Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ; Με ανακοίνωση της «Άλτερ Έγκο» ζητά να μην επιτραπούν συνεργασίες καναλαρχών με τρίτους πριν τον έλεγχο του πόθεν έσχες

“Άρχισαν τα όργανα” με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, αφού οι καναλάρχες που κέρδισαν στον διαγωνισμό κάνουν δεύτερες σκέψεις και διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα προς τους καναλάρχες που εξασφάλισαν άδεια και τώρα την παζαρεύουν με τρίτους.

Αυτό είναι εμφανές από την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η εταιρεία «Άλτερ Έγκο»

Η εταιρεία ζητά να τηρηθεί κατά γράμμα ο νόμος που προβλέπει σε αυτή τη φάση τον έλεγχο του πόθεν έσχες των εταιρειών που κέρδισαν τις 4 άδειες και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει την χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η ALTER EGO M.M.E. A.E., ως προσωρινός υπερθεματιστής στο Διαγωνισμό για την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, διατυπώνει την παρακάτω θέση σχετικά με τον έλεγχο «πόθεν έσχες» που καλείται να διενεργήσει στο παρόν, ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Διαγωνισμό, στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού:

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από το γράμμα της υπ’αριθμ. 1/2016 Προκήρυξης του Υπουργού Επικρατείας (παρ. 8.1. και 8.5.) αλλά και του νόμου 4339/2015 (άρθρο 13 παρ. 2), η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές, και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική-υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη Δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση. Άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει την διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες» σε κανένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Μία τέτοια πρακτική εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει την χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει!

Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα την διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

“Άρχισαν τα όργανα” με τις τηλεοπτικές άδειες

Γιατί κάνουν πίσω οι καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος φέρεται να πουλάει τα δικαιώματα που εξασφάλισε;

Πυκνώνουν οι σκέψεις των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών να μην καταβάλλουν τα χρήματα που πρόσφεραν στο διαγωνισμό, όχι μόνο λόγω της επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της επικρατείας, αλλά και γενικότερα.

Μετά τις πρώτες εντυπώσεις και τους πανηγυρισμούς ότι κέρδισαν στη διαδικασία – καζίνο, κλεισμένοι πλέον στα γραφεία τους, όχι πλέον εν θερμώ αλλά αντιμετωπίζοντας τα ψυχρά νούμερα, μαζί με τους συνεργάτες τους, αντιλαμβάνονται ότι τα ποσά αυτά δεν βγαίνουν ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε και από την προσωπική τους περιουσία.

Στο παρελθόν εξάλλου τα περισσότερα κανάλια κατέγραφαν ζημιές ενώ όσα παρουσίασαν κέρδη ως επιχειρήσεις δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για να αποσβεστεί το κόστος μόνο των τηλεοπτικών αδειών χρειάζονται από σαράντα έως 75 χρόνια. Αν υπολογιστεί μάλιστα για τους νέους καναλάρχες και το κόστος για την δημιουργία και τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Και όπως λένε παράγοντες της αγοράς αυτά τα λεφτά δεν βγαίνουν. Οι δεύτερες σκέψεις όμως για την μη πληρωμή του τιμήματος, ακόμη και της πρώτης δόσης, των υπερθεματιστών ενισχύονται και από το γεγονός ότι δεν πήραν από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις για το πώς θα διαμορφωθεί συνολικά το τηλεοπτικό πεδίο.

Δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει εάν, πότε, πόσες και με ποιό τρόπο θα δοθούν οι Θεματικές Πανελλαδικές άδειες. Έτσι επικρατεί σύγχυση και ανασφάλεια συνολικά σε όσους υπερθεμάτισαν και όπως λένε χωρίς επακριβές Business Plan για το τι τελικά θα τους κοστίσει και με βάση τα σημερινά δεδομένα της διαφημιστικής αγοράς, δεν μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι θα μπουν στο ταμείο 245 εκατ. ευρώ και ότι χτύπησε τη διαπλοκή, οι πληροφορίες στα παρασκήνια των δημοσιογραφικών γραφείων δίνουν και παίρνουν για συναντήσεις με περίεργες προθέσεις των νέων «καναλαρχών».

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές ο ένας εκ των 4 υπερθεματιστών, ο κος Καλογρίτσας τώρα φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι εκτός από την τηλεοπτική άδεια για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας τηλεοπτικός σταθμός χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό από τα 52,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να βγει στον αέρα.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει προσεγγίσει εκπροσώπους του Alpha προκειμένου να μεταπωλήσει το δικαίωμα της τηλεοπτικής άδειας στο ποσό των 52,6 εκατ. ευρώ και φυσικά με ένα κέρδος για τον ίδιο, που από την αγορά υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέρχεται στα 5-6 εκατ. ευρώ.

Εδώ όμως γεννιούνται μια σειρά ερωτημάτων, καθώς η αγορά ψιθυρίζει ότι εξαρχής ο κος Καλογρίτσας δεν είχε την οικονομική επιφάνεια και για το τίμημα της τηλεοπτικής άδειας αλλά και πολύ περισσότερο για να θέσει σε λειτουργία ένα τηλεοπτικό σταθμό.

Αφορμή εξάλλου για τους ψιθύρους αυτούς έδωσε ο ίδιος ο κος Καλογρίτσας με την καθυστερημένη για 40 λεπτά εγγυητική επιστολή που πυροδότησε τις πρώτες αμφιβολίες για το διαγωνισμό και τις ενστάσεις των υπολοίπων υποψηφίων δια της δικαστικής οδού.

Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος ο κος Καλογρίτσας να μετέχει του διαγωνισμού αυτού και γιατί εκ των προτέρων οι υπηρεσίες του κράτους δεν ήλεγξαν τα οικονομικά αυτά στοιχεία; Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα αναρωτιούνται εάν ο κος Καλογρίτσας έπαιξε και αυτός το ρόλο του «λαγού», ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε την πρόθεση να γίνει καναλάρχης.

Μάλιστα λένε ότι ο κος Καλογρίτσας φαίνεται να μετείχε του διαγωνισμού αυτού σαν να ήταν δημόσιο έργο, όπου παίρνει την υπεργολαβία και στη συνέχεια τη μεταπουλά αποκτώντας κέρδος χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Με άλλα λόγια είναι «μεταπράτης». Μάλλον ο κουμπάρος του, ο Πάνος Καμμένος είχε δίκιο για όσα έλεγε εκ των προτέρων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-4-2023

Ο Τύπος της Παρασκευής 19/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι τις γνωστές προκλήσεις" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΜΠΛΟΚΟ στην άκρατη οικοδόμηση" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βέρτιγκο...Κασσελάκη" ΕΣΤΙΑ: "Γιατί η Ελλάς...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μακελειό στη Γλυφάδα: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για το μακελειό στην Γλυφάδα. «Σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024...

Ανακοίνωση του Παναθηναϊκού κατά της διαιτησίας στη Euroleague

Η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν έξαλλη με την διαιτησία στο παιχνίδι με την...

Κατώτατος μισθός: Παρασκευή στις 11:00 ανακοινώνεται η αύξηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 10:00 συνάντηση στο...

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα...