Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Κύθηρα: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης – “Στάχτη” πάνω από 15.000 στρέμματα

Για τέταρτη ημέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο νησί των Κυθήρων που μέχρι τώρα έχει κάνει “στάχτη” περισσότερα από 15.000 στρέμματα.

Αυτή την ώρα το μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Σημειώνεται ότι, χθες το απόγευμα, εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
.

 

 

“Πιστεύουμε ότι τώρα το πρωί μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ένα είναι το μέτωπο. Είναι σε διαδικασία μερικού ελέγχου. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που μας εμποδίζουν να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι ο καιρός δύσκολος, όπως εχθές”, δήλωσε στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι σκέψεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στην δύσκολη, επόμενη ημέρα των πυρκαγιών και την αποτίμηση της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο νησί. Γεγονός είναι ότι από την μεγάλη πυρκαγιά δεν έχουν επηρεαστεί σπίτια ούτε και οι τουριστικές δομές των Κυθήρων.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, “θα προχωρήσει άμεσα η αποτίμηση τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια, στη μελισσοκομία στην κτηνοτροφία προκειμένου να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ. Τρίτη ή Τετάρτη θα βρεθεί κλιμάκιο στο νησί για τις περαιτέρω ενέργειες”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για “μαύρη μέρα” για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου και κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Κύθηρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5.2 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και ώρα 18.36 στην...

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο στα Κύθηρα, με τις μαρτυρίες από...

Κύθηρα: Η εντυπωσιακή εκκλησία, σκαρφαλωμένη στον γκρεμό! Εκεί όπου κατέφυγε ο Ιωάννης ο Θεολόγος! (βίντεο)

Το σπήλαιο και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στον Γκρεμό, όπου η παράδοση λέει...