Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Ιταλία Σεισμός 6,2R – Τουλάχιστον 10 νεκροί (φώτο)

Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.36, ώρα Ελλάδος,η οποία έγινε αισθητή σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.

Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Είχε εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα και διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα σήμερα τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τοπικές και επίσημες πηγές.

Ο απολογισμός των θυμάτων που παραμένει προσωρινός και ανεπίσημος, αφορά τρία χωριά, τα πλέον πληγέντα από τον σεισμό, τα οποία βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης. Το χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, στην περιφέρεια Μάρκε, έχει τα περισσότερα θύματα, έξι νεκρούς, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας αυτής.

‘Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αματρίτσε, στην περιφέρεια Λάτιο, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Λάτιο Νίκολα Ζινγκαρέτι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος του Ακούμολι, κοινότητας που βρίσκεται πολύ κοντά στον επίκεντρο του σεισμού, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για μια μικοκατεστραμμένη πόλη, σε δηλώσεις του στο ιταλικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Agi.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. “Εδώ, είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια”, δήλωσε. Ορισμένα μμε δίνουν ωστόσο μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων περιλαμβάνοντας στον απολογισμό τους αυτή την τετραμελή οικογένεια.

Ο Λέκκας Είναι Νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητήςΕυθύμιος Λέκκας μιλώντας για την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός της Ιταλίας είναι ένας ιδιαίτερα καταστροφικός σεισμός καθώς είχε μικρό εστιακό βάθος και πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί 35 μετασεισμοί μικρότεροι από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Λεκκας απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο άμεσο επηρεασμό στον ελλαδικό χώρο, σεισμικά είμαστε μακριά».

Ο Παπαζάχος Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

«Είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός και θα έχει πολύ έντονη μετασεισμική ακολουθία» είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας για την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.

Ο κ. Παπαζάχος δήλωσε ότι «θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς το επόμενο διάστημα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους κατοίκους».

Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Παπαζάχος απάντησε «σε καμία περίπτωση, δεν έχει καμία επίδραση».

Κατάρρευση κτιρίων από τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία – ΦΩΤΟ

Κτίρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι από τον σεισμό έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 3:36 (τοπική ώρα) σήμερα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι) δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

italia

 

italia

 

italia

 

italia

 

italia

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ ‘Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Δομοκό

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε έξω από τον Δομοκό. Ειδικότερα, το επίκεντρο βρίσκεται 12 χλμ...

Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας επιμένει: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία – Θα επηρεαστεί η Ελλάδα

«Δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται...

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Ιτέα

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιτέα στις 13:21. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ δυτικά,...