Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Ο Τσίπρας έθεσε διλήμματα και προειδοποιήσεις

Ρήξη με τον μαξιμαλισμό, αλλά όχι με τους δανειστές ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με το σαφές δίλημμα:Συμφωνία με τους Ευρωπαίους ή χρεοκοπία και grexit. Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν δομημένη έτσι ώστε κάθε παράγραφος να δίνει και μια απάντηση στην επιχειρηματολογία του Αριστερού Ρεύματος και των διαφωνούντων να ανοίξουν συζήτηση για εθνικό νόμισμα. Η επόμενη μάχη ενδέχεται να δοθεί στις κάλπες με εσωκομματικό δημοψήφισμα και ερώτημα «Ναι ή Όχι στη συμφωνία». Σε όλη την ομιλία του κ. Τσιπρα δεν έλειψαν τα δραματικά διλήμματα και οι προειδοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε ξανά τους διαφωνούντες να σταματήσουν τις λαθροχειρίες και ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ωστόσο πρότεινε να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή 2 Αυγούστου, αν κάποιοι θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού, διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως όποιος δεν παραδέχεται ότι η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος, είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις Σκουριές
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και «επί προσωπικού», στην εν εξελίξει συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τοποθέτηση της βουλευτίνας του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο».

Ο πρωθυπουργός είπε κατ’ αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1.980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5.000 εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».

Για δύο διαφορετικές στρατηγικές στον ίδιο χώρο, υπέρ και κατά του ευρώ, που φάνηκε ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν σε κυβερνητικό επίπεδο, έκανε λόγο νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Επανέλαβε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση το κόμμα πρέπει να αφήσει να κυλήσουν τα ζητήματα της συμφωνίας και να λύσει τα δικά του θέματα αμέσως μετά.

Και όλα αυτά ενώ στελέχη του Αριστερού Ρεύματος όπως ο κ. Στρατούλης να δηλώνουν ότι «δικός του στόχος είναι η μη υπογραφή τρίτου μνημονίου και η ρήξη με του δανειστές».

Δεν αρκεί ωστόσο το εσωκομματικό δημοψήφισμα υπέρ του «Ναι» για φυγή προς τα μπρος. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αποτελεί, ωστόσο, πολύ δύσκολη άσκηση καθώς τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία είναι ασφυκτικά και δεν λείπουν οι πολιτικές παγίδες.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο όχι στου δημοψηφίσματος που έδωσε διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση. «Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», είπε και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής, είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σοφία Παπαδόγιαννη. «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια», είπε η κ. Παπαδόγιαννη σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία φέρνει εμβάθυνση της ύφεσης.Αναφερόμενη στα αντίμετρα που θα επιδιώξει η κυβέρνηση είπε ότι η επιτροπεία θα είναι τόσο ισχυρή που η κυβέρνηση αυτή θα είναι ξανά όμηρος των δανειστών.
Άσκησε έντονη κριτική για έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς», είπε η κ. Παπαδόγιαννη. Τάχθηκε κατά του έκτακτου συνεδρίου γιατί «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».
Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συστημική προσαρμογή. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα διαρκές συνέδριο πριν η κυβέρνηση της αριστεράς υπογράψει μνημόνιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καν συζήτηση περί αλλαγής αμυντικής πολιτικής

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους και δεν υπάρχει...