Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

IFAB:Aποφασίζει για τη δοκιμαστική χρήση βίντεο

Μετά την εισαγωγή της «goal-line technology», που ενημερώνει τον διαιτητή για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, υποδεικνύοντας το γκολ μέσω δόνησης και οπτικού σήματος που εμφανίζεται στο ρολόι του διαιτητή, το ποδόσφαιρο φαίνεται έτοιμο για ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα προς την τεχνολογία.

Στο 130ό ετήσιο συνέδριο του IFAB (Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου), που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάρντιφ, θα αποφασιστεί αν ανάψει το «πράσινο φως» σχετικά με τη χρήση του βίντεο, αρχικά δοκιμαστικά σε επίσημους αγώνες, ως βοήθημα για την ορθότητα των αποφάσεων των διαιτητών.

Για τη δοκιμαστική εισαγωγή του βίντεο έχει γίνει προεργασία από τα δύο συμβουλευτικά σώματα, που έχουν συσταθεί από το 2014. Τα πάνελ αυτά συζήτησαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βοήθειας του βίντεο στους διαιτητές, και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στο πείραμα από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας και τη λίγκα των ΗΠΑ.

Στις ατζέντα του IFAB βρίσκονται επίσης τα ακόλουθα θέματα:

α) Η «τριπλή τιμωρία», που πολλές φορές επιβάλλεται σε ποδοσφαιριστές και η οποία αφορά τον καταλογισμό φάουλ εναντίον τους για μία παράβαση, την κόκκινη κάρτα στην ίδια φάση και την απουσία από επόμενα παιχνίδια λόγω της ενέργειάς τους.

β) Η εισαγωγή της «ζώνης τιμωρημένων» (sin bins), που χρησιμοποιείται εκτενώς σε αθλήματα όπως το χόκεϊ επί πάγου ή το πόλο και αφορά το ενδεχόμενο προσωρινών αποβολών, καθώς και το πού θα πρέπει να πηγαίνουν οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση, τιμωρούνται με προσωρινή αποβολή και επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

γ) Η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας και συστημάτων παρακολούθησης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Η υιοθέτηση αυτής της καινοτομίας προϋποθέτει διαβούλευση, που ήδη είναι σε εξέλιξη, με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως είναι οι λίγκες, τα κλαμπ, οι εθνικές ομάδες και η FIFPro, με στόχο την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου, που θα συνομολογηθεί και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2016 και θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας για τους ποδοσφαιριστές, διατάξεις γύρω από την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων κ.ά.

δ) Η πιθανότητα μετατροπής του Κανόνα 3 των «νόμων του ποδοσφαίρου», που αφορά τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που γίνονται αλλαγή, με σκοπό να προστεθεί το δικαίωμα μιας ακόμα αλλαγής (τέταρτης) για τις ομάδες, όταν οι αγώνες οδηγούνται σε παράταση.

ε) Η έγκριση για μια συνολική αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού με στόχο να γίνουν πιο φιλικοί προς τον χρήστη. Αυτό θα γίνει μέσω της επαναδιατύπωσής τους με μείωση στο ήμισυ του αριθμού των λέξεων και νέα μορφή στη δομή, τη διάταξη και την ορολογία, ώστε να αυξηθεί η καθολικότητα στην κατανόησή τους. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση των κανόνων του αθλήματος που έχει αναληφθεί ποτέ στην ιστορία. Το πρότζεκτ επιμελήθηκε μία Τεχνική Υποεπιτροπή του IFAB, με επικεφαλής τον Αγγλο πρώην διεθνή διαιτητή Ντέιβιντ Ελερεϊ και την αρωγή των δύο συμβουλευτικών σωμάτων: Του Ποδοσφαιρικού Συμβουλευτικού Σώματος και ενός Τεχνικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου αποτελεί τον αρχαιότερο διεθνή φορέα του αθλήματος, ο οποίος συστήθηκε το 1886 με στόχο την ένταξη κανονισμών στο ποδόσφαιρο. Εκτοτε ο ρόλος του αφορά την αναθεώρηση των κανονισμών. Σήμερα απαριθμεί πέντε μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλλίας, της Ιρλανδίας και τη FIFA που εκπροσωπεί τις υπόλοιπες 205 εθνικές ομοσπονδίες, που είναι μέλη της.

Η FIFA διατηρεί τέσσερις ψήφους, ενώ κάθε μία από τις προαναφερθείσες ομοσπονδίες έχει από μία ψήφο. Οποιαδήποτε τροποποίηση των Κανόνων του Παιχνιδιού απαιτεί έξι ψήφους σε σύνολο οκτώ.

Οπως προαναφέρθηκε, η πιο πρόσφατη και σημαντική αλλαγή που έχει νομοθετήσει το IFAB αφορά την «goal-line technology», που είναι ένα σύστημα ελέγχου της γραμμής του γκολ και ειδοποιεί τον διαιτητή αμέσως μόλις η μπάλα την περάσει. Μετά τη FIFA, που από το 2012 επιλεκτικά την έχει εισάγει σε διάφορες διοργανώσεις της, με σημαντικότερη το Μουντιάλ του 2014 που έγινε στη Βραζιλία, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά και από την UEFA στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας και στη συνέχεια, στη σεζόν 2016-2017, στο Τσάμπιονς Λιγκ, από τη φάση των πλέι οφ και μετά.

Τον Μάιο του 2016 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η επίσημη ιστοσελίδα του IFAB, με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές, αξιωματούχους και φιλάθλους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έχασε βαθμούς και έδαφος ο Ολυμπιακός

Ισόπαλοι με σκορ 1-1 αναδείχθηκαν Ολυμπιακός και Άρης στη Θεσσαλονίκη για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας. Με το αποτέλεσμα αυτό οι...

Στις 17 Μαϊου, θα ανακοινώσουν μαζικά ποιοί ποδοσφαιριστές είναι ομοφυλόφιλοι

 Η ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο παραμένει ταμπού και στη Γερμανία σχεδιάζουν να το γκρεμίσουν στις 17 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία παίκτες, προπονητές αλλά και διαιτητές θα αποκαλύψουν ότι.... είναι γκέι,...

Απαγόρευση συγκεντρώσεων οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού

Με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις οπαδών της ΑΕΚ (στη Νέα Ερυθραία) και του Παναθηναϊκού (στο κέντρο της Αθήνας) έξω από τα ξενοδοχεία...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/4/24

Το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, τα ματς Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ για την Super League, όπως και το παιχνίδι Μπαρτσελόνα –...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 23/4/24

Το ματς Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα πλέι οφ της EuroLeague ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες...

Youth League – Ολυμπιακός-Μίλαν 3-0: Στην κορυφή της Ευρώπης οι ερυθρόλευκοι νέοι

Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης σε επίπεδο Νέων, πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός και μαζί του το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Κ19 των «ερυθρόλευκων» νίκησε 3-0 τη...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 22/4/24

Ο τελικός του UEFA Youth League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μίλαν, η αναμέτρηση του Λαυρίου με το Μαρούσι και το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεσσαλονίκη: Βίντεο και φωτογραφία της 12χρονης διακινούσε ο 13χρονος – Η καταγγελία της μητέρας που οδήγησε στη σύλληψή του

Βίντεο και φωτογραφίες πορνογραφίας ανήλικων, στα οποία απεικονιζόταν η 12χρονη, που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει,...

Γεωργιάδης: “Το βίντεο Κασσελάκη με το κούρεμα υπολογίζω ότι κόστισε 50.000 με 100.000 ευρώ”

Το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη στο Tik Tok σχολίασε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης...

Το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σήμερα στη φυλακή, συμμετείχε χθες μέσω βιντεοκλήσης σε δύο ακροαματικές διαδικασίες,...

Ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα (5ος αιώνας π.Χ.) – βίντεο

3D αναπαράσταση της Κλασικής Αθήνας στον ύστερο 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη παρουσιάζεται όπως...