Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Λιακουνάκος – Μαρινόπουλοι αγωνιούν για τις εταιρείες τους

Την ύστατη μάχη για να σωθεί η Euromedica που παραμένει επί μακρόν σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, δίνει ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος του ομίλου, Θωμάς Λιακουνάκος. Ήδη υπόδικος και ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (βραχιολάκι) από τον Κορυδαλλό.

Εν μέσω των σοβαρών προσωπικών περιπετειών που οδήγησαν στην προφυλάκιση για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και εν συνεχεία την υπό όρους αποφυλάκιση του, ο επιχειρηματίας καλείται να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αποφευχθεί ένα μεγάλο “λουκέτο” στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας που θα στείλει πάνω από 2.500 εργαζομένους, όσους απασχολεί σήμερα ο όμιλος, στο ταμείο ανεργίας και σε αναστολή εργασιών ένα δίκτυο 82 διαγνωστικών κέντρων και κλινικών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, λόγω της διαρκώς συρρίκνωσης των δαπανών στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που έχει εξαφανίσει το 25% του ΑΕΠ, αλλά κυρίως των τεράστιων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις οι οποίες διαρκώς “κουρεύονται” και μονίμως η πληρωμή τους μετατίθεται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς την εταιρεία ξεπερνούν τα 20 εκατ.ευρώ, χωρίς ουδείς να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε θα καταβληθούν.

Τον τελευταίο χρόνο η Euromedica βρίσκεται σε συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Προ ενός έτους, η εταιρεία υπέγραψε με το με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών ένα standstill agreement και στη συνέχεια ανατέθηκε σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, η εκπόνηση, από κοινού με τη διοίκηση της Euromedica, ενός πενταετούς business plan.

Το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι η Euromedica εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας από επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων της Euromedica, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια του μετοχικού ελέγχου από τον Θωμά Λιακουνάκο (κατέχει σήμερα άμεσα το 61,72% της εισηγμένης) και ανάληψη του μάνατζμεντ. Ουσιαστικά, να εφαρμόσουν ένα πλάνο ανάλογο με αυτό που ακολουθήθηκε με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, στις οποίες μετά από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση και λειτουργική – χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, οι εταιρείες πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών.

Η συνάντηση με τις τράπεζες

Στην χθεσινή, καθοριστική, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Euromedica και των τραπεζών υπήρξε, πάντως, διάθεση συναίνεσης και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να καταγράφεται και πλήρης σύμπτωση απόψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να στηρίξουν, όχι όμως δίνοντας λευκή επιταγή και σίγουρα όχι επί μακρόν, το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Euromedica. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα μπει «φρέσκο χρήμα στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αναμένεται να είναι η πρώτη από αρκετές άλλες που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε ότι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρίας υλοποιούν το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και βελτιώνουν τους δείκτες της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν, ήδη τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2016 που πρόκειται να δημοσιευτούν, θα καταδείξουν σημαντική ποιοτική αλλαγή, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία, τόσο της μητρικής εταιρίας, όσο και του ομίλου.

Παράλληλα, ανέφεραν πως το ευρύ πανελλήνιο δίκτυο υπηρεσιών υγείας της Euromedica, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, είναι το μόνο που συνεχίζει να επεκτείνεται, υλοποιώντας αναπτυξιακά σχέδια νέων κλινικών και κέντρων αποκατάσταση (Αθήνα, Κέρκυρα, Καβάλα), που μόλις ολοκληρωθούν θα προσθέσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας πως η εταιρεία θα υλοποιήσει το συμφωνημένο πλάνο της λειτουργικής και κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, που θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του ομίλου, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Παρατείνεται το θρίλερ στην υπόθεση Μαρινόπουλου

Τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος του Μαρινόπουλου συνεχίζουν να αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζες και ο Μάκης Σκλαβενίτης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο ναυάγιο των συζητήσεων θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας θα μείνουν στον δρόμο, ενώ πάνω από 2.000 προμηθευτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Με τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν σιγήν ιχθύος, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραμένουν θολά, καθώς μετά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διέρρεαν πηγές κοντά στις διοικήσεις των εταιρειών τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στασιμότητα, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την κατάληξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το ύψος του «κουρέματος» των προμηθευτών, αλλά και η νέα χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία από τις τράπεζες. Το πρώτο παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο ότι αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν αρνητικοί σε μια οριζόντια απομείωση των απαιτήσεών τους, και ζητούν να υπάρξει κλιμακωτή και δίκαιη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Αυτό αφορά κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, όπως οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, για να διαχειριστούν τη ζημιά που θα προκύψει στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Ήδη, οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδας σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας ζητούν ειδικές διευκολύνσεις στην καταβολή του ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην αλυσίδα.

Νέα κεφάλαια

Αντίθετες σε ένα γενναίο κούρεμα φέρονται να είναι και οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγνκ». Και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί προμηθευτές που αποτελούν πελάτες τους να μην μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στην εταιρεία, μετά τη συμφωνία με τον υπόψηφιο επενδυτή, προκειμένου να επιστρέψει σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ο Σκλαβενίτης φέρεται να ζητά κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορέσει να καταστήσει και πάλι λειτουργική την αλυσίδα.

Είναι προφανές πως τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, και τίποτα ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιο πως ο Σκλαβενίτης θα αναλάβει τελικά να σώσει την ιστορική αλυσίδα από την απόλυτη καταστροφή, καθώς ακόμη και αν λάβει υψηλές διασφαλίσεις, το εγχείρημα εξυγίανσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα, καθώς όσο δεν βγαίνει «λευκός καπνός», τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης του Μαρινόπουλου, ανεξάρτητα από τη λύση που δοθεί.

Ακίνητα

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις προς τους εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων έδωσαν στελέχη της εταιρείας που συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ τόνισαν ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ επισημάνθηκε ότι για πολλές οικογένειες τα μισθώματα των καταστημάτων αυτών αποτελούν τον μοναδικό οικονομικό πόρο τους, γι’ αυτό όπως και οι εκμισθωτές αντιμετωπίζουν με κατανόηση και υπομονή τη σημερινή κατάσταση, έτσι και η εταιρεία, σε κάθε κίνηση και συμφωνία που αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα για την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων προς τους εκμισθωτές των καταστημάτων της. Την αγωνία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: 651 έλεγχοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου- “Λουκέτο” για 48 ώρες σε έξι επιχειρήσεις

Μια συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων, σε 651 σημεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησαν 100...

Δένδιας: Θα προτείνει την Λάρισα για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ε.Ε. «βάζει μπροστά» την επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συμπληρωματικός φόρος έως 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη...

Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει και απόψε τις στοχευμένες...