Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Νέα αναζωπύρωση στο Μετόχι Καπανδριτίου – Τι γίνεται με όλα τα μέτωπα της φωτιάς

Ώρες αγωνίας στο Μετόχι Καπανδριτίου όπου  βρίσκεται  το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, η οποία μαίνεται για τρίτη ημέρα. Οι άνεμοι στην περιοχή ενισχύονται και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Για κίνδυνο να τυλιχθούν κι άλλα σπίτια στις φλόγες έκανε λόγο στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης. Όπως είπε, η φωτιά είναι μεταξύ Καπανδριτίου και Καλάμου κι εκεί υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, ενώ απηύθυνε έκκληση για επείγουσα ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης , ακόμη και από το εξωτερικό.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται  στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου,   σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό Σταυρούλα Μαλλίρη.

Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, δίνουν μάχη να μην επεκταθεί  καθώς  τη περασμένη νύχτα πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη συγκρατήσουν και μέχρι στιγμής την κρατούν στην χαράδρα.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πάρει νέες διαστάσεις σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες μιας κι  αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ λίγο βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.

Το πρωί, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, είχε προειδοποιήσει ότι δεν επαρκούσαν τα εναέρια μέσα, τονίζοντας ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Νίκο Τόσκα και δεν μπορούσε.

Μετά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται και αυξάνονται τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ τους πυροσβέστες συνδράμουν 100 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.

Αισιόδοξος ότι με τις τωρινές συνθήκες μπορεί η φωτιά να ελεγχθεί σήμερα, δήλωσε νωρίς το πρωί στον Αθήνα 9,84 ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Κάλαμος, Βαρνάβας και Καπανδρίτι. Στο δήμο Ωρωπού μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες των οποίων επλήγησαν οι κύριες κατοικίες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, για την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Μεταξύ άλλων κλειστός είναι ο κόμβος Μικροχωρίου, η επαρχιακή οδός Βαρνάβα – Καπανδριτίου και η 25ης Μαρτίου.

Νομός Ηλείας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο νομός Ηλείας, όπου επίσης ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή έσπευσαν ένα καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Είχαν προηγηθεί και σε αυτή την περίπτωση καταγγελίες, μέσω του σταθμού μας, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γεώργιου Γεωργιόπουλου, ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρούσε το πρωί μόνο ένα ελικόπτερο Σινούκ, που δεν επαρκούσε. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις θα κινδυνεύσει ο οικισμός της Ανάληψης. Δύο είναι οι ενεργές εστίες, σε Δαφνιώτισσα και κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, που επίσης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τρία είναι τα κύρια μέτωπα, σε Παλιό χωριό, Καταστάρι και Κυλιομένο.  Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει ένα ελικόπτερο.

Για τα αίτια που οδήγησαν στις συνολικά 20 δασικές πυρκαγιές στο νησί διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η αληθινή νηστεία

Κάθε φάρμακο, για να έχει καλά αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά· έτσι και η νηστεία. Η νηστεία δεν είναι ανεξάρτητη αρετή, αλλά έχει αξία αν...

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα μέτωπα των πυρκαγιών 

Σε Ασπρόπυργο και Φυλή τα κύρια μέτωπα στην Αττική. Σε δύο μέτωπα στους πρόποδες της Πάρνηθας. Στη Χασιά,...

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη σε τρία μέτωπα – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη όπου η φωτιά...

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στις Αφίδνες – Μέτωπο και προς το Καπανδρίτι – Η φωτιά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται...

Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οικισμοί του Αγ. Στεφάνου

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο