ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Καλοκαιρινή ραστώνη!

44
καλοκαιρινή ραστώνη,

Της Νίκης Κούκου*

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μεγάλο, μοναδικό και ανεπανάληπτο… Άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου οργανώνουν από νωρίς τις διακοπές τους με προορισμό τα μαγευτικά νησιά της χώρας. Ήλιος, θάλασσα κι ακρογιαλιές συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό για ξεκούραση και διασκέδαση.

Καλοκαιρινές διακοπές! Δύο λέξεις που δημιουργούν αισθήματα χαράς και ξενοιασιάς. Στο άκουσμα τους, έρχονται στο μυαλό εικόνες με ηλιόλουστες μέρες, με  σαγηνευτικά τοπία, με παρέες και  διασκέδαση, με  φιλόξενους  ανθρώπους και  παραδοσιακά πανηγύρια, με θάλασσα και αμμουδιά! Είναι ιδανικό να μπορούμε να εκδράμουμε για κάποιες μέρες σε κάποιο νησί ή σε χωριό!

Νιώθουμε αναζωογονημένοι από την αλλαγή παραστάσεων και την εξερεύνηση τοπίων  γιατί το μάτι έχει ανάγκη να ξεκουραστεί ατενίζοντας το καταπράσινο ντύσιμο των βουνών και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Είναι όμορφο να συναντάμε ξανά, μετά από καιρό ανθρώπους που δεν βλέπουμε κάθε μέρα.

Ξεκουράζεσαι μόνο και μόνο στη σκέψη της απουσίας υποχρεώσεων και της αίσθησης του «αφήνομαι και χαλαρώνω», πόσο μάλλον όταν η σκέψη γίνεται πραγματικότητα! Στις διακοπές χάνεται ο χρόνος, το ρολόι και το τηλέφωνο σχεδόν δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Όλοι έχουμε ανάγκη να «διακόπτουμε», χρειαζόμαστε ξεκούραση και καλοκαιρινή ραστώνη. «Διακόπτω» σημαίνει σταματώ ότι κάνω, κι αν σταματώ ότι κάνω, δεν κάνω τίποτα; ΟΧΙ! (Γιατί είμαι σε ανάπαυλα κι όχι σε κώμα.)

Διαβάστε επίσης:  Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων - Δηλώστε συμμετοχή!

Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα διασκεδάσει, όπου κι αν πάει ότι κι αν κάνει. Επιβάλλεται η αλλαγή παραστάσεων και η απουσία προγράμματος ακόμη κι αν παραμένουμε στην πόλη (γιατί υπάρχουν άνθρωποι που η εργασία τους ή οι συνθήκες της ζωής τους δεν επιτρέπουν διακοπές, π.χ. δουλεύουν ασταμάτητα τη θερινή περίοδο). Δράττοντας τις ευκαιρίες χαλάρωσης και διασκέδασης, δίνουμε νόημα σε κάθε στιγμή,  ευκαιρίες που μπορούν να εξελίξουν τον καθένα, να του προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία. Στις διακοπές λοιπόν είτε στην πόλη είτε οπουδήποτε αλλού, κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που θέλουμε και δεν μπορούμε λόγω καιρού ή εργασίας τον υπόλοιπο καιρό.

Η προβολή μιας ταινίας σε θερινό σινεμά, η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο νυχτερινός περίπατος, η παρέα με φίλους στο  μπαλκόνι… και άλλα πολλά που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας, δίνουν αξία στις στιγμές μας και το καλοκαίρι μας.

Γιατί στις διακοπές αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και τους άλλους απολαμβάνοντας την  κάθε στιγμή!

Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι μας, οπού κι αν πάμε ότι κι αν κάνουμε!

* Συγγραφέας του βιβλίου: «Θα με αγαπούσες για πάντα …είχες πει!»