Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Κουρουμπλής: Σε 20-25 μέρες θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του Σαρωνικού

Την εκτίμηση ότι σε «25 με 30 μέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός» εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών καθαρισμού των υδάτων και των ακτών τονίζοντας ότι «μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση» και υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με δημάρχους και βουλευτές των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των συνεργείων καθαρισμού λέγοντας ότι «για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλη ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοούσε; Στη δική του εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης;».

Τόνισε, δε, ότι «όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το μέιλ που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το “όσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν” και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω»

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος είπε ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην σφράγιση του ναυαγίου» και διερωτήθηκε «από πού ενημερώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση; Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ήρθαν να ζητήσουν ενημέρωση από το υπουργείο;» καλώντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν όλοι την κατάσταση με «σοβαρότητα»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής». Υπογράμμισε ότι «έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών», ξεκαθαρίζοντας ότι «το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής».

Πήρε πίσω τα περί παραίτησης

«’Ηταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» τόνισε, σε δήλωσή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με πληροροφίες ότι έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Νωρίτερα

«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στον Γιώργο Τράγκα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ερωτηθείς για το εάν σκέφτηκε την παραίτηση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στη Σαλαμίνα. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η ρύπανση του Σαρωνικού όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής που διαπιστώνεται, αλλά και για τους πολιτικούς τριγμούς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξέλιξη αυτή.

Στο πολιτικό πεδίο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγο μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και απαντώντας στις αιχμές για ολιγωρία της κυβέρνησης απέναντι στο μέγεθος της καταστροφής έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στον Γιώργο Τράγκα, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.

«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια για την απορρύπανση και έχουν επιστρατευθεί τρεις ειδικές εταιρίες που ειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα.

Ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουντούρη. Αναφορικά με τη στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου είπε πως έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99,9%. Τέλος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο δεξαμενόπολοιο είπε πως «όλα ελέγχονται. Η εντολή που έδωσα είναι πως τα πάντα ελέγχονται. Και σε μένα δημιουργεί κάποιες απορίες όλη η διαδικασία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου...

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Παραιτήθηκε από βουλευτής – Αποχωρεί από την πολιτική

Παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως έκανε ο ίδιος...

Πρός εξαφάνιση ο ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκαν 24 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Αχαΐας

Κάθε μέρα που περνάει δημιουργείται και μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου...

Μετά τον Βαρβιτσιώτη: Αυτή είναι η νέα παραίτηση-βόμβα…

Εξελίξεις μετά τις καταστροφές Μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου...