Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!

Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για τις αστρονομικές χρονολογήσεις του τέλους του Τρωικού πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του Ιθάκη από την Ακαδημίας Αθηνών.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση με διεπιστημονικό χαρακτήρα για τις αστρονομικές χρονολογήσεις του τέλους του Τρωικού πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του Ιθάκη, έγινε σε δημόσια συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ανακοίνωση παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, διακεκριμένος επιστήμονας Αντώνης Κουνάδης. Συντάκτες της είναι, επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από τον γεωφυσικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, την καθηγήτρια της αστροφυσικής Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα και ειδικούς της Αστρονομίας, της Φιλολογίας της Ατμοσφαιρικής Φυσικής και της Γεωλογίας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!
Ο Αντώνης Κουνάδης παρουσιάζει τις αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωϊκού πολέμου

Με βάση τις περιγραφές του Ομήρου στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, η επιστημονική ομάδα, χρονολόγησε δύο μερικές ηλιακές εκλείψεις που περιγράφονται στα ομηρικά έπη. Η μία στον ουρανό της Τροίας κατά την πτώση της (6-6-1218 π.Χ.) και η άλλη στην Ιθάκη (30-10-1207 π.Χ.), κάνοντας χρήση προγράμματος του ηλεκτρονικού υπολογιστή Starry night και των καταλόγων της NASA.

Στα Ομηρικά έπη, υπάρχουν αναφορές σε αστερισμούς και αστρονομικά φαινόμενα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!
Ο Όμηρος, δημιουργός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας

Στα Ομηρικά έπη, υπάρχουν αναφορές σε αστερισμούς, αστέρες και αστρονομικά φαινόμενα. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ηράκλειτος από τον Πόντο (Ομηρικά προβλήματα, εις ά περί Θεών Όμηρος ηλληγόρησεν) επισημαίνει, ότι στην Οδύσσεια κατά την μνηστηροφονία, περιγράφεται μία ηλιακή έκλειψη. Μάλιστα ο μάντης Θεοκλύμενος, λίγη ώρα πριν την μνηστηροφονία, αναφέρει ότι «ηέλιος δε ουρανού εξαπόλωλε, κακή δε επιδέδρομεν αχλύς» (ο ήλιος χάθηκε από τον ουρανό κι εμφανίστηκε καταχνιά)

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!
Ιθάκη 30-10-1207 π.Χ. μνηστηροφονία, ο Οδυσσέας φονεύει τους μνηστήρες…

Κατά τον Όμηρο οι μύθοι στον Τρωικό Πόλεμο περιέχουν αλήθειες σύμφωνα με την σημασία της λέξεως «μύθος» που ο ίδιος δίνει. Αλλά και η «παλαιά φυσική» κατά τον Πλούταρχο, ήταν κρυμμένη πίσω από τον μύθο και την θεολογία. Αυτή η επισήμανση, ότι «η παλαιά φυσική επιστήμη» ήταν «φυσικός λόγος» κρυμμένος μέσα σε «μύθους» και «μυστηριώδη θεολογία», ισχύει και για τα ομηρικά έπη που έγιναν, στο τέλος του 13ο αιώνα π.Χ. Η φυσική επιστήμη, δηλαδή το αστρονομικό φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης, υποκρύπτεται μέσα στην ποιητική αφήγηση και αποδίδεται σε θεότητες (Δία, Αθηνά, Απόλλωνα).

