Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

O ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Σεισμός και τσουνάμι απειλεί την Ελλάδα

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, καθηγητής Ακης Τσελέντης, τονίζει πως «στην πραγματικότητα εισάγεται μια νέα πρωτοποριακή μεθοδολογία για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, η οποία δοκιμάστηκε πιλοτικά σε Αίγιο, Καλαμάτα και Ηράκλειο».

«Ξεκινώντας από το στάδιο της λεπτομερούς αποτύπωσης των σεισμικών ρηγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν έναν οικονομικό ιστό, αποτιμούμε τις αναμενόμενες επιπτώσεις σ” επίπεδο κτηρίου, δηλαδή θα μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση περί των στοιχείων μιας οικοδομής και που είναι πιθανόν να αστοχήσουν κι έτσι να υπάρχει κατάρρευση ή σοβαρές ζημιές», εξηγεί ο καθηγητής.

Μετά την επισήμανση ότι «το Αίγιο αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης», αίσθηση προκάλεσε η απροκάλυπτη ανακοίνωση του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νίκου Μελή ότι «μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στην περιοχή θα σημειωθεί σεισμική δόνηση της τάξης των 6 με 6,5 Ρίχτερ».

Σε ότι αφορά στις επιστημονικές εκτιμήσεις για τσουνάμι στην παράκτια περιοχή της Αιγιάλειας, ο κ. Μελής δεν απέκλεισε τίποτα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κάτι τέτοιο.

Επ” αυτού, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι «το τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεθοδολογιών έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, μέσω του «Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι» που θα εκδίδει ανακοινώσεις για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Βάση των ερευνών για τον φόβο εκδήλωσης τσουνάμι στην Αιγιάλεια, αποτελεί η κακή προϊστορία, που ξεκινά από την αρχαιότητα με τον καταποντισμό της Αρχαίας Ελίκης το 373 π.Χ., μετά από σεισμό 6.8 βαθμών, όπου το θαλάσσιο κύμα που τον συνόδευσε σκέπασε την παραθαλάσσια πόλη (7 χλμ ανατολικά του Αιγίου) και τους κατοίκους της, μέχρι που καταστράφηκε και η περιοχή Βούρα πάνω σε λόφο, ενώ στο «Αλσος του Ποσειδώνα» μόνο οι κορυφές των δέντρων προεξείχαν του νερού!

Άλλα ιστορικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί:

*Το 23 μ.Χ. σε σεισμό 6.3 βαθμών, όπου το Αίγιο υπέστη σοβαρή καταστροφή, ενώ η θάλασσα αποσύρθηκε και καταπόντισε τα γύρω μέρη!

*Το 1402 μεγέθους 6.8 βαθμών, με μαρτυρία καπετάνιου για ολοκληρωτικές καταστροφές στο Διακοφτό και μεγάλο θαλάσσιο κύμα!

*Το 1748, ισχύος 6.6 βαθμών, με το Αίγιο να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο μεγαλύτερο μέρος του!

*Το 1817, μεγέθους 6.5 βαθμών, όπου η ιστορική περιγραφή του Pouqueville αναφέρει ότι «μέσα σε 17 λεπτά η πόλη παρουσίασε ερείπια 800 οικημάτων, ενώ η παραλία και κυρίως της Αλυκής, καλύφθηκαν από νερά της θάλασσας που έγιναν ξαφνικά πολύ ζεστά»! Αγγλική εφημερίδα της εποχής περιγράφει επακριβώς… το τσουνάμι, ως εξής: «Η θάλασσα απεσύρθη εις μεγάλη απόστασιν, επανήλθε δε εκ νέου μετά μεγάλης ορμής εις το πρότερον σημείον, ανυψώθη 15 πόδας (5 μέτρα) υπεράνω αυτού και εκάλυψε δια των κυμάτων της έκτασιν γης εκατόν περίπου βημάτων κι αφού εξέπεμψε πυκνότατον καπνόν, κατεβυθίσθη εις την θάλασσαν το Ακρωτήρι στας εκβολάς του ποταμού Μεγανίτη»!

*Το 1861 με 6.7 Ρίχτερ στο Αίγιο, ο σεισμός κατέστρεψε την περιοχή Βαλιμιτίκων και Σελιανιτίκων, το έδαφος άνοιξε σε Κουλούρα, Σελινούντα, Τέμενη, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, Φανερωμένης και Αγ.Αθανασίου στην πόλη!

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης. Τα...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για τους μαθητές και τις μαθήτριες να χτυπά την Παρασκευή (26/4). Η...

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη με τις Αρχές να εκτιμούν...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα ζαφειρένια νερά της παραλίας Γάλα στα Κουφονήσια 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από τους γερμανούς ζυθοποιούς ο Νόμος για την καθαρότητα της μπύρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής...