Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Καλό κλίμα στη συνάντηση Κοτζιά με Τσαβούσογλου – Ελληνοτουρκικά και Κύπρος στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη, μέσα σε καλό κλίμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησής τους, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και στο γεύμα που ακολούθησε.

Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την εποικοδομητική ευκαιρεία που είχαν να συζητήσουν την βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και την ενίσχυση του διαλόγου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς “είναι μια ευκαιρία να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δυο πλευρές στη λύση τους”

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη στάση που κράτησε η χώρα μας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία. Τόνισε μάλιστα πως τα κανάλια συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών άνοιξαν μετά τη συνάντηση των δυο κυβερνήσεων στη Σμύρνη και θα διευρυνθούν περαιτέρω τόσο στην οικονομική συνεργασία όσο και στις μεταφορές τον ολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Χαρούμενος που επισκέπτεται την Κρήτη εμφανίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου ευχαριστώντας τόσο τον κ. Κοτζιά όσο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για “την υποστήριξη που προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος”

“Η υποστήριξη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους. Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα” είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν” και τόνισε πως “εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη των δύο αντρών στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

“Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει.” όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Στην πλατεία του χωριού Ψυχρό την οποία ονομάτισε ο κ. Κοτζιάς πριν από ένα χρόνο σε πλατεία Ευρώπης, μια μικρή γιορτή, με τους ήχους της κρητικής λύρας και ένα σύντομο παραδοσιακό χορό, έδωσαν τον γιορτινό τόνο στην επίσκεψη πριν από την ανάβαση στο σπήλαιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν -προκλήσεις: “Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας”

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»,...

Λευκός Οίκος: Μέσω της Κύπρου η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για...

Καραμανλής: “Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού”

«Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η...

Το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την Μέση Ανατολή, καθώς και μια σειρά...