Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Καλλιέργεια αρωματικων φυτών και τα λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

Θέλετε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε αρωματικά φυτά στον κήπο σας; Ή το έχετε επιχειρήσει ήδη και κάτι πήγε στραβά; Υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουμε σαν αρχάριοι…

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι μια εύκολη διαδικασία, είτε έχουμε σπίτι με κήπο είτε διαμέρισμα στην πόλη. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχετε τα δικά σας φρέσκα μυρωδικά στην κουζίνα σας.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να αρωματίσουμε τα καθημερινά μας γεύματα είναι με φυλλαράκια από φρέσκα αρωματικά φυτά. Προσθέτοντας βασιλικό, ρίγανη ή κάποιο άλλο αρωματικό φυτό, μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακές αλλαγές στην γεύση..

Οι περισσότεροι οδηγοί καλλιέργειας αρωματικών φυτών στοχεύουν σε άτομα που έχουν ήδη κάποιες γνώσεις καλλιεργητή. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα τα πρώτα του βήματα με τα αρωματικά φυτά, αυτός ο οδηγός είναι μια καλή αρχή και σε αυτά θα επικεντρωθούμε σε αυτό το άρθρο.

Λάθη στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Καλλιέργεια από σπόρο

Εφόσον δεν έχετε ξανά καλλιεργήσει αρωματικά φυτά δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία για να καλλιεργήσετε από σπόρους. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με γλαστράκια από φυτώρια και να μην μπείτε κατευθείαν στα βαθιά. Είναι πιο πιθανόν να πάει κάτι στραβά και να απογοητευτείτε πριν καν ξεκινήσετε.

Πότισμα των αρωματικών φυτών όπως τα φυτά εσωτερικού χώρου

Ενώ ορισμένα φυτά εσωτερικών χώρων ευδοκιμούν με ένα πότισμα την βδομάδα, τα αρωματικά φυτά είναι λίγο πιο απαιτητικά στο νερό. Ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται μια μέτρια ποσότητα νερού καθημερινά, ανάλογα την ποικιλία. Μπορείτε να τοποθετήσετε πετραδάκια στον πάτο μιας γλάστρας η οποία θα έχει τουλάχιστον μια τρύπα. Έτσι θα πετύχετε πολύ καλή αποστράγγιση και είναι δύσκολο να ποτιστεί το φυτό παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται.

Χρησιμοποίηση λάθος χώματος

Το χώμα στον κήπο εφόσον έχει χρόνια να χρησιμοποιηθεί για σπορά, δεν ενδείκνυται για καλλιέργεια. Σίγουρα λείπουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από αυτό. Μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό κομπόστ το οποίο θα κάνετε μόνοι σας. Η προσθήκη κομπόστ στο χώμα προσθέτει θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία στο έδαφος, τα οποία είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσουν τα φυτά, και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας.

Κόβετε φύλλα από λάθος σημεία του φυτού

Οι περισσότεροι όταν πρώτο ξεκινάνε σκέφτονται πως τα φύλλα που πρέπει να κοπούν πρώτα είναι αυτά στη βάση του φυτού τα οποία συνήθως είναι και τα πιο μεγάλα. Λάθος! Αφήστε τα φύλλα της βάσης καθώς λειτουργούν σαν ηλιακοί συλλέκτες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών σας. Μόλις αναπτυχθεί το κατάλληλο φύλλωμα, κλαδεύουμε όπως είπαμε στο προηγούμενο βήμα.

Μην κολλάτε στις ίδιες ποικιλίες

Στην κηπουρική είναι καλό να πειραματίζεστε συνεχώς. Μην καλλιεργείτε συνεχώς τις ίδιες ποικιλίες επειδή ήσασταν επιτυχής σε αυτές. Δοκιμάστε και άλλα αρωματικά φυτά τα οποία χρησιμοποιείται συχνά. Ένα εύκολο φυτό για καλλιέργεια είναι ο βασιλικός. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε ρίγανη, μέντα, δεντρολίβανο και θυμάρι. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά στην κουζίνα μας και είναι σχετικά εύκολα στην καλλιέργειά τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε –από την ανάποδη- όλες τις συμβουλές που βοηθούν...

ΕΦΚΑ: Εντόπισε λάθη στις συντάξεις 572.000 δικαιούχων

Λάθη στις συντάξεις 572.000 δικαιούχων εντόπισε ο ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο Εργασίας προανήγγειλε νέα...

Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της covid 19

Ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για...