Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Με συνταγή ΔΝΤ και εκτέλεση Βερολίνου η συμφωνία

Με συνταγή που καθορίζει το ΔΝΤ και θα επιβάλει κατά το δοκούν το Βερολίνο συντάσσεται, όπως φαίνεται η τελική πρόταση των δανειστών, την οποία θα πρέπει να αποδεχθεί και η Ελλάδα αν θέλει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Τα χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως, είναι αρκετά ενδεικτικές για το τι αντιμετωπίσει τα επόμενα 24ωρα μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η πρώτη γεύση ήρθε στις αρχές της εβδομάδας με την αλλαγή της στάσης για τα προληπτικά μέτρα.

Δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Στην αρχή, οι δανειστές συζητούσαν την εφαρμογή των μέτρων το 2019 αν η Ελλάδα εμφανίσει αποκλίσεις από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η εφαρμογή θα ξεκινούσε από το αφορολόγητο, ενώ οι περικοπές των συντάξεων θα εντάσσονταν ως δυνητικό μέτρο σε ένα μακροχρόνιο κόφτη.

Τώρα, όμως, οι δανειστές ζητούν την άμεση ψήφιση και της μείωση του αφορολόγητου και των περικοπών των συντάξεων από τώρα και την εφαρμογή τους έτσι κι αλλιώς από το 2019 δίνοντας περιθώριο, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους της, τότε να μπορέσει να εφαρμόσει κάποιες στοχευμένες φοροαπαλλαγές, οι οποίες όμως πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με τους θεσμούς.

Ως εδώ οι αλλαγές προς το χειρότερο επιβλήθηκαν από την ανάγκη συμφωνίας για τα νέα μέτρα για το ΔΝΤ.

Τα υπόλοιπα θέματα της συμφωνίας πακέτο που ζητά η Ελλάδα διαμορφώνονται με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις της Γερμανικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

Το θέμα του χρέους και ειδικότερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ και ζητά ακόμη η ΕΚΤ αναβάλλονται οριστικά και ως συζήτηση και ως εκτέλεση για το 2018 . Συνεπώς, θα είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο για την Ελλάδα να ενταχθεί – τουλάχιστον άμεσα – στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να αρχίζει να προετοιμάζει τη δοκιμαστική έστω έξοδό της στις αγορές.

Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι από τα πιο κρίσιμα πεδία για την Ελλάδα θα έχει μια λύση που θα θέλει την Ελλάδα να πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια (από το 2018 έως το 2023) και θα παραπέμπεται στην διαπραγμάτευση ο στόχος που θα πρέπει να τεθεί για την αμέσως επόμενη πενταετία μέχρι και το 2028.

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να ψηφίσει άμεσα επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μηδενικό αντάλλαγμα, καθώς δεν θα πάρει ούτε και τώρα λύση για το χρέος, ενώ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν ασαφείς.

Η μόνη υπόσχεση για να ελαφρύνει το πακέτο έγκειται στην επιμονή των ευρωπαϊκών θεσμών να υποστηρίζουν τα δικά τους στοιχεία.

Τόσο, ο επίτροπος, Πιέρ Μοσχοβισί, όσο και το αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι στον υπολογισμό των μέτρων που θα πάρει πρέπει να συνυπολογιστεί και η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Το κατά πόσο θα υποστηρίζουν αυτή τη θέση μέχρι και το τέλος, αυτό μένει να αποδειχθεί.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ Καμίγ Γκιτ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...