Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η σφαγή προσκόπων και πλήθος κατοίκων στην περιοχή Αϊδινίου

Οι Τούρκοι το 1919,  με πρωτοφανή αγριότητα βασάνιζαν τα θύματα τους, τους τύφλωναν, τους εκτελούσαν, ενώ βίαζαν και απέκοπταν τους μαστούς παρθένων…

 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

 akontogiannidis@yahoo.gr

Τέτοιες μέρες του 1919, πριν από 98 χρόνια, οι Τσέτες, οι κτηνάνθρωποι όπως του χαρακτήρισε τότε η διεθνής κοινότης, ολοκλήρωσαν το έργο της διήμερης άγριας σφαγής σε πάνω από χίλιους Έλληνες στην περιοχή Αϊδινίου, που είχαν καταλάβει νωρίτερα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη. Όταν στις 20 Ιουνίου, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις  ενισχυμένες από τη Σμύρνη ανακατέλαβαν  την πόλη και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε φρικιαστικό θέαμα! Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας! Σφαγιασμένοι και 31 πρόσκοποι από το Αϊδίνιο και 13 από τα Σώκια, που πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους.

 

Ιστορίες, Σφαγή, πρόσκοποι, κατοίκων, Αϊδίνί,
Πτώματα παντού στο Αϊδίνιο…

Την τραγωδία της πόλης  περιγράφει στην αναφορά που έστειλε στο Επιτελείο ο Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος  Κων. Νίδερ:

«Προ των διαπραχθέντων κακουργημάτων ωχριά  και η ωμή αγριότης των θηρίων! Τα θύματα των  οι Τούρκοι εβασάνισαν  απαισίως πριν  ή τα κατασφάξωσι. Απέκοπταν ώτα, ρίνας, απέσπων του οδόντας, εξόρυσσαν του οφθαλμούς, εβίαζαν παρθένους, απέκοπταν τους μαστούς των και εις άπειρα άλλα μαρτύρια  τα υπέβαλαν προ του φόνου!»

Η επίθεση εναντίον του Αϊδινίου του Τουρκικού στρατού σε συνεργασία με ληστοσυμμορίες Τσετών, εκδηλώθηκε στις 16 Ιουνίου. Την επομένη το Ελληνικό 4ο Σύνταγμα Πεζικού υπό τον συνταγματάρχη Σχοινά, με υποδεέστερες δυνάμεις, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την πόλη και ανενόχλητοι οι Τούρκοι προβαίνουν  σε εκτεταμένες σφαγές Ελλήνων γεμίζοντας τους δρόμους με τα πτώματα τους, ενώ λεηλάτησαν, βομβάρδισαν και πυρπόλησαν κατοικίες τους. Ο  Ιταλός ταγματάρχης  Καροσσίνι και ο άγγλος ανθυποπλοίαρχος Χόλτνερ, εκφράστηκαν με φρίκη για τις σφαγές στο Αϊδίνι και τα γύρω χωριά.

 

Ιστορίες, Σφαγή, πρόσκοποι, κατοίκων, Αϊδίνί,
Καταστροφή της πόλης, παντού ερείπια!

Στις 20 Ιουνίου ο Ελληνικός στρατός ενισχυμένος ανακατέλαβε την περιοχή. Από τις 7.500 κατοίκους του Αϊδινίου και τους 3.500 πρόσφυγες, βρέθηκαν μόνο 4.500. Πάνω από χίλιοι εξοντώθηκαν, άλλοι  απήχθηκαν  όμηροι στο εσωτερικό και άλλοι διέφυγαν.

Αργότερα, Στρατοδικείο καταδίκασε σε ισόβια δεσμά τον Σχοινά που κατηγορήθηκε για εγκατάλειψη θέσεως, με την πρόωρη εκκένωση του Αϊδινίου. Σκοτεινός ο ρόλος των Ιταλών, που έδειχναν ανοχή στους  Τούρκους, που έφτανε στα όρια της ανοικτής συνεργασίας…

Η θυσία των Προσκόπων

Ο προσκοπισμός πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Ιωνία. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1910 και αναγνωρίστηκε  με την  επωνυμία «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων», με Βασιλικό Διάταγμα  που δημοσιεύτηκε στον ΦΕΚ 179 τεύχος Α΄ (9-5-1912).Έκτοτε, βοηθούντος  του Βενιζέλου και των βασιλέων, εξαπλώθηκε σ’ όλη την Ελλάδα.

Ιστορίες, Σφαγή, πρόσκοποι, κατοίκων, Αϊδίνί,
Ο Ελ. Βενιζέλος με την ιδιόχειρη αφιέρωση του «Αίεν αριστεύειν»

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή είπε: « Η Ελλάς χρειάζεται δύο πράγματα εις το  μέλλον, βιομηχανία και προσκοπισμόν. Ας φροντίσομεν όπως αποκτήση τουλάχιστον προσκόπους». Πρόσφερε γενναιόδωρα ποσά και  έκταση  στο δάσος της Μαγκουφάνας για προσκοπική κατασκήνωση. Και όταν την επισκέφθηκε, υιοθετήθηκε τότε στο έμβλημα το « αιέν αριστεύειν»  που έγραψε ιδιοχείρως σε φωτογραφία του  που τους χάρισε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαντική συμβολή στην διάδοση και την ανάπτυξη του προσκοπισμού είχαν οι βασιλείς και κυρίως ο διάδοχος και βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τις αδελφές του Σοφία και Ειρήνη, παίρνοντας μέρος σε Τζάμπορι, σε κατασκηνώσεις, σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Από την Αθήνα ο προσκοπισμός μπολιάστηκε στη νεολαία της Ιωνίας το 1918 από τους παλαίμαχους προσκόπους Ευάγγελο Ιωαννίδη και Γεώργιο Παπαδημητρίου. Και όταν  στις 2-5-1919 ο Ελληνικός Στρατός αποβιβαζόταν στη Σμύρνη, οι πρόσκοποι πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες ως αγγελιαφόροι, σύνδεσμοι, οδηγοί, διερμηνείς, γραφείς και τραυματιοφορείς.

 

Ιστορίες, Σφαγή, πρόσκοποι, κατοίκων, Αϊδίνί,
Σύνδεσμος Προσκόπων Αϊδινίου, με την φιλαρμονική τους στο Διοικητήριο

Η επίθεση των Τούρκων στο Αϊδίνιο, αιφνιδίασε τον στρατό μας, που αποχώρησε αφήνοντας τους προσκόπους να υπερασπιστούν την πόλη και να φροντίσουν τα γυναικόπαιδα, τους ανήμπορους και τους τραυματίες. Ο Τοπικός Έφορος των Προσκόπων Νίκος Αυγερίδης, μαζί με δεκάδες  παιδιά που φορούσαν γαλάζια μαντήλια, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και  βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν, Έλληνες και Τούρκους αδιακρίτως, ενώ γλιτώνουν από φλεγόμενα σπίτια δεκάδες Τουρκάλες και μωρά.

Οι Τσέτες ξέσπασαν με μίσος στους προσκόπους. Τους οδήγησαν στα υπόγεια του Διοικητηρίου, όπου ο Αυγερίδης με νερό και ψωμί μετέλαβε τους 31 Προσκόπους. Μετά  ο επικεφαλής των Τσετών, ο γνωστός (καταστροφέας του Ελληνισμού της Πόλης το 1955) Αντνάν Μεντερές, τους ζήτησε να αλλαξοπιστήσουν για να σωθούν. Η  άρνηση  όλων και η κραυγή «Ζήτω η Ελλάς» τον εξαγρίωσε. Ο Αυγερίδης τυφλώθηκε και κατακρεουργήθηκε και τα άλλα παιδιά αφού βασανίστηκαν,  σφαγιάστηκαν!

 

Ιστορίες, Σφαγή, πρόσκοποι, κατοίκων, Αϊδίνί,
Αυτά τα βλαστάρια 15-18 ετών, κατέσφαξαν οι Τσέτες…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο υπουργός της Αστυνομίας Παπαφλέσσας!

Τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στην νεοαπελευθερωθείσα μικρή τότε Ελλάδα, οργανώθηκε...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαύρα Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1897 από δύο κουτσαβάκια

Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον(?) αφορμήν, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1897, πριν από 125 χρόνια,...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά…

«Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «έξω από το ΝΑΤΟ», «Κάτω το Κράτος» ήταν...

“Τρεις Ιστορίες απ’ τον Πόλεμο”: Το νέο podcast του ΓΕΕΘΑ με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου (βίντεο)

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο «Ο "Τρανός" του Επταχωρίου», η δεύτερη «Η παράδοση του...