Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Με διαφωνίες ξεκίνησε η δεύτερη αξιολόγηση

«Ευκολότερη» χαρακτήρισε την δεύτερη αξιολόγηση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε λόγο να την καθυστερήσουμε, όπως την πρώτη αφού δεν περιέχει δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες τριβές στις διαπραγματεύσεις – που δεν σταμάτησαν ποτέ- και στα θεσμικά μέτρα που θα αποτελούν το κορμό της αξιολόγησης και για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Αν και η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κινείται απολύτως παρασκηνιακά, το πρώτο δείγμα διαφωνίας ήρθε με την επιστολή Τσακαλώτου που ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών , να «μαζέψουν» τους υφιστάμενούς τους στα τεχνικά κλιμάκια.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως η Επιτροπή επιθυμεί να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου εργασίας με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη «ιδιοκτησίας» του προγράμματος εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς και την ανάγκη καλής επικοινωνίας» προς όλα τα μέρη της ελληνικής διοίκησης. Πίσω από αυτές τις έμμεσες αιχμές βρίσκονται διαφωνίες που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε όλα τα επιμέρους θέματα.

Στις Τράπεζες υπάρχουν γκρίνιες ότι επιχειρείται μια άλωση των διοικήσεών τους και του ΤΧΣ με το ελληνικό δημόσιο να είναι περίπου… θεατής και το εγχώριο στελεχειακό προσωπικό να είναι παραγκωνισμένο.

Στις διαπραγματεύσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πιέσεις ώστε ακόμη και τα στελέχη που θα διορίσει στο εποπτικό συμβούλιο το ελληνικό δημόσιο να είναι της αρεσκείας των θεσμών.

Πιέσεις υπάρχουν και για τη σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει κατά αρχήν τις συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου και στην συνέχεια τα ΕΛΤΑ, τις εταιρίες ύδρευσης ( ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ) και ακολούθως τη ΔΕΗ με στόχο σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές να τις αναδιοργανώσει διοικητικά.

Στον τομέα της ενέργειας οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για να έχουν γρήγορα αποτελέσματα με τον ΑΔΜΗΕ . Επιμένουν να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκόλληση της εταιρίας δικτύου και διανομής από την ΔΕΗ και στη συνέχεια να ξεκινήσει γρήγορα ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τουλάχιστον το 20% της εταιρείας.

Επίσης θεωρείται ότι καθυστερούν και επιμέρους δράσεις που αφορούν τους διαγωνισμούς για την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερη πίεση δέχονται τα ελληνικά υπουργεία και για την επίλυση του θέματος που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη δίωξη για τα τρία μέλη τα της γνωμοδοτικής επιτροπής του Ταμείου που είχαν διοριστεί από την Commission και τα οποία κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για την υπόθεση του sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα προαπαιτούμενων θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας και για τα μέλη που πρέπει να διοριστούν από τους θεσμούς για το νέο υπερταμείο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκίνησε η καταβολή της δεύτερης δόσης

Ξεκίνησαν ήδη από αυτή την εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές της δεύτερης δόσης για το...

Financial Times: Τι σημαίνει η ρωσική «δεύτερη φάση» του πολέμου

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «στρατιωτικής επιχείρησής» της -όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία...

Μάσκες ΚΝ95: Έτσι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε δεύτερη φορά

Την ώρα που η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έρχεται και πάλι...

Επίδομα Θέρμανσης: Παράταση στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών – Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση

Παράταση έως τις 23 Ιουλίου στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για το επίδομα θέρμανσης...