Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Πανορθόδοξη Σύνοδος: Αρνήσεις στο παρά πέντε

Λίγο πριν την επίσημη έναρξης των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, την ερχόμενη εβδομάδα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν παρά τα όσα είχαν συμφωνήσει οι Προκαθήμενοί τους, στο Σαμπεζί της Γενεύης, τον Ιανουάριο του 2016.

Πρώτη, η Εκκλησία της Βουλγαρίας ξεκαθάρισε ότι αν δεν μετατεθεί η διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν, προκρίνοντας ως επιβεβλημένη τη ρύθμιση των προτεινόμενων θεματικών και οργανωτικών αλλαγών.

Την αναβολή της Πανορθόδοξης ζητά και το Πατριαρχείο Αντιοχείας καθώς και το Πατριαρχείο Σερβίας, που θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν και κρίνει ότι πριν από τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού γεγονότος θα πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές που ταλανίζουν τις τοπικές Εκκλησίες.

Την ίδια ώρα, αμφιλεγόμενη χαρακτηρίζεται η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο από τη μία ασκεί σοβαρή κριτική για την προετοιμασία της Μεγάλης Συνόδου και τα συνοδικά κείμενα και από την άλλη επιχειρεί να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή των διαφωνιών που έχουν ανακύψει. Η θέση του περί συμμετοχής ή όχι στην Πανορθόδοξη παραμένει ασαφής, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να εκτιμά ότι η απουσία και μίας Εκκλησίας συνιστά κώλυμα για τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό στο Φανάρι, που συνεχίζει τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει προσηλωμένο στη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου, δεν συζητά σε καμία περίπτωση αναβολή της και καλεί τους Προκαθημένους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν συνεπείς σε όσα είχαν συμφωνήσει στη Γενεύη. Για το Φανάρι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι πάνω και πέρα από εκκλησιαστικές διαμάχες και έριδες, «παιχνίδια» σκοπιμοτήτων και προσωπικές φιλοδοξίες.

Ως επιβεβλημένη χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
«Η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα από δύο Συνάξεις Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς να προβληθεί καμία ένσταση.

Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την ενότητα και την ομοφωνία μεταξύ μας, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρόταση, της τελευταίας στιγμής, απειλεί την ενότητα αυτή και η ευθύνη θα βαραίνει όσους, έστω και άθελά τους, θα συμβάλουν στη διάσπασή της».

Και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της Πανορθόδοξης.
«Προφανώς τα υφιστάμενα προβλήματα είναι πολλά. Γι’ αυτό ακριβώς και η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι επιβεβλημένη.Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όλα. Ας αντιμετωπιστούν έστω μερικά. Είναι προτιμότερο το λίγο από το τίποτα. Η αναβολή της προγραμματισθείσας Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πληγώσει τους ανά τον κόσμον Ορθοδόξους και θα τραυματίσει διεθνώς το κύρος της Ορθοδοξίας».

Η ατζέντα και το πρωτόκολλο

Στο παγκόσμιο επίκεντρο η Κρήτη για την πρώτη συνάντηση κορυφής της Ορθοδοξίας μετά το Σχίσμα του 1054. To παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην Κρήτη, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι απο διάφορα σημεία του πλανήτη αναμένεται να καταφθάσουν στη χώρα μας προκειμένου να ενημερώσουν για τα τεκτενόμενα τους απανταχού χριστιανούς.

Για τον σκοπό αυτό έχει κινητοποιηθεί και ο κρατικός μηχανισμός (Αστυνομία, Λιμενικό, υπουργείο Εξωτερικών), προκειμένου τα πάντα να γίνουν με εξασφαλισμένη την προστασία των αντιπροσωπειών που θα φτάσουν στην Κρήτη στις 16 του μήνα και θα μείνουν έως τις 27 Ιουνίου που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου. Στη Σύνοδο θα μετάσχουν όλοι οι Προκαθήμενοι (Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι) από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.

Η Σύνοδος αυτή, η οποία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο στους πολίτες αλλά και σε ειδικούς επιστήμονες, θεολόγους και φοιτητές θεολογίας, εκκλησιαστικούς φορείς, ιερωμένους, μοναχούς, καθώς όλοι θεωρούν οτι αποτελεί μια καθοριστική καμπή της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή αλλά και ελπίδα για όλο τον χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο για τους ορθόδοξους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν και τα οποία έχουν χωριστεί σε πέντε ενότητες:

• Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.
• Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του.
• Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του.
• Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα.
• Η αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

Για να ληφθεί απόφαση στα θέματα απαιτείται ομοφωνία των Προκαθήμενων των Εκκλησιών. Στο τέλος κάθε μέρας της Συνόδου θα δίνεται συνέντευξη Τύπου για την πορεία των εργασιών, ενώ θα εκδίδονται και δελτία Τύπου σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.

Η ελληνική Πολιτεία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αυτό, με δεδομένη την παγκόσμια σημασία του και το κύρος των προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν σε αυτό και γι’ αυτό συμβάλλει στον συντονισμό της προετοιμασίας του. Το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας την αρμοδιότητα για τις σχέσεις του Κράτους προς τον οικουμενικό θρόνο, τα άλλα Πατριαρχεία, τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και θέματα που αφορούν στα άλλα χριστιανικά δόγματα, θρησκεύματα και διεθνείς εκκλησιαστικές οργανώσεις στο εξωτερικό, συνέστησε και ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεδρεύσει στις εργασίες της Συνόδου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο τον κόσμο. Η Αντιπροσωπεία κάθε Εκκλησίας θα απαρτίζεται από 24 ιεράρχες-μέλη, καθώς επίσης θα μετέχουν επικουρικά ορισμένοι ειδικοί σύμβουλοι, κληρικοί ή λαϊκοί. Συνολικά οι μετέχοντες στις εργασίες της Συνόδου αναμένεται να υπερβούν τους 500.

Πηγή: Έθνος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βαρθολομαίος: Όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων, μετατράπηκαν σε αιρέσεις

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εμφανίστηκε σκληρός προς τους πατριάρχες που απουσίαζαν από την Πανορθόδοξη...