Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ, η καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά

Με βέλη προς την κυβέρνηση, αναφορές στο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές αλλά αναφορές στην εκπαίδευση και τις επενδύσεις ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Από το Βελλίδειο ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ «διότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μέτρα ύψους 5,1 δις για την περίοδο 2019-2020. Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, μέτρα που πλήττουν τους πιο αδύναμους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιπροτείνει στους εταίρους συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι γιατί βρίσκονται σε κάποιο μνημόνιο αλλά γιατί είναι απαραίτητες. «Η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα από το έλλειμμα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα και η ανάκτησή της περνά μέσα από την τολμηρή υλοποίηση αλλαγών, όπως αυτές που περιέγραψα χθες» τόνισε.

Αναφορικά με τον στόχο του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ θα επιδιώξει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και αν κερδίσει την αυτοδυναμία. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα θελήσει να συνεννοηθεί μετεκλογικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν είναι σαφές το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει με τον νέο φορέα στην Κεντροαριστερά ενώ για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχολίασε πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο «που κινείται στα δεξιά της ΝΔ» καθώς «τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσίας».

«Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Πολύ περισσότερο από εκείνους που συνεργάστηκαν με την Χρυσή Αυγή για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 και να οδηγηθούμε σε εκλογές» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στο κόμμα του.

Προανήγγειλε πρότασή του, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μητρώο στελεχών της ΝΔ λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή ακολουθεί πολιτική ανανέωσης του κόμματος. «Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι κανείς επενδυτής δεν θα βάλει τα χρήματά του αν δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα κίνησης της επένδυσής του. «Εμείς πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας δεν μας είναι ξένος, δεν τον ανακαλύπτουμε τώρα» σημείωσε.

«Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. «Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα», κατέληξε.

Αμφισβήτησε την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι η χώρα θα είναι δεσμευμένη σε ένα αυστηρό πλαίσιο και μετά το 2018. «Η καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά» ανέφερε.

Τόνισε ότι είναι καλό η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και σημείωσε ότι αυτό θα είχε γίνει αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Η περιπέτεια αυτή μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές», προσέθεσε. «Οι εκλογές είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να κοιτάξουμε στο μέλλον».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες κι ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του «Αγία Ζώνη».

Χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη» την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού και τόνισε: «Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήμαστε έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη- αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά».

Για απαράδεκτες πρακτικές έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την υπόθεση στην Πάτρα με 106 φοιτητές που παρέδωσαν την ίδια εργασία.

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως οι φοιτητικές παρατάξεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ θα μπορούν να ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων πρέπει να αλλάξει. «Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων, δεν είναι δουλειά τους να συμμετέχουν στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Μέσα από τη συμμετοχής τους στη διοίκηση στο παρελθόν γεννήθηκαν οι πελατειακές σχέσεις εξάρτησης. Αυτά τα αφήνουμε πίσω».

«Αλλάζει και ο ρόλος της ΔΑΠ, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν τους λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών όπου η ΔΑΠ θα μπορεί να συμμετέχει, αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο, έτσι ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται τα Πανεπιστήμια» πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ δε κανένα πανεπιστήμιο, πολύ απέχει η αίσθηση καλαισθησίας και τάξης που υπάρχει σήμερα από την εικόνα που εγώ θα ήθελα για το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε πως πρέπει το πλαίσιο να αλλάξει κι έκανε λόγο για στρουθοκαμηλισμό. «Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε την… ελληνική έρημος που γυρίστηκε η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου (BINTEO)

Μια έρημος που θυμίζει σκηνικό από άλλα εξωτικά μέρη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...