Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Οι βολεμένοι της εξουσίας να ‘ναι καλά!

Ο καβγάς του πολιτικού συστήματος την εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στην πώληση οβίδων στην Σαουδική Αραβία. Kαι στο ρόλο του μεσάζοντα.

Tην ίδια ώρα όμως η περίφημη μεσαία τάξη πιέζεται να πληρώσει 10 δις σε φόρους. Και όσοι βρίσκονται στην απόλυτη ένδυα απλώνουν το χέρι για να πάρουν το περίφημα μέρισμα, ζητιανεύοντας για την φιλευσπλαχνία της κυβέρνησης. Η οποία θα στραγγίσει τους πρώτους για να ελεήσει τους δεύτερους. Οι βολεμένοι της εξουσίας να ναι καλά…

Που είναι ό πακτωλός των χρημάτων που θα εισέπρατταν από την φοροδιαφυγή; Που είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου; Που είναι η απορρόφηση κονδυλίων που προσφέρονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους πρόσφυγες;
Το βραχυκυκλωμένο κράτος αδυνατεί να εισπράξει.

Το μόνο που ξέρει καλά το πολιτικό σύστημα είναι από τη μια να υπερφορολογεί τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου, όχι μόνο να συντηρήσει το υπέρογκο κράτος. Και από την άλλη να το αυξήσει γονατίζοντας ακόμη περισσότερο την υπό διάλυση πληττόμενη πανταχόθεν μεσαία τάξη. Η οποία κατάντησε να υπολογίζεται το όριό της, από τις οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ.

ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 2.000 οι μόνιμοι στο δημόσιο. Κατά 7.700 οι συμβασιούχοι. Κατά 5.000 οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ. Και κατά 360 οι μετακλητοί, δηλ. αυτοί, που προσλαμβάνονται εκτός διαδικασίας στα γραφεία υπουργών, φτάνοντας αισίως τους 2.463.

Αλλά και στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό τα κονδύλια για την μισθοδοσία στο δημόσιο εμφανίζονται αυξημένα. Ακόμη και το καταφύγιο των ελίτ του δημοσίου, με την υπερπληθώρα προσωπικού και αυξημένων αμοιβών θα εισπράξει μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να τους συντηρήσει.

Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται αυξάνεται κατ’ έτος κατά μερικά δισ. Που σημαίνει ότι η υπερφορολόγιση κατευθύνεται για την κάλυψη του υπέρογκου δημοσίου. Και όχι για την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ φορτώνονται σημαντικά με φόρους υπέρ τρίτων. Και να δούμε τη μέλλει γενέσθαι με την πώληση τεσσάρων μεγάλων και σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων. Αλλά και την άρνηση συνδικαλιστών και τοπικών κοινωνιών της ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.
Σε ένα κράτος ξεχαρβαλωμένο, του οποίου οι εξουσίες είναι αλληλεπικαλυπτόμενες, είναι δύσκολο να βρει κανείς άκρη για το ποιος κάνει τι και ποιος φταίει για τι.
Τρανό παράδειγμα η πλημμύρες της Μάνδρας και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού.

ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΡΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η αδυναμία διαχείρισης κονδυλίων αποδεικνύεται και από τις περιπτώσεις των κονδυλίων που λιμνάζουν. Και δεν αξιοποιούνται για δράσεις, που αφορούν το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην πρώτη περίπτωση έχουν συσσωρευθεί 2,7 δισ. από τις εισπράξεις των προστίμων για τα αυθαίρετα. Και δεν διατίθενται, ούτε για αναδάσωση, ούτε για ανάπτυξη προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας. Στη δεύτερη 1,5 δισ. από κοινοτικά κονδύλια δεν διατίθενται στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Το σύνολο των προβλημάτων όπως όλα δείχνουν απορρέουν από το πολιτικό σύστημα. Αυτό που κινείται «συντεχνιακά επαγγελματικά» προασπίζοντας τα προσωπικά του βολέματα. Που αδιαφορεί για τους πολίτες και τα πραγματικά προβλήματά τους.

Χρησιμοποιούν το ψέμα και την προπαγάνδα ως βασικό εργαλείο, προκειμένου να παρασύρουν τις μάζες να τους ψηφίσουν. Και την επομένη πετάνε στο καλάθι των αχρήστων υποσχέσεις και δεσμεύσεις.
Αν η πολιτική δεν αποκοπεί από την δια βίου παρουσία στη δημόσια ζωή, θα συνεχίσουμε στο διηνεκές να σερνόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία.
Μόνο αν υπάρξουν δύο πλήρεις θητείες για όλα τους αιρετούς. Οι αμοιβές των βουλευτών μειωθούν δραστικά. Καταργηθούν τα προνόμια τους. Η ασυλία να πάψει να είναι ασπίδα προστασίας για κάθε επίορκο. Καθιερωθεί το ασυμβίβαστο βουλευτή -υπουργού. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από της εκλογές. Οι Έλληνες του εξωτερικού αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Οι αμοιβές και οι όροι εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εξισωθούν. Τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο κράτος πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Διαφορετικά τα πάντα στον δημόσιο βίο θα έχουν την μορφή των αδρανών υλικών, που δεν θα ενεργούν, μια και το βόλεμα τους θα είναι το πρωταρχικό τους μέλημα.

Η μεγάλη ευθύνη όμως εμπίπτει στους ώμους των πολιτών, που κάποτε θα πρέπει να πιέσουν τους πολιτικούς, να φτιάξουν ένα εκλογικό σύστημα λειτουργικό με μονοεδρικές περιφέρειες, για να ξέρουν οι ψηφοφόροι από ποιον θα ζητούν τον λογαριασμό.
Οι μεγάλες περιφέρειες διαχέουν τις ευθύνες της εκπροσώπησης, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο οι πολίτες να εντοπίσουν τον εκπρόσωπό του και να τον πιέσουν να ενεργήσει για το καλό της περιοχής τους.
Όσο οι βολεμένοι θα ενεργούν χωρίς την πίεση της κοινωνίας, για δράσεις και ενέργειες, τόσο θα λειτουργούν αυθαίρετα και θα πιστεύουν ότι η δουλειά τους εξαντλείται, όταν ψηφίζουν ως κοπάδι πρόβατων και όταν εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα για να πουν το ποίημά τους, όπως παπάς από άμβωνος, που εντυπωσίασε την γιαγιά, η οποία δεν κατάλαβε τίποτα, επειδή όπως είπε στον εγγονό της, ήταν αγράμματη…

new-deal

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πού πάτε, ωΡιέ σύντροφοι;

«Καπιταλισμός και κομμουνισμός» έγιναν μια… αγκαλιά στη θεαματική συναυλία του «βασιλιά των βαλς» Αντρέ Ριέ, με τους Γιάννα Αγγελοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, που.. βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της συναυλίας του...

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...
Κουμουνδούρου, τραυματίστηκε, αστυνομικός,

Ησυχία η Κουμουνδούρου κοιμάται

Τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα η Βούλα Κεχαγιά, αλλά αν τα αντανακλαστικά του όλου κομματικού «οργανισμού»...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεν θέλω να γίνω καλά, θέλω να σωθώ!

Πίστη: Έμαθε εδώ και λίγο καιρό ότι έχει καρκίνο. Οι γιατροί είπαν ότι είναι πολύ...

Η αλαζονεία της εξουσίας και η ψευδεπίγραφη εκδοχή της λαϊκότητας

Φορές φορές έχω την αίσθηση ότι αποτυπώνω σε ημερολόγιο κι όχι σε άρθρο τις...

Και αν δε θέλεις να γίνω καλά, ας γίνει το θέλημά Σου

Πίστη: ΔΕ ΘΑ ξεχάσω το θέαμα που είδα στη Λούρδη, το προσκύνημα της Παναγίας:Εκατοντάδες...

Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά!

Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά!