Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης για την έξαρση του παρεμπορίου

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης για τις διαστάσεις του φαινομένου του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν φορείς της πόλης στη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο, όχι μόνο πλήττει τη νόμιμη επιχειρηματικότητα, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λόγω των αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που πωλούνται, υποβαθμίζει το προφίλ της πόλης και συνεπάγεται μεγάλη οικονομική απώλεια για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το λαθρεμπόριο και παρεμπόριο σε πανελλαδικό επίπεδο, υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ ετησίως, με τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο να εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ, όπως υπενθύμισε ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, υπενθύμισε ότι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, πέραν του ότι μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία του καταναλωτή, σημαίνει απώλεια εσόδων, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις νόμιμες επιχειρήσεις πανελλαδικά, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος επαγγελματιών του ΕΕΘ, ανθοπώλης, Μανώλης Σύλλης, ανέφερε ότι μόνο από την πώληση μπουκέτων λουλουδιών, στην περιοχή του πανεπιστημίου και κατά τις ορκωμοσίες (υπολογίζονται σε 100 ημέρες συνολικά, τους μήνες Μάρτιο, Ιούνιο και Νοέμβριο), ο ημερήσιος τζίρος που χάνουν οι ανθοπώλες στην περιοχή, ανέρχεται σε 3.000 με 5.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, υπενθύμισε ότι έστειλε επτά επιστολές στους αρμόδιους για το θέμα και κατέθεσε δύο μηνυτήριες αναφορές, ενώ ζήτησε, εκ νέου, τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών. Ταυτόχρονα, κάλεσε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Όπως είπε, οι πωλητές λαθραίων ξεκινούν τη δράση τους από τις 8 το πρωί και την ολοκληρώνουν στις 10 το βράδυ, κάθε ημέρα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν κρύβονται πιά» και ότι «έχουν αυξηθεί αριθμητικά πολύ».

«Πλέον ξέρω ποιος είναι ο τσιλιαδόρος, ποιος πουλά, σε ποιους υπονόμους και φρεάτια έχουν το εμπόρευμά τους. Και σαν μην φτάνει αυτό, μαλώνουν και μεταξύ τους, φοβίζοντας περισσότερους τους πολίτες καταναλωτές» τόνισε ο κ. Ζορπίδης και πρόσθεσε: «Όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αλλά η κατάσταση αυτή έφτασε πλέον στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, είπε: «Αν δουν ένστολο τρέχουν σαν τρελοί. Αν θέλετε, το ΕΕΘ μπορεί με δικά τους έξοδα να φτιάξει ένα φυλάκιο και να το πλαισιώνετε καθημερινά με ένστολους εσείς. Πείτε μου τι άλλο θέλετε να κάνω».

Την αμέριστη στήριξη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρός του, Γιάννης Μασούτης, ενώ ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι απαιτείται εντοπισμός των αποθηκών που κρατούνται τα λαθραία προϊόντα πριν βγουν για πώληση στην αγορά και να χρησιμοποιούνται χωρίς εκπτώσεις τα «εργαλεία» που δίνει ο νόμος στις αρχές, για κατασχέσεις και καταστροφές και αυστηροποίηση των ποινών.

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ενώ θέτοντας και θέμα ασφάλειας, ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν και για τις κλοπές καλωδίων χαλκού που γίνονται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μανδρίνος, μίλησε για «καρκίνωμα που πρέπει να εξαφανιστεί» και μεταξύ άλλων ζήτησε συνέχεια στην πρωτοβουλία του ΕΕΘ και συμμετοχή και της Διεύθυνσης Τελωνείων στην επόμενη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπορικού Κέντρου και αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρήστος Νικολόπουλος, είπε ότι «είναι σαν τα κακοποιά στοιχεία να έχουν εισβάλλει στα σπίτια μας. Προβαίνουν και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, δεν περιορίζονται στην πώληση λαθραίων» και ζήτησε από τους επικεφαλής των διωκτικών αρχών να εξηγήσουν στους φορείς, το σχέδιο δράσης τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι το Τμήμα Εμπορίου διαθέτει 10 άτομα προσωπικό, που όμως ακόμη και με το νέο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο δεν δικαιούνται να κάνουν κατασχέσεις λαθραίων και τονίζοντας τη σημασία των μικτών κλιμακίων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελλείψει οικονομικού κινήτρου, στη λίστα των ενδιαφερομένων υπάρχουν μόλις 19 άτομα, έναντι των 120 παλαιότερα».

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Κιοσέογλου, τόνισε ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και πως η Δημοτική Αστυνομία -που επίσης δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις- διαθέτει για όλες τις δραστηριότητές της 20 άτομα στην πρωϊνή βάρδια και 14 στην απογευματινή. Έστω και έτσι όμως, ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Πέτρος Παπαφίλης, διαβεβαίωσε τη συμμετοχή σε μικτά κλιμάκια, όταν αυτά οργανωθούν και ξεκινήσουν να λειτουργούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών

Τη διαβεβαίωση ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση» έδωσε από την πλευρά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπός της, ταξίαρχος Νίκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι γνωρίζει το πρόβλημα, που όπως είπε δεν αφορά μόνο την αστυνομία, αλλά και τα Τελωνεία, το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας, το Λιμενικό, τον Δήμο.

Μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι ΓΑΔΘ έχει πετύχει σημαντική αύξηση των συλλήψεων λαθροδιακινητών και τόνισε ότι διαθέτει μία ομάδα 10 αστυνομικών που ασχολείται αποκλειστικά με το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Είπε δε, ότι οι δράστες στην περιοχή της Αριστοτέλους έχουν συλληφθεί πολλές φορές, ενώ πέραν των προληπτικών ελέγχων και των δικών της δράσεων, η αστυνομία ανταποκρίνεται όποτε της ζητηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχου Αβραάμ Αϊβαζίδη, ο οποίος τόνισε ότι δεν «πρέπει κανείς να αμφισβητεί ότι οι άνδρες της ασφαλείας είναι κάθε ημέρα στο “πέταλο” της Αριστοτέλους και δουλεύουν μάλιστα όλοι πέραν του ωραρίου τους». Αναγνώρισε δε, ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την πρόληψη και με τη μόνιμη παρουσία ένστολων ανδρών της αστυνομίας.

Στην τοποθέτηση ότι η αστυνομία δεν έχει τα εργαλεία του νόμου για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, προχώρησε από την πλευρά του ο διοικητής του ΑΤ Λευκού Πύργου, αστυνόμος Α΄, Αθανάσιος Δακτυλούδης.

Όπως είπε, «η νομοθεσία είναι επιεικής. Πρέπει οι δικαστικές κυρώσεις να γίνουν πιο ουσιαστικές (σσ στα πλημμελήματα). Ο νόμος βέβαια δίνει τη δυνατότητα διοικητικής απέλασης, αλλά οι υποθέσεις αυτές κρίνονται από την Επιτροπή Ασύλου» με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν πάρει άσυλο ή έχουν αιτηθεί, να μην απελαύνονται άμεσα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι βασικό πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση της Αστυνομίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «στο ΑΤ Λευκού Πύργου υπηρετούν 237 αστυνομικοί, όταν οι οργανικές θέσεις είναι για 335».

Αμφότεροι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη, συμφώνησαν ότι απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τους συλληφθέντες, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα στους αγοραστές, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών ανέφερε, ότι «το λαθρεμπόριο θα χτυπηθεί μόνο εάν μπουν μηχανήματα x-rays σε όλα τα τελωνεία (δηλαδή επιπλέον 11 μηχανήματα), υπολογιζόμενου κόστους 11,5 εκατ. ευρώ, και εάν η κυβέρνηση αυξήσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους πωλητές» και διερωτήθηκε: «Από 1.500 ευρώ, γιατί όχι σε 10.500 ευρώ».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΑΛΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με...

Σούπερ μάρκετ: Κάνουν χρυσές δουλειές – Αυξήθηκε ο τζίρος τους κατά 9,5% το 2023

Την αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές...

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες περιοχές αφορά

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα (υφιστάμενα και νέα), εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός...

Θα είναι η Vodafone ο επόμενος στόχος της ΔΕΗ;

H εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ έχει νόημα μόνον αν η τελευταία μπει στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί τις...

H ΔΕΗ εξαγοράζει Κωτσόβολο

Την υπογραφή συμφωνίας με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να...

Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα από την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ και με την αιματοχυσία να συνεχίζεται, ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο...

Αλλάζει πρόσωπο η Ακτή Βάρκιζας – Πλάνο 15 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Γιαννακόπουλου

Η Ακτή Βάρκιζας πρόκειται να υπεκμισθωθεί σε εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με το πλάνο να περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρχεται παράταση τριάντα ημερών στην υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες

Την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα για...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση 4% στις εισφορές μετά το φορολογικό χαράτσι…

Νέες επιβαρύνσεις μετά το οριζόντιο φορολογικό χαράτσι των 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 14...

Ενισχύσεις τέλος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους – Για ποιους πέφτει «μαχαίρι» από το 2024

Ίσως η τελευταία φορά που θα λάβουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενισχύσεις από το...

Κασσελάκης: Τα άδικα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τόσο τους επαγγελματίες της εστίασης όσο και τους καταναλωτές

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει επιχειρηματικό ρίσκο και "επιχειρείν". Εμείς...