσότερα από τα καλά στοιχεία του κακάο για την υγεία. Στη συνέχεια τα κομματάκια αυτά του κακάο τρίβονται σχηματίζοντας μια πάστα που ονομάζεται κακαόμαζα, η οποία συμπεριλαμβάνει στερεά του κακάο (αυτό που γίνεται η σοκολάτα) και βούτυρο κακάο (το λιπαρό μέρος).

Το λίπος αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κρεμώδη υφή, μερικές φορές όμως αντικαθίσταται με λιγότερο υγιεινά λιπαρά, οπότε διάβασε την ετικέτα και απόφυγε σοκολάτες με πρόσθετα φυτικά λιπαρά. Τα στερεά του κακάο μπορεί σ’ αυτή τη φάση να υποστούν επιπλέον επεξεργασία, με αποτέλεσμα το κακάο σε σκόνη.

Αγόρασε την καλύτερη σοκολάτα
Κοίταξε το ποσοστό των στερεών κακάο στα συστατικά (μπορεί να αναφέρεται πιο απλά ως περιεκτικότητα σε κακάο), το οποίο δείχνει πόσο πραγματικά κακάο περιέχει όταν αφαιρεθούν τα λιπαρά. Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη με τουλάχιστον 70% στερεά.
Στη συνέχεια τα στερεά κακάο και το βούτυρο κακάο υπόκεινται σε επιπλέον επεξεργασία και θερμαίνονται για να δημιουργηθεί η λεία σοκολάτα που όλοι γνωρίζουμε.

Σ’ αυτό το στάδιο προστίθενται επίσης ζάχαρη, γάλα ή αρώματα, οπότε έχε το νου σου να ελέγξεις και την ποσότητα της ζάχαρης στα συστατικά.

Τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα κακάο ή με μεγάλη προσθήκη ζάχαρης δε συμπεριλαμβάνονται στα superfoods, οπότε διάβασε την ετικέτα και διάλεξε την πιο αγνή σοκολάτα για να κερδίσεις όλα τα οφέλη της – και απόλαυσέ τη με μέτρο!

 

Τι κάνει τη σοκολάτα υγιεινή;
Τα κομματάκια του κακάο είναι η πιο φυσική μορφή σοκολάτας και σε ωφελούν με πολλούς τρόπους: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (για την υγεία του πεπτικού σου) και σίδηρο (απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Η φήμη της σοκολάτας ως superfood οφείλεται κυρίως στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγγάνιο και ψευδάργυρο, για πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κακάο σε κάνει να νιώθεις καλά! Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, της ορμόνης της χαράς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου (Solanaceae). Μάλιστα, οι μελιτζάνες μεγαλώνουν με τρόπο παρόμοιο...

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το στήθος της να φαίνεται μεγαλύτερο και την μέση της πιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι τελικά το Τριώδιο;

Από μικρό παιδί που ήμουνα μέχρι και σήμερα ακούω την έκφραση άνοιξε το τριώδιο,...

10 λόγοι που τα Χριστούγεννα είναι χάλια!

Γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση... Δεν έχει ο καθένας την ίδια όρεξη για τις...

Τι είναι η αγάπη;

• Γέροντα, τι είναι η αγάπη; Αγάπη είναι η απόλυτη έκφραση της ενότητας. Θέλεις να...

Τι είναι τα ξόρκια;

Ξόρκια: Πολλοί πιστεύουν ότι τα ξόρκια είναι το ίδιο πράγμα με τούς εξορκισμούς της...