Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

O υπ. Άμυνας Π. Καμμένος τίμησε βετεράνους απονέμοντας μετάλλια στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξόχου πράξεως

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, απένειμε μετάλλια σε βετεράνους του Στρατού Ξηράς που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στην Κύπρο. Επίσης, απένειμε μετάλλιο εξόχου πράξεως στον θανόντα Στρατιώτη (ΠΖΝ) Ευστάθιο Κρόκο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Αγαπητοί βετεράνοι,

Αγαπητοί συγγενείς των παλαίμαχων πολεμιστών μας,

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Περικλής, στον περίφημο «Επιτάφιό» του, λέει: «Θα αρχίσω από τους προγόνους». Είναι αλήθεια, δίκαιο μαζί και ταιριαστό σε τέτοια τελετή να τους δίνεται η τιμή αυτής της μνημόνευσης. Γιατί ζώντας στη χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα, η µια γενιά ύστερα απ’ την άλλη, χάρη στην αντρεία τους, µας την παρέδωσαν ελεύθερη ως σήμερα».

Κάθε φορά που το χρέος μας καλεί να τιμήσουμε αυτούς που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμέλειας, πρέπει να μνημονεύουμε τους λόγους μεγάλων ανδρών, διότι μόνον αυτών η φωνή μπορεί να υψωθεί ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής περηφάνιας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή τη σεμνή τελετή, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους πρόμαχους της κάθε εθνικής προσπάθειας.

Για να υποκλιθούμε για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας. Και αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο για μένα, να είμαι σε αυτή τη θέση και να αντικρίζω από τόσο κοντά τη ζωντανή ιστορία της χώρας μας, τους βετεράνους μας.

Εσείς πολεμήσατε, στους αγώνες του έθνους του περασμένου αιώνα, στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της μακρινής Κορέας και της μαρτυρικής Κύπρου μας.

Ανάμεσα σε αυτούς, μνημονεύουμε και απονέμουμε μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στον πεζοναύτη Κρόκο Ευστάθιο που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Στον διαρκή αγώνα για τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκπαιδεύονται εν καιρώ ειρήνης για να ενεργούν σε συνθήκες πολέμου.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εποχή του υλικού ευδαιμονισμού, τέτοιες στάσεις ζωής παραμένουν ορόσημα, πνευματικοί ταγοί, καθοδηγητές της ζωής μας, μιας ζωής ουσιαστικής όχι κίβδηλης, μιας ζωής με προοπτική προόδου, που να διακρίνεται για τον ηρωισμό και την αξιοπρέπεια, έννοιες που τείνουν να απαξιωθούν τα τελευταία χρόνια.

Με τέτοια ιδανικά οφείλουμε εμείς οι γονείς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Τέτοια πρότυπα πρέπει να προβάλλονται στο χώρο της παιδείας.

Το χρέος μας  δεν εκπληρώνεται μόνο από τη σημερινή εκδήλωση.

Είναι ιερό καθήκον μας να δικαιώσουμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

Είμαστε δέσμιοι αυτής της ιερής υποχρέωσης και η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ταυτίζεται με την εθνική επιβίωση.

Ως πολιτεία και ως κυβέρνηση θεωρούμε υψίστης σημασίας έργο την απόδοση των οφειλομένων τιμών σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, γι’ αυτό άλλωστε το θέσαμε στην κορυφή της ατζέντας μας από τον Ιανουάριο του 2015.

Θεωρούμε, επίσης, ηθικό χρέος μας, την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος. Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα γεγονότα της Κύπρου. Και θα το πράξουμε.

Απαντώντας σε ερώτημα ενός εκ των αγωνιστών που σήμερα τιμούνται, σας λέω ότι θα τιμήσουμε και όλους αυτούς που δεν είναι σήμερα εδώ.

Εγώ, πέραν του ηθικού χρέους και την αποκατάσταση των αδικιών, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλω και ένα μεγάλο συγγνώμη, απέναντι σε εσάς που πολεμήσατε για την πατρίδα και που μέχρι σήμερα η πατρίδα δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές ή τον οφειλόμενο δημόσιο σεβασμό.

Ήδη οι ανάπηροι πολέμου, αγωνιστές του 1974, παρέλασαν στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αποκαθιστώντας σε ένα βαθμό την 41χρονη κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα αυτό. Τιμήσαμε τον Κυβερνήτη της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» Πλοίαρχο Δημήτριο Μητσάτσο. Σήμερα, με την τελετή αυτή, δείχνουμε σε όλους, ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αποτίνουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες και στους αγωνιστές, που μάχονται για τα ιδανικά του Έθνους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσα στις 26 Μαΐου 2016, στην εκδήλωση για το Κίνημα του Ναυτικού και το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ», τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Βετεράνων, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας θέλω να πω, ότι όλος ο Ελληνισμός χρωστά πολλά σε εκείνους που τιμούμε σήμερα.

Από αυτούς μαθαίνουμε ότι δεν μπορούν τα διεθνή συμφέροντα και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί να υπερισχύουν της διεθνούς νομιμότητας. Πως δεν υποκλινόμαστε στο δίκαιο της ισχύος, αλλά στην ισχύ του δικαίου. Για εμάς υπάρχουν οι ιερές αξίες, υπάρχει η ιστορία, υπάρχουν οι συμβολισμοί, υπάρχουν οι κοινές θυσίες.

Αξίες ζώσες και αθάνατες, που διακηρύσσουν ότι η ελευθερία δεν υπάρχει ως σταθερή κατάσταση και μόνιμα εξασφαλισμένο αγαθό, αλλά ως αδιάκοπη και συνεχής προσπάθεια για την κατάκτησή της.

Για αυτό, όπως βλέπετε σήμερα, είναι εδώ μαζί μας παρόντες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αποκατάστασης της εθνικής μας υποχρέωσης.

Σας ευχαριστώ».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2733), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...