Η επιστημονική ομάδα υπό τον Παπαμαρινόπουλο χρονολόγησε την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη

Η επιστημονική ομάδα υπό τον Παπαμαρινόπουλο, σε σειρά εργασιών της, στο διεθνές περιοδικό «Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία», χρονολόγησε την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και την πτώση της Τροίας με βάση τα αστρονομικά στοιχεία των δύο επών. Με όρους Αστροφυσικής, Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Γεωφυσικής, η ομάδα εντόπισε, ανέλυσε και ερμήνευσε και άλλα φαινόμενα που υπάρχουν στα Ομηρικά έπη.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!
Ο γεωφυσικός καθηγητής Σταύρος Παπαμαρινόπουλος

Η Αστρονομική χρονολόγηση της πτώσης της Τροίας το 1218 π.Χ. είναι πολύ κοντά στην ομάδα των ιστορικών, όπως του Δικαιάρχου από την Σικελία, που την χρονολογεί το 1212 π.Χ. και του Παρίου Χρονικού, κοντά στο 1208 π.Χ. Το έτος αυτό είναι πολύ κοντά στην χρονολόγηση της ομάδας των αρχαιολόγων, όπως του αειμνήστου ακαδημαϊκού Γεωργίου Μυλωνά που χρονολογεί το στρώμα TroyVIIa, δηλαδή την γεωαρχαιολογική ζώνη με ίχνη καταστροφής από πυρκαγιά που αντιστοιχεί στην καταστροφή της Τροίας, περί το 1200 π.Χ. και της P.Mountzoy, η οποία το χρονολογεί περί το 1210 π.Χ.

H ομάδα επισημαίνει ότι η «μέση τιμή» χρονολόγησης αυτής της γεωαρχαιολογικής ζώνης TroyVIIa που φέρει ίχνη πυρκαγιάς, είναι περίπου το 1250 π.Χ. Η μέση αυτή τιμή, έχει προκύψει από τις ανασκαφικές μελέτες των αρχαιολόγων, που στηρίχθηκαν κυρίως στην κεραμική και εν μέρει σε χρονολογήσεις με άνθρακα 14, με εύρος σφάλματος, ένα + και ένα – ή μερικών ετών. Η χρονολόγηση, όμως που προέκυψε από τα αστρονομικά στοιχεία των δύο επών (σε συμφωνία με τα ιστορικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα) έχει μηδαμινό σφάλμα αβεβαιότητας.

Ο Πάτροκλος σκοτώθηκε στις 6-6-1218 π.Χ., υπό την σκιά μιας μερικής ηλιακής έκλειψης, ενώ η πτώση της Τροίας έγινε ένα μήνα μετά. Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη στις 25-10-1207 π.Χ. και σκότωσε τους μνηστήρες του θρόνου του στις 30-10-1207 π.Χ., υπό την σκιά μιας άλλης μερικής ηλιακής έκλειψης. Τα σημαντικά αυτά γεγονότα, συνδέθηκαν αναπόφευκτα με τα αστρονομικά φαινόμενα των εκλείψεων, σύμφωνα με τις δοξασίες εκείνης της μακρινής εποχής και παρέμειναν έντονα χαραγμένα στην μνήμη των ανθρώπων, ως ένα παρελθόν ηρώων, το οποίο προφορικώς και εμμέτρως το μετέφεραν από γενιά σε γενιά. Ήταν φυσικό επακόλουθο η Μούσα να παραλάβει τους θρύλους και να τους μετατρέψει σε επικό έμμετρο ποίημα, που περιγράφει κατορθώματα ηρώων και γεγονότα που συνέβησαν σε παρελθόντα χρόνο.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αστρονομικές χρονολογήσεις του Τρωικού πολέμου!
Η πτώση της Τροίας στις 6-6-1218 π.Χ. με τον Δούρειο ίππο

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο υπουργός της Αστυνομίας Παπαφλέσσας!

Τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στην νεοαπελευθερωθείσα μικρή τότε Ελλάδα, οργανώθηκε...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαύρα Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1897 από δύο κουτσαβάκια

Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον(?) αφορμήν, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1897, πριν από 125 χρόνια,...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά…

«Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «έξω από το ΝΑΤΟ», «Κάτω το Κράτος» ήταν...

“Τρεις Ιστορίες απ’ τον Πόλεμο”: Το νέο podcast του ΓΕΕΘΑ με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου (βίντεο)

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Ο "Τρανός" του Επταχωρίου», η δεύτερη «Η παράδοση του...