Κουρουμπλής: Σε 20-25 μέρες θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του Σαρωνικού

Ανασκεύασε ο Κουρουμπλής: «Λογοπαίγνιο η παραίτηση μου»

13
Κουρουμπλής, καθαρισμός, Σαρωνικός, παραίτηση,

Την εκτίμηση ότι σε «25 με 30 μέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός» εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών καθαρισμού των υδάτων και των ακτών τονίζοντας ότι «μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση» και υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με δημάρχους και βουλευτές των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των συνεργείων καθαρισμού λέγοντας ότι «για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλη ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοούσε; Στη δική του εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης;».

Τόνισε, δε, ότι «όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το μέιλ που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το “όσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν” και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω»

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος είπε ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην σφράγιση του ναυαγίου» και διερωτήθηκε «από πού ενημερώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση; Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ήρθαν να ζητήσουν ενημέρωση από το υπουργείο;» καλώντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν όλοι την κατάσταση με «σοβαρότητα»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής». Υπογράμμισε ότι «έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών», ξεκαθαρίζοντας ότι «το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής».

Διαβάστε επίσης:  Οι αρχές αναζητούν ακόμη δύο αγνοούμενους στη Μάνδρα

Πήρε πίσω τα περί παραίτησης

«’Ηταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» τόνισε, σε δήλωσή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με πληροροφίες ότι έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Νωρίτερα

«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στον Γιώργο Τράγκα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ερωτηθείς για το εάν σκέφτηκε την παραίτηση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στη Σαλαμίνα. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η ρύπανση του Σαρωνικού όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής που διαπιστώνεται, αλλά και για τους πολιτικούς τριγμούς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξέλιξη αυτή.

Στο πολιτικό πεδίο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγο μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και απαντώντας στις αιχμές για ολιγωρία της κυβέρνησης απέναντι στο μέγεθος της καταστροφής έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στον Γιώργο Τράγκα, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.

«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια για την απορρύπανση και έχουν επιστρατευθεί τρεις ειδικές εταιρίες που ειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα.

Ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουντούρη. Αναφορικά με τη στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου είπε πως έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99,9%. Τέλος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο δεξαμενόπολοιο είπε πως «όλα ελέγχονται. Η εντολή που έδωσα είναι πως τα πάντα ελέγχονται. Και σε μένα δημιουργεί κάποιες απορίες όλη η διαδικασία».