Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Παρουσίαση του βιβλίου του Τζαννή Τζαννετάκη «Από τη συνειδητότητα στη δράση»

«Ο Τζαννετάκης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση» έγραψαν στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου με τίτλος: «Από τη συνειδητότητα στη δράση» αφιερωμένο στον εκλιπόντα τ. πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη, ο πρώην διευθυντής του «Μουσείο Μπενάκη» Άγγελος Δεληβοριάς και ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί ένα συλλογικό έργο εννέα συγγραφέων (Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη Ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Γιάννη Γιαννίδη καθηγητή Νομικής Σχολής, Άγγελο Δεληβοριά ακαδημαικό- πρώην διευθυντή Μουσείου Μπενάκη, Κώστα Νικολόπουλου διευθύνοντα σύμβουλο της infrastructure finance, Γιάννη Σαϊτά αρχιτέκτονα-εθνολόγο, Αντώνη Παπαγιαννίδη δημοσιογράφο, Τάσο Σακελλαρόπουλο υπεύθυνο ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Ευάνθη Χατζηβασιλείου καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας και Χρήστο Χρηστίδη διδάκτορα της νεότερης ιστορίας) και αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Τζαννή Τζαννετάκη.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πρόλογο του βιβλίου ο Τζαννής Τζαννετάκης «μολονότι ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αφήνοντας ευκρινές το αποτύπωμά του στην εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, δεν υπήρξε αρχηγός ενός κόμματος μικρού ή μεγάλου, ορισμένος στη δημόσια συνείδηση ως ένας από τους ηγέτες που καθορίζουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας».

Ο τ. διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς μιλώντας για την προσωπικότητα του Τζαννή Τζανεττάκη αναφέρθηκε στις σχέσεις που συνέδεαν τον εκλιπόντα πρωθυπουργό με το Μουσείο, εξήρε το ήθος του και υπογράμμισε ότι «υπηρέτησε τον τόπο με αρχές και αξίες».

Από τη μεριά του ο στενός του συνεργάτης στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -Συνασπισμού της Αριστεράς, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι «ο Τζαννής Τζαννετάκης αναδείχτηκε σε πολιτική παρουσία μέσα από την ιστορικότητα των γεγονότων που βίωσε» και υποστήριξε ότι «είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που έζησε τα προβλήματα της πατρίδας μας με τον δικό του αυθεντικό τρόπο». Επίσης περιέγραψε τον Τζαννή Τζαννετάκη ως άνθρωπο περήφανο, με λεβεντιά και αυθεντικό τρόπο, σεμνό με ανθρωπιά που απέπνεε ευαισθησία και ευγένεια. «Ο Τζαννής Τζαννετάκης δεν υιοθέτησε τη στάση του θεατή και ποτέ δεν διεκπεραίωσε την καθημερινότητα σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ αναφέρθηκε στις γνώσεις που είχε ο Τζαννής Τζαννετάκης και στη συναίσθηση της ιστορικότητας των καιρών. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή ο κ. Κωνσταντόπουλος θυμήθηκε πως γνώρισε τον Τζαννή Τζαννετάκη το 1968 στη δικτατορία και πως συνεργάστηκε μαζί του στην κυβέρνηση Συνασπισμού της Αριστεράς το 1989 υποστηρίζοντας ότι «δεν χειρίστηκε το τρίμηνο που ήταν πρωθυπουργός διεκπεραιωτικά».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Τζαννή Τζαννετάκη ως άνθρωπο με ισχυρή γνώμη και άποψη που υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.

«Τον γνώρισα όταν ήμουν 23 χρόνων» είπε ο κ. Χατζηδάκης και με κέρδισε με τις προοδευτικές του αντιλήψεις. «Ήταν απλός, μας αγκάλιασε και μας προωθούσε γιατί πίστευε στη νέα γενιά. Αυτό που λίγοι το κάνουν και ήταν προϊόν της διαδρομής και της φιλοσοφίας του».

Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης, στο λόγο τους, αναφέρθηκαν στην γενναία πράξη του εκλιπόντα να παραιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό μία μέρα μετά την επιβολή της δικτατορίας (στις 22 Απριλίου του 1967) και να εξοριστεί κατόπιν στα Κύθηρα. Αναφέρθηκαν επίσης και στον αγώνα του για εθνική συμφιλίωση την οποία και ολοκλήρωσε το τρίμηνο της πρωθυπουργίας του.

Ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου μιλώντας και αυτός με τη σειρά του για τον Τζαννή Τζαννετάκη δήλωσε: «Τον γνώρισα το 1974-75. τότε ήμουν πολύ αγαθός με τα πολιτικά πράγματα καθώς είχα μεγαλώσει στον Καναδά και κατέτασσα τους ανθρώπους σε Δεξιούς και Αριστερούς. Αριστερός, για μένα, ήταν αυτός που είχε πάει εξορίες και ήταν αντιστασιακός. Ο Τζαννής Τζαννετάκης ήταν ένας αντιστασιακός που πολιτευόταν με τη ΝΔ. Ήταν για μένα τότε μία εξαίρεση» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου και αναφέρθηκε στις πρωτοποριακές προτάσεις του Τζαννή Τζαννετάκη που σήμερα «όλοι τις αποδεχόμαστε».

«Είναι στους δημιουργούς απτών έργων που έχει αφήσει ένας πολιτικός» σημείωσε ο Νίκος Παπανδρέου αναφέροντας την αναστήλωση του θεάτρου του Λυκαβηττού και της Επιδαύρου, την Μάνη, τα Ζαγοροχώρια, και έργα όπως η Αττική οδός και το αεροδρόμιο των Σπάτων. Τελειώνοντας το λόγο του ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε πως ένας ευαίσθητος συγγραφέας άντεξε την τρικυμία της πολιτικής της Ελλάδας.

Τέλος, ο καθηγητής ιστορίας Ευάνθης Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι ασχολήθηκε με την συγγραφή του βιβλίου γιατί «ο Τζαννής Τζαννετάκης εξέφραζε μια γενιά που λείπει. Γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε σε μία χώρα μέσα στην οικονομική εξαθλίωση, τους πολέμους και τον εμφύλιο. Και όμως εκείνοι οι άνθρωποι ήταν αυτοί που άλλαξαν την μοίρα αυτού του τόπου και τον έβαλαν στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ενώ ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος έκανε λόγο για τον πολιτικό πολιτισμό των ανθρώπων σαν τον Τζαννή Τζαννετάκη που έζησαν φυλακές και εξορίες.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών πολιτικοί από όλους τους χώρους όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα-Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, η πρώην υπουργός και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής του Ποταμιού Δημήτρης Ψαριανός, ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης , ο πρώην πρόεδρος της Δράσις Στέφανος Μάνος, οι πρώην υπουργοί Αχιλλέας Καραμανλής και Γιάννης Παπαθανασίου ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της Ελένης Τσαλδίρη « Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής ». Το βιβλίο – ύμνος...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...

Στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο συγγραφέας  Ισίδωρος Ζουργός

Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα  Ισίδωρου Ζουργού, "Παλιές και νέες χώρες"` (εκδόσεις Πατάκη), δίνει την αφορμή για τη ραδιοφωνική συνάντηση του με τον Πρεσβυ Σπύρο...
σαν σήμερα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδίδει το πρώτο βιβλίο του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πέθανε η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της...

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Από την 1η Σεπτέμβρη στο Πεδίον του Άρεως

Την 1η Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον...

Μ. Δομάζος: Πόση “ζωντανή” ιστορία μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα υπόγειο στην Κυψέλη;

Πόση «ζωντανή» ιστορία μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα υπόγειο στην Κυψέλη; Πολύ! Αυτό...

«Έκρηξη» οργής στην Άγκυρα προκαλεί το βιβλίο του Πομπέο

Οργή στην Άγκυρα έχει προκαλέσει το νέο βιβλίο του Μάικ Πομπέο: Ο τρόπος με...