Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ο Ομπάμα ζήτησε συνεργασία Ευρώπης-ΔΝΤ με την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προσβλέπει στην αξιολόγηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελας Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρουν έναν τρόπο για να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη (εντός) της ζώνης του Ευρώ, όπου η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Τα παραπάνω μετέδωσε το Πρακτορείο UPI σε ανταπόκριση από το Αννόβερο. Όμως στο κείμενο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου που απομαγνητοφώνησε ο Λευκός Οίκος δεν καταγράφεται η παραπάνω αναφορά.

Ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι στη διμερή συνάντηση μας (με την κ. Μέρκελ), συζητήσαμε τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας των ΗΠΑ.

Είπε ότι η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της συστοιχίας των πιεστικών προκλήσεων – είτε της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης, είτε της προσφυγικής κρίσης.

Σημειώνουμε ότι πριν από την επίσκεψη στη Γερμανία, ο Λευκός Οίκος έφερε τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βοηθήσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ανώτερου διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kupchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, στη συνάντηση θα ετίθετο το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, με τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kupchan δήλωσε ότι θα συζητείτο ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης. «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Μένει ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα παγκόσμιας οικονομίας» είχε τονίσει τότε ο κ. Ζάιμπερτ, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ευρωζώνης.

Στήριξη στην Μέρκελ

Ισχυρή δημόσια στήριξη στην -βαλλόμενη εντός και εκτός Γερμανίας- Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι η καγκελάριος «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ο κ. Ομπάμα έφθασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Ανόβερο και έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την κυρία Μέρκελ στο Σλος Χερενχάουζεν, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ομπάμα «χειροκρότησε» τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Δίνει φωνή σε αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζουν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς απλά να χτίζουμε τείχη» ανέφερε αναγνωρίζοντας στην καγκελάριο πως έχει λάβει σκληρές αποφάσεις.

Ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην ιδέα της εγκαθίδρυσης «ασφαλών ζωνών» στην συριακή επικράτεια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρακτικά θα ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε αυξημένη στρατιωτική ανάμειξη.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ έχει στηρίξει την ιδέα της δημιουργίας ζωνών που μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο «έμπιστη εταίρο» και ανέφερε ότι εάν ο έλεγχος ασφαλών ζωνών από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ενταχθεί στις συνομιλίες της Γενεύης, τότε «εδώ δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσά μας».

Η διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Όσον αφορά την προώθηση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) τονίζοντας πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, εκφράζοντας, μάλιστα, την πεποίθηση πως η διαπραγμάτευση επί της TTIP μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο της προώθησης της επίμαχης συμφωνίας στη Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη το απόγευμα της Κυριακής μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης βιομηχανικής τεχνολογίας παγκοσμίως στο Αννόβερο.

Τη Δευτέρα η καγκελάριος φιλοξενεί άτυπη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ισλαμικό Κράτος και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Πηγή: UPI, REUTERS

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Στουρνάρας: Αν δεν μειώσει εγκαίρως τα επιτόκια, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο της ανάπτυξη

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να...

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...