Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πλέον οι Φίλιπποι

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προκειμένου να υποβληθεί στην UNESCO, και ήταν αρκετά λιγότερα από πέντε λεπτά για να ανακοινώσει η προεδρεύουσα της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πρέσβης κ. Ούλκερ, την ομόφωνη και χωρίς καμία παρατήρηση ή ένσταση, απόφαση για εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από το πολυπληθές ακροατήριο της Συνόδου, η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από στελέχη του δήμου Καβάλας και του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερη, πανηγύρισε την απόφαση των μελών της Συνόδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ακόμα ελληνικό μνημείο να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης και προβολής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική σπουδαιότητά του.

Ο κ. Σέκερης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ευχαρίστησε τα μέλη της Συνόδου για την ομόφωνη απόφαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και τονίζοντας τη σημαντική δουλειά που έγινε από όλους τους φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάλεσε τα μέλη της Συνόδου στην αυριανή δεξίωση που θα παραθέσει στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ο δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπου θα προβληθεί συνολικότερα η Καβάλα και οι ομορφιές της.

Επίσης, τους προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Σισμανόγελιο Μέγαρο με θέμα: «ΦΙΛΙΠΠΟΙ – Ένας αιώνας ανασκαφικής έρευνας», που θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, έκανε λόγο στις δηλώσεις της για μια μεγάλη στιγμή για όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας ότι η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων με την πλούσια ιστορική διαδρομή και τους μεγάλου σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας πρέπει να νιώθουν περήφανοι που ανήκουν σε μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σε σύγκριση με όλες τις άλλες υποψηφιότητες που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ήταν η μοναδική που πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση, για διόρθωση ή βελτίωση στο φάκελο υποψηφιότητας.

Εκείνο πάντως, που βάρυνε σύμφωνα με τα στελέχη της ICOMOS που αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της UNESCO, είναι το γεγονός ότι η ένταξη των Φιλίππων αποτελούσε από ετών μια κοινή συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας και των τοπικών φορέων – γεγονός που βάρυνε πολύ, ώστε η τελική έκθεση να είναι ιδιαίτερη θετική για τη υποψηφιότητα.

Στο δημοσίευμά μας αναφέραμε:

Ο Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων θέτει υποψηφιότητα ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO

αρχαιολογικός χώρος, Φιλίππων, υποψηφιότητα, UNESCO,

Το αίτημα της χώρας μας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο της UNESCO που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η σύνοδος γίνεται από 10 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου ενώ το ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί στις 15 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και η όλη προεργασία της υποψηφιότητας είναι αποτέλεσμα μια σύνθετης και κοπιώδους διεργασίας εξήγησε στον «Αθήνα 9.84» η κα Ευγενία Γερούση Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO. Το αίτημα επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπ.Πολιτισμού από το 2014 και η αίτηση ένταξης υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως ανέφερε η κα Γερούση στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» η ένταξη μνημείων στον Παγκόσμιο Κατάλογο είναι εξαιρετικά σύνθετη και εμπεριέχει πολλές προϋποθέσεις καθώς τα τελευταία χρόνια , από το 2005, έχουν αλλάξει οι κανόνες της UNESCO και υιοθετήθηκαν πιο δύσκολες διαδικασίες.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία έχει και οικολογικό ενδιαφέρον καθώς εν πολλοίς παραμένει αλώβητη από την αρχαιότητα.

Οι Φίλιπποι συνδέονται με δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότατα οποία έχουν και παγκόσμια αξία (Universal Value) κάτι που θεωρείται σημαντικό σε μια υποψηφιότητα.

Το ένα είναι η μάχη η οποία διεξήχθη εκεί, η μάχη των Φιλίππων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουπλικάνων, από την μία ήταν οι δολοφόνοι του Καίσαρα και από την άλλη ο Αύγουστος και ο Αντώνιος. Έκτοτε η Ρώμη γίνεται Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Διαβάστε επίσης:  Τερέζα Μέι: Είναι η νέα “σιδηρά” Κυρία της Βρετανίας;

Το άλλο μεγάλο γεγονός είναι η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μιλά στην Αγορά (Forum) και συντάσσει την περίφημη επιστολή «Προς Φιλιππισίους». Εκεί όμως πέραν αυτών, βαπτίζει και τους πρώτους Χριστιανούς, την πρώτη Χριστιανή επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Είναι το πρώτο κήρυγμα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα με την γεωγραφική της έννοια» λέει η κα Γερούση και υπογραμμίζει την αξία των μνημείων τα οποία βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο όπως : το Forum, η ρωμαϊκή αγορά, το αρχαίο ελληνιστικό θέατρο, το Οκτάγωνο μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου καθώς και αρκετές παλαιοχριστιανικές εκκλησίες οι οποίες έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης αλλά με την σειρά τους επηρέασαν άλλα μνημεία.

Συνολικά 17 ελληνικά μνημεία έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO : ναός Επικούρειου Απόλλωνα, αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Επιδαύρου, Άγιο Όρος, Μετέωρα, παλαιές Βυζαντινές Μονής Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου, χώρος Αρχαίας Ολυμπίας, Μυστράς, Δήλος, Μονές Δαφνίου – Οσίου Λουκά – Νέα Μονή Χίου, Ηραίο Σάμου, Μυκήνες-Τίρυνθα, αρχαιολογικός χώρος Αιγών -Βεργίνα, ιστορικό κέντρο Μονή Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννου στην Πάτμο και παλαιά πόλη της Κέρκυρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την κατηγορούμενη για την κατ´εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φωτογραφικό μνημείο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Στη δημιουργία ενός έργου μνημείου των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησε η ομάδα...

Μνημείο στο ΑΠΘ για τους φοιτητές που σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Μνημείο για τους συμφοιτητές τους που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των...

Αμφίπολη: Επισκέψιμο από σήμερα για ειδικές ομάδες το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά

Για ειδικές ομάδες κοινού είναι από σήμερα επισκέψιμο το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου...

“Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω”: Η ΔΣΟ έθεσε το θέμα στην UNESCO

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω”, τόνισε ο Γενικός...