Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΜΕΡ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: Η πρώτη γενική απεργία στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες (βίντεο)

Συνδικαλιστικές και άλλες ενώσεις οργάνωσαν χθες την πρώτη γενική απεργία στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας του προέδρου Μισέλ Τεμέρ. Σε όλα τα κρατίδια, διακόπηκαν συγκοινωνίες, ενώ ήταν κλειστά σχολεία, εργοστάσια, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Ειδικές δυνάμεις φρουρούσαν την προεδρική κατοικία στη Μπραζίλια

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια οι αρχές έβαλαν προστατευτικά σε προσόψεις κυβερνητικών κτιρίων, φοβούμενες ταραχές, μιας και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν την Πρωτομαγιά.

Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έγιναν σε διάφορες πόλεις, ενώ η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική από φλεγόμενα οδοφράγματα.

Δακρυγόνα κατά διαδηηλωτών, δίπλα στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν και εισόδους αεροδρομίων και σταθμών του μετρό. Η προηγούμενη γενική απεργία στη Βραζιλία είχε γίνει το 1996, ενάντια σε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και εργασιακών μεταρρυθμίσεων του τότε προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Φονσέκα.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η χώρα παρακολουθεί τι κάνουν, αφαιρώντας εργατικά δικαιώματα», δήλωσε ο Μάρκο Κλεμέντε, επικεφαλής της ένωσης εργαζομένων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, που αριθμεί 4.000 μέλη. Οι δηλώσεις του έγιναν έξω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, EBC.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρσιο ντε Φρέιτας, υποστήριξε ότι η απεργία θα ήταν «αδύναμη», αν δεν είχαν αποκλειστεί στρατηγικά, δημόσια μέσα μεταφορών γεγονός που εμπόδισε πολίτες που ίσως ήθελαν να πάνε στις δουλειές τους. Παράλληλα, είπε πως «δεν υπάρχει επιστροφή» για τις μεταρρυθμίσεις.

Μέλη του Κινήματος Αστέγων φωνάζουν συνθήματα στη διάρκεια απόπειρας κατάληψης άδειου κτιρίου, τις πρώτες ώρες της γενικής απεργίας στο κέντρο του Σάο Πάουλο.

Οι προσπάθειες του Τεμέρ να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, έχουν εξοργίσει τους Βραζιλιάνους, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος και αρκετοί υπουργοί του κατηγορούνται για διαφθορά με όχημα την κρατική εταιρία πετρελαίων, Petrobras. Ο ίδιος, που έγινε πρόεδρος στη θέση της Ντίλμα Ρούσεφ αφού αποστάτησε από την κυβέρνησή της,  εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ασχέτως πολιτικού κόστους, μιας και δεν τον ενδιαφέρει να επανεκλεγεί. Εκτός από πρόταση του Τεμέρ να επιβάλλει κατώτατο όριο συνταξιοδότησης, θα υποχρεώσει πολλούς εργαζόμενους να εργαστούν περισσότερα χρόνια, ενώ μέχρι τώρα, πολλοί συνταξιοδοτούνται με πλήρη δικαιώματα, μετά τα 50 τους χρόνια.  Στις αρχές της εβδομάδας η κάτω βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε νομοσχέδιο που αποδυναμώνει τους εργασιακούς νόμους, αίροντας περιορισμούς για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να βγει η Βραζιλία από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, να μειώσει την ανεργία και να εκσυγχρονίσει την οικονομία.

Αφίσες για τη γενική απεργία

Όλα αυτά ακούγονται προκλητικά, όταν σχεδόν το ένα τρίτο της κυβέρνησης Τεμέρ και σημαντικοί σύμμαχοί της στο Κογκρέσο, είναι στόχοι ερευνών για σκάνδαλο διαφθοράς.(Βλέπε και https://www.newspepper.gr/mizes-gia-tin-elit-me-ochima-tin-petrobras-8-ypourgi-tis-kyvernisis-temer-ke-dekades-vouleftes-sti-lista-dikasti/). Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, τα ποσοστά δημοφιλίας της κυβέρνησης Τεμέρ, έφταναν μόλις το 10%.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εθνικάρα διέλυσε και τη Βραζιλία 23-4

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών πέτυχε μία ακόμη εμφατική νίκη στο πλαίσιο του...

Ξεκινά η έρευνα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Στον αθλητικό εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, διαβιβάζεται η δικογραφία που σχηματίστηκε ως προς τη...

Reuters: O Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ και η σύζυγός τoυ κατηγορούνται για διαφθορά

Για διαφθορά κατηγορούνται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, γνωστός στην Ελλάδα για την επικριτική...

Η Γερμανία επιστρέφει στη λιτότητα

Σχέδια για περικοπή του προϋπολογισμού της κατά 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος...