Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Παγωμένες αλλά και ψαλιδισμένες 80% οι επικουρικές

Παγωμένες εδώ και δύο χρόνια είναι οι ψαλιδισμένες έως και 78% επικουρικές συντάξεις, οι οποίες πλέον αποτελούν χαρτζιλίκι σε σημείο να φθάνουν και τα 80 ευρώ!

Καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015 καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε, τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013.

Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους από 1/1/2014 και μετά, βάσει του λογαριασμού της νοητής κεφαλαιοποίησης και προκειμένου να πάρουν επικουρική σύνταξη από 1/1/2015 θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι.

Μέχρι σήμερα τέτοια απόφαση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα καμία επικουρική σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015 να μην έχει εκδοθεί.

Πάντως οι επικουρικές συντάξεις τείνουν να μηδενιστούν. Εκτός από τις δραματικές περικοπές έγιναν και κρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις. Οι κρατήσεις αυτές είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ αλλά και η εισφορά 6% υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης εις βάρος όλων των επικουρικών συντάξεων.

Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015 οπότε και επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Η περικοπή αυτή θα φθάσει ακόμη και το 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις.

80% κάτω οι επικουρικές συντάξεις

Πρώτη περικοπή: Κλιμακωτή ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης με συντάξεις πάνω από 300 ευρώ.

Δεύτερη περικοπή: Μείωση 30% στο τμήμα της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ αφού αφαιρεθεί η προηγούμενη περικοπή του νόμου 3986 στο μεικτό ποσό.

Τρίτη περικοπή: Μείωση 10% για συντάξεις έως 250 ευρώ, 15% από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και 20% για συντάξεις πάνω από 300 ευρώ.

Τέταρτη περικοπή: Μείωση συντάξεων στο άθροισμα της κύριας και επικουρικής σε ποσοστό 5% για ποσά άνω των 1.000, 01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ, 10% για ποσά από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, 15% για ποσά από 2.000,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και 20% για ποσά από 3.000, 01 ευρώ και άνω.

Πέμπτη περικοπή: Με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όλες οι συντάξεις του ΕΤΕΑ μειώθηκαν κατά 5,2% στο αρχικό μεικτό ποσό.

Έκτη περικοπή: Από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκε η ειδική παρακράτηση-εισφορά υγειονομικής περίθαλψης τη τάξης του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Έβδομη περικοπή: Με το νέο ασφαλιστικό νόμο επανυπολογίστηκαν όλες οι επικουρικές συντάξεις και μειώθηκαν όσες ξεπερνούσαν μαζί με την κύρια, τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Όγδοη περικοπή: Με τα νέα μέτρα από το 2019 θα υπάρξει νέα μείωση έως 18%.

Πηγή: Τα Νέα

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ασφαλιστικό: Μοντέλο Σουηδίας για επικουρικές συντάξεις – Τι προβλέπει

Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά τις...

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” προσφυγών για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα

Νέο κύμα αγωγών για τα “κουτσουρεμένα“ αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων φέρνει η απόφαση της...

Επικουρικές συντάξεις: Σήμερα η καταβολή τους – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Σήμερα, Πέμπτη, 2 Ιουλίου θα καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις επικουρικές συντάξεις για τον μήνα...

Ασφαλιστικό: Ρευστοποιούν Ομόλογα για να πληρωθούν οι επικουρικές

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Ήδη, αποφασίστηκε η...