Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Νέα επίθεση των δικαστών στην κυβέρνηση

Η προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η επιχείρηση απαξίωσης των λειτουργών της ήταν βασικοί άξονες στην ομιλία του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των δικαστικών λειτουργών που γίνεται παρουσία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και πολιτικών εκπροσώπων.

“Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, είπε ο Χρ. Σεβαστίδης.

Και πρόσθεσε πως οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά “δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται”.

O κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, “θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης”.

Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική κατά των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων για το θέμα του πόθεν έσχες που αποτέλεσε ,όπως είπε , “αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης” ,ενώ επισήμανε “πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες”.

“Πρόβλημα, αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης ,είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης. Να κρίνει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε”.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημ. Παπασπύρου που εκπροςώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου πρωτοδικείου στην Αττική και εκτενώς ανέλυσε τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Παπασπύρου αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε τη θεσμική προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προσέθεσε ” ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν”.

Για επιχείρηση απαξίωσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της δικαιοσύνης.

“Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης. Τα...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για τους μαθητές και τις μαθήτριες να χτυπά την Παρασκευή (26/4). Η...

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη με τις Αρχές να εκτιμούν...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ...

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Δύο νίκες και μια ήττα

Το βράδυ του Σαββάτου (13/04) το Ιράν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ με πάνω...

Ιράν: “Πετύχαμε όλους τους στόχους μας”

Η νυχτερινή επίθεση κατά του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε ο αρχηγός...