Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Πείτε αντίο στην ακμή με βελονισμό

Του Γιώργου Στεφάνου*

stefanougiorgosΗ ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα. Απασχολεί σχεδόν όλους τους εφήβους μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, αλλά μπορεί να συνεχίζεται και κατά την ενηλικίωση. Ο βαθμός σοβαρότητας μπορεί να ποικίλει ευρέως, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο έντονη είναι, η ακμή μπορεί να έχει μια σημαντική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική υγεία. Μπορεί επίσης να είναι πηγή φυσικού πόνου και τοπικών μολύνσεων του δέρματος.

Η ακμή στην δυτική ιατρική

Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω υπερπαραγωγής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή, τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα τους αποικίζουν, εισχωρούν, τους μολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες. Έτσι μια χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία εγκαθιδρύεται.

Η ακμή στην Κινεζική Ιατρική (Traditional Chinese Medicine)

Στην κινεζική ιατρική, κάθε όργανο έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και συνδέεται με ένα κανάλι (μεσημβρινός) με την επιφάνεια του δέρματος. Για την περιγραφή του κάθε προβλήματος η TCM (Traditional Chinese Medicine) χρησιμοποιεί κάποια ορολογία με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι η δυτική ιατρική.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της ακμής θεωρείται ότι «ευθύνεται η αύξηση στον οργανισμό της θερμότητας και της υγρασίας, οι οποίες επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία των πνευμόνων, του στομάχου και του σπληνός». Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρμονίας είναι και η δυσλειτουργία του δέρματος που εκφράζεται με την ακμή.

Αυτές οι δυσαρμονίες επιδεινώνονται περαιτέρω από διάφορες αιτίες. Το stress, η υπερκόπωση, και οι σχετικοί με αυτά παράγοντες είναι μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους. Επιπλέον, οι επιλογές τροφίμων είναι επίσης μια κοινή αιτία. Τρώγοντας  λιπαρά, πικάντικα και βαριά τρόφιμα αναστατώνεται η λειτουργία της πέψης που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα ακμής.

Βελονισμός και ακμή

Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια για την ακμή δοκιμάζουν συχνά τη θεραπεία με βελονισμό αφού έχουν αποτύχει με άλλου είδους θεραπείες και χωρίς να έχουν λάβει πολλή βοήθεια απ’ αυτές. Για χιλιάδες χρόνια, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (TCM – traditional Chinese medicine) χρησιμοποίησε το βελονισμό και διάφορα βότανα για να θεραπεύσει την ακμή. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σήμερα.

Αν επιχειρούσαμε να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια με ποιο τρόπο λειτουργεί ο βελονισμός, αυτός είναι ότι προκαλεί ένα μηχανικό τοπικό ερέθισμα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το ερέθισμα αυτό οδηγεί σε έκκριση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική ενδοκρινή και νευροδιαβιβαστική δράση με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να εναρμονίζουν λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Ο βελονισμός  εξετάζει τους φυσικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πληροφοριών, διαχειρίζεται και τα δερματικά προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό είναι επιτυχής στην πλειονότητα των ασθενών, λαμβάνοντας πάντα ως δεδομένη τη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες που του δίνονται, καθώς και την πιστή τήρηση του προγράμματος και της συχνότητας των συνεδριών.

Εμφάνιση ακμής στους ενήλικες

Η ακμή εμφανίζεται πολύ συχνά και σε ενήλικες. Οι διάφοροι λόγοι που μπορεί να πυροδοτούν εξάρσεις ακμής, εκτός από τις ορμονικές διαταραχές, είναι το αυξημένο στρες, η κακή διατροφή, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η κακή υγιεινή, η κατανάλωση αλκοόλ. Η θεραπεία της ακμής με βελονισμό μπορεί άφοβα και με ασφάλεια να γίνει και να είναι αποτελεσματική τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

Αντιμετώπιση και συνδυαστικές θεραπείες

Σε γενικές γραμμές είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ακμή στον κάθε ασθενή. Μετά από λεπτομερές ιστορικό και εξέταση επιλέγονται τα σημεία βελονισμού. Ένας άνδρας από μια γυναίκα, η οποία έχει π.χ. εξάρσεις ακμής με την έμμηνο ρύση, θα έχουν και διαφορετική διαχείριση. Όπως επίσης διαφορετικά θα προσεγγίσουμε κάποιον που εκδηλώνει αγχώδεις διαταραχές από κάποιον πιο ήρεμο τύπο ανθρώπου. Διαφορετική θα είναι φυσικά και η προσέγγιση κάποιου με ακμή στο πρόσωπο από κάποιον με ακμή π.χ. στην πλάτη.

Η συχνότητα με την οποία γίνεται ο βελονισμός είναι αρχικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα και εν συνεχεία αραιότερα, σε εβδομαδιαία, δηλαδή, βάση, για περίπου 2 με 3 μήνες. Ο ιατρός βελονιστής θα κάνει εξατομικευμένη θεραπεία που προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό μόνο ή το συνδυασμό με βότανα ή αιθέρια έλαια ή ανθοϊάματα. Για τη σμηγματόρροια μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φασκόμηλο, ενώ για αντισηψία λεβάντα ή τεϊόδεντρο (tea tree).

Γενικά, η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με το βελονισμό, αλλά οι πιο βαριές και σύνθετες περιπτώσεις απαιτούν συχνά κάποιο συνδυασμό. Η αντιμετώπιση της ακμής με βελονισμό μπορεί να επαναληφθεί εάν η ακμή επιστρέψει. Οπωσδήποτε, εάν υπάρχουν ξανά δυσαρμονίες στον οργανισμό, η ακμή μπορεί να επανεμφανιστεί.


*Ο Γιώργος Στεφάνου είναι Ιατρός Αιματολόγος &
Ειδικός Ιατρικού και Κοσμητικού Βελονισμού

www.acuhealth.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν...

Αγωνία για την υγεία του Μόργκαν Φρίμαν – Τι απαντά ο εκπρόσωπος του

Παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις που πυροδότησε ένα βίντεο που δείχνει τον Μόργκαν Φρίμαν να...

Μητσοτάκης: Σε Υγεία και Παιδεία τα ποσά από το “κυνήγι” της φοροδιαφυγής – “Πυρά” από την αντιπολίτευση

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής....