Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία – Παππάς: Είστε ουρά των συμφερόντων

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που είχε ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο την συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “απαράδεκτες μεθοδεύσεις” που παραπέμπουν σε “παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου”.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “η χώρα βιώνει πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό”, προσθέτοντας πως “τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό την πίεση σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ  για την Συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που δεν παραπέμπουν σε κράτος Δικαίου” και διάβασε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών. “Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει «μαύρο» στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. “Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία  ισχυρών Ανεξάρτητών Αρχών, που επιτελούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ρόλο τους. Μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας”. Αναφερόμενος ειδικότερα στη  στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., σημείωσε πως “η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση. Ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη. Άλλωστε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ε.Σ.Ρ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή”.

Και συνεχίζοντας τόνισε πως “βάλαμε μια και μόνο προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. Την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση, δηλαδή, του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η Κυβέρνηση υφάρπαξε από το Ε.Σ.Ρ. Η σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. είναι μεταγενέστερο θέμα. Τι νόημα δηλαδή θα έχει ένα Ε.Σ.Ρ. από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης; Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η Κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ανεξάρτητη Αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών”.

 

Παππάς για σύνθεση ΕΣΡ: Η αντιπολίτευση ουρά των συμφερόντων
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παίρνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια.
«Υποστήκαμε ύβρεις, συκοφαντίες. Το θλιβερό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αντί η ΝΔ να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Παππάς και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η υποχρέωσή σας να συμβάλλετε στην νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ και στην λειτουργία του, δεν είναι υπό αίρεση κι ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους».
«Έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός, έχετε ακόμη μια δυνατότητα ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια σύνθεση που εκφράζει τους πάντες» προσέθεσε, επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους: «Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες αρμοδιότητες για το ΕΣΡ, επιλέξατε συνειδητά να το υπονομεύσετε και τώρα πληρώνετε τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών».
«Άρα λοιπόν, να βγείτε για μια ακόμη φορά στον ελληνικό λαό και να πείτε να επιστραφούν τα λεφτά, που για πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, τα λεφτά που ποτέ εσείς δεν τολμήσατε να τους βάλατε να εισπράξουν. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας», κατέληξε προς την ΝΔ, ο κ. Παππάς.

Απάντηση Κατρούγκαλου: Είστε η γενεσιουργός αιτία της διαπλοκής

Παρέμβαση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για γενεσιουργό αιτία της Διαπλοκής «Εσείς είστε η αιτία της διαπλοκής. Διαβάσατε καλά την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Πού τα αποδίδει τα όσα καταγγέλλει στη διαπλοκή. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το σύστημα διαπλοκής; Πώς τολμάτε να μιλάτε για παρακράτος; Πότε έφτιαξε η Αριστερά παρακράτος και διαπλοκή;» ρώτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε: «Αλλά η βαθύτατη υποκρισία σας φαίνεται ακόμα και τώρα ενώ μιλάτε για Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεστε να συγκροτήσετε το ΕΣΡ. Εμείς ήλθαμε για να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής και να υπηρετήσουμε το κράτος δικαίου».

Επειδή μιλήσατε για ενότητα του λαού. Τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είστε ως κόμμα υπέρ της επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή είστε με το ΔΝΤ; Το παρελθόν σας σάς χαρακτηρίζει», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε:

«Η κυβέρνησή μας και ο κ. Παππάς, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όχι σαν και εσάς τους παλαιοκομματικούς- εκεί πού είχατε φέρει στη χώρα και είναι ο λόγος που εσείς είστε στην αντιπολίτευση και εμείς εδώ».

Παναγιωτόπουλος: Αποκαταστήστε τη συνταγματική νομιμότητα
«Είμαστε υπέρ του κράτους Δικαίου, στο οποίο ο αρμόδιος υπουργός, διώκει πρώτα τους κακούργους και δεν διώκει τους δικαστές» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, μετά τον Κ. Μητσοτάκη.
Αναφορικά με το θέμα του ΕΣΡ, απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πτέρυγα, λέγοντας πως η θέση της ΝΔ είναι πολύ καθαρή: «Αποκαταστήστε την συνταγματική υπόσταση του ΕΣΡ και εδώ είμαστε. Όσο δεν το κάνετε δεν έχουμε λόγο να συζητήσουμε για την στελέχωση ενός ΕΣΡ, που θα ασχολείται με την επιβολή προστίμων και με την παροχή αδειών στα περιφερειακά κανάλια, ενώ οι άδειες για τα κεντρικά κανάλια έχουν δοθεί από τον υπουργό-καναλάρχη. Αυτή την αρμοδιότητα θέλουμε να αποκαταστήσουμε».

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση...

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις...