Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Paradise Papers: Το όνομα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στη λίστα

Στα αρχεία της Appleby και των Paradise Papers βρίσκεται το όνομα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Επίσης, η κυρία Γκραμπόφσκι την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.

Η σύνδεση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι με εταιρεία υπό την επωνυμία «Eternia Capital» ήταν γνωστή ενώ η ίδια στο δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικεύεται στα hedge funds.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη απαντά στο ΕΘΝΟΣ :

«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων».

Για την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών πρόσθεσε: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικειμένο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχει ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη σχετικά με αναφορές για σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby – που ίδρυσε την Eternia – ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012».

Η δραστηριότητα της Eternia

Η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αρχεία της Appleby η εταιρεία το 2013 φαίνεται ότι χαρακτηρίζονταν «active entity», δηλαδή ενεργή, με μια σημείωση από δίπλα «non payment of fees», ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη δήλωσε άγνοια καθώς από τον Ιούνιο του 2012 είχε δοθεί εντολή σε συνεργάτη της που επικοινωνούσε με την δικηγορική εταιρεία να προχωρήσει στην άμεση λύση της.

Δημοσιεύματα είχαν συνδέσει την κ Γκραμπόφσκι με την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία, μια συμβουλευτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 από τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη. O ίδιος εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως το πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Όπως δηλώνει ο κ. Κυρκίνης στο Έθνος «η Advisors δεν έχει καμια ιδιοκτησιακή σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν».

Η εμπλοκή Παπασταύρου

Σύμφωνα με τα έγγραφα, από την δικηγορική εταιρεία Appleby δηλώθηκε πως ένας δικηγόρος με μικρό όνομα Σταύρος είχε επικοινωνήσει μαζί τους για ζητήματα της εταιρείας. Το «Έθνος» επικοινώνησε με τον Σταύρο Παπασταύρου ρωτώντας τον εάν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος απάντησε πως: «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd. Ο κ. Παπασταύρου συμπλήρωσε ότι: «Επειδή στο παρελθόν, ανυπόστατα μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιρειών πελατών μου με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σύνθεση, διευκρινίζω ότι δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες».

Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο κύριος Παπασταύρου έμεινε στο Δ.Σ της MG έως τον Αύγουστο του 2002. Στη θέση του σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου είχε βρεθεί στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης είχε εντοπιστεί και στα Panama Papers. Περίεργες συμπτώσεις σε ένα θέμα που σίγουρα θα έχει ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.

Τι λέει η ΝΔ δια της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη

«Γιατί ασχολούμαστε σήμερα με την κ. Γκραμπόφσκι; Γιατί είναι σύζυγος του κ. Μητσοτάκη. Διότι σε άλλη περίπτωση, θα κάναμε λόγο για μία πολύ πετυχημένη γυναίκα. Για μία γυναίκα τριών παιδιών. Για μία γυναίκα που τα κατάφερε σε πολλές από τις δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολήθηκε. Θέλετε να μπούμε στην ουσία; Τι είναι αυτό που αποκαλύπτουν τα paradise papers; Το copy paste μίας ιστορίας, που έχει ήδη δημοσιευθεί από το Documento», τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι», η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κ. Μητσοτάκη, σύζυγος του κ. Μητσοτάκη, γιατί με αυτήν την ιδιότητα την εξετάζει ο δημόσιος βίος, ίδρυσε μια εταιρεία διαχείρισης ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθ’ όλα νόμιμη. Την έβαλε στο βιογραφικό της. Από το 2010 μέχρι το 2012 δραστηριοποιήθηκε αυτή η εταιρεία και μετά έκλεισε. Η κ. Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με το σύζυγος της από το 2006 μέχρι το 2014. Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία παρανομία. Είναι καλό πράγμα να ρίχνουμε σκόνη γύρω από τα γεγονότα Όμως, αυτή η εταιρεία διαχειριζόταν ένα κεφάλαιο. Σε αυτό το επενδυτικό σχήμα ήταν θεματοφύλακας η «Goldman Sachs» και συνεργαζόμενη τράπεζα η «JP Morgan». Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτοί οι δύο διεθνείς κολοσσοί έχουν από τους πιο σκληρούς μηχανισμούς για τον έλεγχο κεφαλαίων. Είναι εκείνοι που έχει προσφύγει η κυβέρνηση για να μπουν στο ελληνικό ομόλογο, για να αγοράσουν ελληνικό χρέος, όποτε βγήκαμε στις αγορές την τελευταία τριετία. Αυτή η εταιρεία είχε ζημιά. Η κ. Μητσοτάκη, μαζί με τους συνεργάτες της, είχε τη διαχείριση αυτού του κεφαλαίου. Αυτό το κεφάλαιο είχε ζημιά και έκλεισε. Σε δύο χρόνια. Αυτό είναι όλο. Και έκλεισε το 2012. Η εταιρεία ήταν απολύτως νόμιμη. Την επιλογή του χώρου, στον οποίο δραστηριοποιείται το διεθνές κεφάλαιο την κάνει το διεθνές κεφάλαιο. Την κάνει, για να έχει μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους του. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο πίσω από αυτήν την δραστηριότητα. Είναι, επίσης, τόσο σαφής η δραστηριότητα αυτή, που περιλαμβάνεται στο βιογραφικό της κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι κάτι που η κ. Μητσοτάκη έκρυψε», επεσήμανε η κ. Σπυράκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για ρεπορτάζ «copy paste». Παράλληλα, σημείωσε ότι η κ. Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως από την Ελλάδα. «Και δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοί οι δύο κολοσσοί εκεί. Που εγγυώνται ότι δεν υπάρχουν χρήματα που προέρχονται από ξέπλυμα. Η κυβέρνηση παίρνει το μέρος μίας παγκόσμιας συζήτησης και την προσωποποιεί στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντί να κάνουν αυτό, ας κοιτάξουν να μαζέψουν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα…», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: Έθνος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη δημοσιότητα η λίστα Επστάιν: Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τους Κλίντον, Κόπερφιλντ, Τραμπ και Πρίγκιπα Άντριου

Πολλά δικαστικά έγγραφα που ταυτοποιούν τους συνεργάτες του διαβόητου σεξουαλικού δράστη Τζέφρι Έπσταϊν δόθηκαν...

Μίλτος Τεντόγλου: Το όνομά του στη λίστα των “κορυφαίων” για το 2023

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών (AIPS) δημοσιοποίησε τη λίστα με που θα αναδείξει τον...

Δύο σίγουροι στην ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ

Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ευρωβουλευτή, το Νίκο Παπανδρέου, λόγω του ότι η Εύα...

Παναθηναϊκός: Δύο αλλαγές στη λίστα από τον Γιοβάνοβιτς

Ο Παναθηναϊκός είναι πανέτοιμος για την πρώτη αναμέτρηση με την Μπράγκα, στο πλαίσιο των...