Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

«Μαύρα μαντάτα» για τους φορολογούμενους

Σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένονται για τα χαμηλά εισοδήματα των 700 – 800 ευρώ, αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου ορίου, των 9.500 ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τα βάρη, στο πεδίο των 30.000 ευρώ, χωρίς όμως να μειώσουμε το αφορολόγητο όριο, αλλά αν αυτό μειωθεί κατά 100 έως 200 ευρώ θα το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία»!

Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται, και από τα πλέον επίσημα χείλη, η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η οποία φυσικά δεν θα είναι της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν επιτυγχάνονται οι εισπρακτικοί στόχοι του προϋπολογισμού.

Η διαπραγμάτευση, όμως, του οικονομικού επιτελείου έβγαλε «μαύρο» καπνό για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αυξάνεται η έκτακτη εισφορά, θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ «αγνοείται» ακόμη το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Όσον αφορά ειδικότερα τους αγρότες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί η μνημονιακή πρόβλεψη για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% και από το 20% στο 26% το 2017, αλλά αναζητείται άλλο σχέδιο, που φυσικά θα πρέπει να αποφέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια

Στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, που θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κατέληξε, τελικά, η συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, αντί για 11% που φορολογείται σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Επισημαίνεται ότι για ετήσιο εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 40%.

Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν σε ετήσια βάση εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ φέρνει η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η νέα κλίμακα, όπως είχε αποκαλύψει το Liberal.gr, θα έχει περισσότερους συντελεστές και θα επιβάλλεται κλιμακωτά στα εισοδήματα, στα πρότυπα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, ώστε ο κάθε συντελεστής να μην επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος.

Έτσι, οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής:

-0,7% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ

-3% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος (κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ)

-5% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 50.000 ευρώ

-6% για τις επόμενες 50.000 ευρώ (από 50.001 έως 100.000 ευρώ)

-8% για τις επόμενες 400.000 ευρώ (από 100.001 έως και 500.000 ευρώ) και

-10% για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην καθιέρωση μιας φορολογικής κλίμακας, με περισσότερους και υψηλότερους συντελεστές για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, προχωρά τελικά η κυβέρνηση.

Οι νέοι συντελεστές θα διαμορφώνονται σε:

– 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

– 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ευρώ.

– 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ή 65.000 ευρώ.

– 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ή 65.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αφού γι αυτούς δεν θα ισχύει το όποιο αφορολόγητο όριο συμφωνηθεί μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης.

«Ανοιχτό» το δημοσιονομικό κενό

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το δημοσιονομικό κενό αφού όπως προέκυψε από τη συνάντηση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό, τι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο έως το 2018, αν και όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «οι δανειστές δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», προσθέτοντας ότι οι θεσμοί έβαλαν στην άκρη τις δικές τους διαφορές.

Η ελληνική πλευρά, εξάλλου, φέρεται να κατέστησε σαφές στους επικεφαλής του κουαρτέτου ότι η Ελλάδα δεν συζητά απροσδιόριστα μέτρα για το 2017 και 2018 πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλεξιάδης: Επιβαρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά…

Τελευταία, κάθε φορά που δίνεται βήμα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη, δεν χάνει...