Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Νέα Υόρκη: Η αστυνομία καταζητεί Αφγανό, οπλισμένο και επικίνδυνο

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι καταζητεί έναν άνδρα 28 ετών, τον Άχμαντ Χαν Ραχάμι, τον οποίο θέλει να ανακρίνει σε σχέση με την έκρηξη μιας βόμβας στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου που προκάλεσε 29 τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζ. Πίτερ Ντόναλντ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του υπόπτου. Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, διευκρίνισε πως ο άνδρας μπορεί να “είναι οπλισμένος και επικίνδυνος”. Ο Άχμαντ Χαν Ραχάμι είναι αφγανικής καταγωγής και κατοικεί στο Νιου Τζέρσεϊ, μια πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης.

Το FBI επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν μέσα σε ύποπτο σακίδιο που εντοπίστηκε χθες βράδυ στην πόλη Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, και ότι η εξουδετέρωση ενός από τους μηχανισμούς πραγματοποιήθηκε με την πυροδότησή τους χωρίς να προκληθούν θύματα.

“Υπήρχε ένα ύποπτο πακέτο που περιείχε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς χθες βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ”, ανακοίνωσε το FBI σε μήνυμά του στο Twitter. Πυροτεχνουργοί από το FBI, το Γιούνιον Κάουντι και το Νιού Τζέρσεϊ μετείχαν στην επιχείρηση πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού, ενός από τους πολλούς που εντοπίστηκαν στο σημείο, διευκρίνισε.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έγιναν πέντε συλλήψεις μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη, το FBI δεν το επιβεβαιώνει

Πέντε πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση χθες Κυριακή στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Τσέλσι, η οποία ενίσχυσε το διακύβευμα της ασφάλειας καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι συλλήψεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αρχίζει σήμερα την ετήσια σύνοδό της, αναφέρθηκαν από πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν αστυνομικές πηγές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει και παρέπεμψε στο FBI, την ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία δεν επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι συλλήψεις αυτές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν μέσα σ’ ένα όχημα που κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο νότια της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές αναζητούν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την έκρηξη ενός μηχανισμού νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στη συνοικία του Τσέλσι στη Νέα Υόρκη, η οποία προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 29 προσώπων.

Το βράδυ της Κυριακής, ένα ύποπτο δέμα εντοπίσθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, πολιτεία γειτονική της Νέας Υόρκης, ανέφερε εξάλλου στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο δήμαρχος της πόλης Τζ. Κρίστιαν Μπόλγουεϊτζ. Δύο περαστικοί που είδαν ηλεκτρικά καλώδια και έναν μεταλλικό σωλήνα πάνω στο δέμα αυτό ειδοποίησαν τις αρχές.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ελίζαμπεθ έκλεισε και διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία, ανακοίνωσε χθες από το λογαριασμό της στο Twitter η διεύθυνση μεταφορών του Νιού Τζέρσεϊ (New Jersey Transit).

Από το Σάββατο, εκτός από τη βόμβα που εξερράγη στο Τσέλσι, ανακαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ σειρά εκρηκτικών μηχανισμών.

Το Σάββατο, η αστυνομία είχε βρει μια δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα, που δεν είχε εκραγεί, κοντά στον τόπο της έκρηξης στο Μανχάταν. Όπως αυτή που πυροδοτήθηκε μερικούς δρόμους πιο κάτω, αποτελούνταν από μια χύτρα ταχύτητας, ένα κινητό τηλέφωνο, φωτάκια χριστουγεννιάτικου δένδρου, εκρηκτική ύλη και ήταν γεμάτη μεταλλικά θραύσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλούνταν χθες βράδυ αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κάμερες έχουν καταγράψει τον ίδιο άνδρα κοντά στο σημείο της έκρηξης και κοντά στη βόμβα που δεν εξερράγη.

Νωρίτερα το Σάββατο, στο Νιού Τζέρσεϊ, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε εκραγεί χωρίς να προκαλέσει θύματα στην πόλη Σίσαϊντ Παρκ, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε ένας αγώνας δρόμου στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες δρομείς. Άλλες τρεις βόμβες βρέθηκαν στο σημείο αυτό, οι οποίες δεν είχαν λειτουργήσει. Χθες Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο’Νιλ δήλωσε πως “κανένα άτομο ούτε οργάνωση” δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο Τσέλσι. Ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε ούτε για την έκρηξη στο Νιού Τζέρσεϊ.

Οι αρχές φάνηκαν πιο επιφυλακτικές χθες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό αυτών των επιθέσεων. Τα μέτρα ασφαλείας, που ήταν ήδη πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, ενισχύθηκαν. Περίπου 1.000 επιπλέον πράκτορες αναπτύχθηκαν στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε χθες το απόγευμα για την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο υπογράμμισε ωστόσο πως το μέτρο αυτό ελήφθη “προληπτικά”, καθώς, όπως είπε, “δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτούμε πως υπάρχουν άλλες άμεσες απειλές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα Υόρκη: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό...

Νέα Υόρκη: 39χρονος σκότωσε με κουζινομάχαιρο δύο ενήλικες και δύο παιδιά – Τραυμάτισε αστυνομικό και πυρπόλησε σπίτι

Tέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι...

Βρυξέλλες: Συναγερμός για οπλισμένο άνδρα σε τραμ

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, όταν επιβάτες τραμ ανέφεραν ότι στο βαγόνι υπήρχε άνδρας...

Νέα Υόρκη: Χάος – Καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και προβλήματα (βίντεο)

Μια ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, προκάλεσε το κλείσιμο...