Ο Δήμος Ηρακλείου επαναφέρει το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης»

0
72
Δήμος Ηρακλείου, βραβείο, «Νίκος Καζαντζάκης»,

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», θα απονέμεται ανά διετία και αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: ο πρώτος: για τα γράμματα, ο δεύτερος: για τις καλές τέχνες, ο τρίτος: για την δημιουργική μουσική, ο τέταρτος: για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, και ο πέμπτος: σε μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό με μεγάλη ιστορία, το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», επαναφέρει από φέτος ο Δήμος Ηρακλείου.

Το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» απονεμήθηκε τελευταία φορά το 2011 και ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός, με αφορμή την επαναφορά του αλλά και την επανασύσταση του βραβείου «Ηθικής Τάξεως», τόνισε την σημασία που δίδει η δημοτική αρχή στον τομέα του Πολιτισμού: «Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό, που αποτελεί την ταυτότητά μας και είναι φορέας αξιών και ελπίδων για το παρόν και το μέλλον μας, προετοιμάσαμε την διαδικασία για την απονομή του βραβείου «Ν. Καζαντζάκης» – βραβείο που θα δίδεται σε σημαντικές προσωπικότητες του Πολιτισμού, ως ένα «ευχαριστώ» για την προσφορά τους στον τόπο μας. Θα ακολουθήσει και το επίσης σημαντικό Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», του Δήμου Ηρακλείου (που είχε απονεμηθεί το 2003 και το 2006). Ήδη προετοιμάζουμε τις διαδικασίες και γι’ αυτό».

Η ιστορία του Βραβείου «Ν. Καζαντζάκης»

Το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1977 και εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη Δήμαρχος Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλλης. Στο πέρασμα των χρόνων το βραβείο έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), κ. ά. Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου επαναφέρει το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» με την απονομή του ανά διετία.

Διαβάστε επίσης:  Πλαστά Απολυτήρια Λυκείων, φέρνουν βροχή απολύσεων ΕΠΟΠ - ΕΜΘ στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σ. Ασφαλείας (Έγγραφο)

Το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: ο πρώτος: για τα γράμματα, ο δεύτερος: για τις καλές τέχνες, ο τρίτος: για την δημιουργική μουσική, ο τέταρτος: για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, και ο πέμπτος: σε μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Κατάθεση υποψηφιοτήτων για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»

Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί για τον πέμπτο κύκλο («μελέτες αναφερόμενες στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη»), στον οποίο δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας και τόπου για τον υποψήφιο μελετητή, μπορεί να απονεμηθεί σε Κρήτες και μη. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το βραβείο ανέρχεται σε 3.000,00 ευρώ. Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο, είτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση email: kostasbournazakis@hotmail.com.

Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν: βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία, και 3 αντίτυπα της έκδοσης του υποψηφίου (ή των εκδόσεών του) περί Καζαντζάκη. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην παραπάνω ταχυδρομική διεύθυνση. Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες έως 12 Αυγούστου 2016, και θα παραδώσει το πρακτικό της στο δημοτικό συμβούλιο έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη συνεχεία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης για το πρακτικό της επιτροπής προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του βραβείου.

Η επιτροπή δύναται να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξια για το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό.